Happy Eid Mubarak!

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Pagi raya, cuaca mendung and redup je!

Assalammualaikum wbt. Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana kita sempat merasai nikmat pada bulan Ramadhan dan sempat juga merasai nikmat pada pagi syawal. Alhammdulillah. Raya tahun ni lain sikit, agak berbeza dengan raya pada tahun-tahun sebelumnya. Tahun terasa best dan ‘tak syabarr’ nak raya. Entah kenapa, umur dah masuk 21 tahun pun, tapi still macam kanak-kanak lagi. Hahaha Bukan ‘tak syabarr’ nak raya yang masa kecik-kecik exited kemain tu, tapi tahun ni rasa lain sikit..
Tahun ni, tak beli kasut raya, tak buat or beli shawl sendiri, tak beli handbag and etc..

Sepatutnya handbag and shawl beli online tapi semuanya sold out dan sebab telefon rosak hantar kedai selama sebulan, maka tak sempatlah untuk order awal-awal. Memang rasa nak menangis pun ada. Pujuk diri sendiri mungkin tak ada rezeki. Shopping raya last-last minit, masuk macam-macam kedai jenis kasut, satu pun tak berkenan, tak ada hati langsung nak shopping kat luar, entah kenapa entah. Handbag punyalah berlambang bakhang! Tapi satu pun aku tak berkenan. Korang tahu taste handbag aku lagu manaa? Sling bag! Tapi setiap kali aku sentuh sling bag yang memang menarik perhatian aku, bila tengah harga, makk aihh.. Terkenciitttt aku kat situ, letak balikk tempat dia..

Susah sebenarnya shopping kat luar ni, depan mata semuanya nampak mahal jeeee.. Sebab tu aku suka shopping handbag online je kat Natasya Couture! Murah murah. Sesuailah dengan kemampuan aku. Raya kali ni, duit gaji habis pada rumah, ibu nak hias itu, nak hias ini.. Nasib tak keterlaluan, boleh terima lagilah. Balance 200 dalam purse, 100 untuk birthday surprise ayah aku buat kat The Windmill Station, share dengan adik-beradik, 100 lagi aku sponsor kek SR. Hah berapa je yang tinggal. Then lepas tu, akak aku bayar hutang itu ini, 50. Dah bagi atok nenek.. Untuk diri sendiri first time taka da. Serius.. Tapi langsung tak terusik hati ni hah.. Raya tetap rasa best, Sebab apa?

Hari raya adalah hari kemenangan, pakai baju baru, wangi-wangi kan. Mungkin sebab raya tahun ni rasa best sebab penghijrahan aku. Rasa lain macam. Tahun lepas, beria-ria aku raya beli itu ini and macam-macam lagi lah! Tapi feel raya tu biasa-biasa je, hambar, nikmat raya tu macam hilang kata pa yang aku shopping, hah.. Niat tu tak betul, nak shopping, beli barang-barang sebab nak nampak cantik pada mata orang.. Sebab tu raya hambar je.. Tapi tahun ni terbaliklah.

Bangun je pagi syawal, sejuk, dingin, baru lepas hujan.. Alhamdulillah hujan kan rahmat, setelah sekian lama, hujan tak turun, dan dengan izin Allah, pagi syawal, tiba-tiba hujan, dengan angina yang kuat.. Before subuh kowt hujan, sebab memang tersedar and takut sebab angina sangat kuat hujan pun lebat. Raya yang penuh kesederhanaan, raya yang aku cari-cari selama ni. Kalau sebelum ni, pagi raya beria-ria aku make up hah.. Pakai eye shadow, blusher, eyeliner, memacam.. Tapi tahun ni, tak dak langsung dah kat muka ni, hanya bedak je la.. Janji selfie tetap selfie.. Kena juga tinggalkan moment-moment indah. Semua orang buat macam tu kan.. Tak akanlah nak tinggalkan masa berlalu macam tu je.. Dah tak nampak dah orang guna camera digital lagi, semua orang guna handphone sendiri.. Camera telefon dah ada dah.. Huhuhu zaman dah maju. Kah!


Tahun ni, ramai yang pakai warna hijau, ungu dan merah.. Saya #teamblueblack! Siapa sama team dengan kitaaaaa angkat tangan!! (krik krik krik) Okey lah okey lah.. Yang mana nak sambung mencekik tu cekiklah, kalau sampai berry2, aku tak tahu eh! Yang mana nak sambung jalan raya tu, hah jalan lah! Jalan, jalan jugak! Solat jangan lupa.. Dan akhir kata, saya nurrul najiha atau lebih dikenali sebagai nuna pringia (cewah angkat bakul sendiri), menyusun sepuluh jari memohon ampun tersilap kata budi bicara segala gurau senda yang terguris hati, terkecil hati, minta maafkan dan saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin! 

Happy Eid Mubarak guys! 

No comments:

Post a Comment

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..