Syurga bukan murah..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

raya ketiga.. heeeee gelak besar time ni..


Assalammualaikum wbt. 9 Julai 2016 bersamaan dengan 4 Syawal 1437 Hijrah. Hari Raya keempat. Raya sebenarnya sehari je, yang selebihnya tu, kita yang raya sendiri.. Hiks! Memang betul-betul sambut hari kemenangan! Saya tahu, masih ada yang masih jalan raya. Seminggu, dua minggu, jalan raya lagi. Mak aihh.. Larat ek korang? Saya ni sehari empat lima orang, “buuu jom balik, penat.. nak tido..” sedangkan yang drive tu bukan saya, saya duduk belakang, selfie, main telefon je. Tang mana yang penat tu, tak tahu lah! Hahaha mungkin keletihan berpunca daripada apa yang kita makan.

sehari sebelum raya, pulun habis-habis pakai inai.
kakak yang pakaikan,. simple je kan..
nanti kahwin, pakai cam gini je.
senang! hikss


Nak dengar cerita tak, kisah ni kisah benar yang berlaku pada kawan saya sendiri. Badan dia gempal-gempal, pendek tak lah pendek sangat. Bolehlah. Kawan-kawan saya dikejutkan dengan berita yang dia dah berniqab! (masa zaman muda asyik gossip je.) For me, hah bagus lah tu dah berniqab, dah bertaubat sebab sebelum ni, tudung pendek ya amat, baju kemain ketat. Biasalah badan gempal, lepas tu pakai ketat-ketat kan, so, nampaklah lemak sana sini. Malulah juga. So, bila dengar berita dia dah berubah tu, kawan mana yang tak happy kan.

Dalam sebulan dua bulan, macam tu lah kan, dapat tahu yang dia ‘back to normal’ semula. Hah pakai macam sebelum-sebelum ni. Dengar kawan cakap and diam je lah. Sebab kawan-kawan cakap, nampak gambar kat facebook. So, saya pun log in lah facebook buka profile dia, gambar berniqab tu memang tak ada langsung, yang ada Cuma, komen-komen nista daripada geng berniqab “kau ni buat malu golongan berniqab je la...” and bla bla bla.. itu je la komen yang saya ingat. Dan apa yang saya diberitahu, dia dihina oleh mereka-mereka semua. Tak tahulah siapa mereka-mereka semua tu..  and until now, dia jadi diri dia yang sendiri..

Talking about ISTIQOMAH! Istiqomah tu apa? Apa maksud dia?

Secara dasarnya Istiqamah bermaksud; berdiri teguh di atas jalan Islam dalam segenap ruang kehidupan sama ada dari sudut aqidah dan pegangan, amalan, pandangan hidup, perjuangan dan sebagainya iaitu tidak akan berganjak sedikitpun dari jalan tersebut walaupun terdapat pelbagai godaan dan rintangan. Diriwayatkan dari Sufyan Ibn ‘Abdullah r.a. menceritakan; ‘Aku telah berkata kepada Rasulullah s.a.w.; Ya Rasulullah! Nyatakan untukku di dalam Islam ini satu ungkapan yang mana aku tidak akan bertanya lagi tentangnya dari orang lain selain engkau’. Jawab Rasulullah s.a.w.; ‘Katakanlah; ‘Aku beriman kepada Allah’ dan kemudian hendaklah kamu istiqamah’. (Hadis riwayat Imam Ahmad, an-Nasai, Muslim, at-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Nak berhijrah lillahitaala ambil masa, nak berhijrah biar kerana Allah taala, bukan ikut kawan. Mungkin benar, ikut kawan mampu membuatkan kita jadi lebih baik. Boleh kamu jamin kemampuan dan takat mana yang penghijarahan yang kamu lakukan? Hah faham kan. Sebab ramai dah yang saya tengok, berhijrah, tapi futur. Puncanya iman lemah. Maka, ‘back to normal’ lah semula. Bukan senang nak istiqomah tau. Bukan senang nak kekal dan tingkatkan iman tu. Bukan senang! Bila kita jumpa manusia yang alami keadaan sebegini, jangan ketepikan, jangan ketawakan, jangan hinakan. Kita patut sedar, daripada mana asalnya diri kita! So, tak perlu nak hina, pandang rendah pada orang sebegini, sebab saya tahu nak istiqomah tu bukan mudah! Mungkin ambil masa, sehari dua hari, seminggu, sebulan, dan semua tu bergantung kepada kemampuan diri kita sendiri.

Macam mana nak istiqomah? Mengaji! Jadikan al-Quran sahabat kita waktu kita senang dan susah! Sedih je, mengaji, senang je, mengaji. Tak kisahlah walau macam mana pun keadaan kita sekali pun, kena mengaji. Nak tahu sebab tu? Al-Quran itu kalam Allah! Macam mana nak tenang dan bahagia kalau tak mengaji? Macam mana Allah nak sayang kalau tak mengaji? Ada je perempuan bertudung labuh, tapi tak mengaji. Ada je perempuan bertudung labuh tapi tak solat. Ada je perempuan bertudung labuh, tapi berpura-pura beriman. Ada je. Maka, jangan hina orang yang macam ni. Jangan.

Hidayah Allah itu, bukan setiap hari Allah bagi. Hari ni, kita dapat hidayah, esok kita dapat hidayah, lusa tulat langkat pun dapat hidayah! Wah kalau macam tu, masyukk lah tak buat dosa ye dak? Tak rasa dan tak alami apa itu futur, ye dak? Nampak tak betapa cantiknya perancangan Allah ni. Cantikkan. Kena setiap hari berdoa, minta Allah terima taubat dan ibadah kita, kena sedar bahawa kita ini hamba yang hina, yang tak lari daripada membuat dosa, kena sedar diri! Nak berubah, nak berhijrah bukannya senang. Itu memang fakta! Sebab saya dah laluinya sendiri, memang susah. Tapi percayalah pada Allah. Kalau kita ada niat nak berubah, in shaa Allah, Allah akan bantu. Sebab niat kita baik, maka tidak akan disia-siakannya.. Tidak sama sekali. Tapi dengan satu syarat! Kita pun kena bantu diri kita sendiri!

Okeylah, saya bagi tips masa saya mula-mula nak jinakkan diri dalam melonggarkan apa-apa yang patut. Masa mula-mula nak berubah tu, saya memang susah nak solat 5 waktu! Payah liat sebab setiap hari buat maksiat! Setiap hari langgar perintah Allah. (tak perlu tahu apa yang saya buat) Niat ada nak berubah tapi buat dosa lagi. Ada satu hari tu, Allah jentik sikit hati saya untuk berubah. Saya berada di surau seorang diri, sampai isya’ masa di asrama, menangis bagai nak rak, merayu-rayu pada Allah, rasa takut macam surau tu nak runtuh! Taubat pada Allah. Esoknya buat dosa lagi. Kemudian menangis lagi, dan buat dosa lagi.. Allah bagi saya hidayah lagi, dan saya buat dosa lagi.. lagi dan lagi.. Daripada segi pakaian tudung biasa je, tak pendek, tak lah labuh macam ustazah. Dah mula pakai skirt and seluar longgar, blouse and etc la. Nak berubah, perlahan-lahan. Masa tu, tak ada siapa pun bantu, diri sendiri je yang bantu. Sampailah satu masa tu, awal hijrah, 28 Muharam, awal bulan sebelas, tahun 2015, Allah berikan saya hidayah yang sangat manis, sangat bererti buat saya. Saya pegang kuat-kuat dan tak akan lepaskan sampai bila-bila.

Iman memang turun naik. Tipulah kalau kata saya tak pernah miss mengaji. Pernah miss. Tipulah kalau saya kata tak pernah malas dalam beribadat. Tipulah. Saya sendiri yang didik diri saya. Ajar sampai lumat diri saya, baca tazkirah kat telegram, kak hassanah, ustaz Addin, baca je, ustaz kat instagram, semata-mata nak naikkan iman. Kalau tak banyak naik, sikit pun jadilah. Semua buat dosakan..

Yang pernah alami seperti apa yang saya ceritakan diatas, please jangan terus berputus asa, jangan! Teruskan perjuangan kamu itu. Bukannya kamu salah, kamu tidak salah. Cuma kamu kurang usaha. Jangan putus asa. Kalau rasa lemah, putus asa, malas solat, pergilah ambil wuduk dan mengaji. Dengan al-Quran, dia akan membantu kita semua.. In shaa Allah..


2 comments:

  1. sy ada kenal sorang ni dia dulu free hair pastu lpas dh berhijrah mmg terus tudung labuh and berniqab. tak lama kemudian dia tak berniqab dah. tapi still baik, bertudung labuh semua. sebab susah nak berniqab ni sebenarnya.

    tapi tak elok kecam2 orang hanya kerana pakaian. dalam hati kita tak tahu. semoga sama2 Allah bagi hidayah. Amin...

    Wallahua'lam

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..