STPM the last choice??

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Entah kenapa malam ni tiba-tiba aku rasa nak update blog. Aku nak update blog, nak bagi semua orang baca dan sedar. Kepada yang liat nak sedar, baik baca ni bagi hang sedar! Sebab budak-budak sekarang tak fikir panjang, main bantai je! Kang hidup sendiri yang merana, terseksa then meroyan tak tentu hala// Ewaaaahhh.. Lepas ni jangan cakap hakak tak payung ehh.. Hakak dah payung dah, tapi hang yang tak sedau-sedau! (hah kan dah keluar bahasa melake aku..) Bersedialah hadap entry aku yang berjela-jela ni. Hadam dalam-dalam.. Terutama sekali lepasan spm!



Sebenarnya bukannya aku dah lama tak buka blog.. Setiap hari aku akan buka, akan check.. Then, akan tutup semula. Selang berapa hari akan buka and tutup semula. Tapi tak update blog lah. Ni hah, hakak nak habaikk mai.. Rasa bersyukur bila tegok improvement terhadap blog aku yang tak seberapa ni. Alhamdulillah! Pageview meningkat. Kadang jatuh pelik juga, apa yang membuatkan pageview meningkat sejak dua tiga empat lima menjakk ni.. Urm..

Aku pun terdetik lah untuk buka bahagian 'Statistic', dan aku klik kepada 'Traffic Sources'.. Tengok di bahagian 'Referring Site'. Sangat mengejutkan bila ramai manusia kat malaysia yang setiap hari dok google tentang stpm..

'susah ke stpm'
'stpm okay tak'
'stpm susah ke'

Bila diorang search keyword kat atas tu. secara tidak langsung entry ini akan muncul di halaman utama bila mereka google.. maka keluarlah link blog aku, entry yang INGAT SENANG KE STPM. For your information, setiap apa yang aku update di blog adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri dan aku tidak menipu. Siapa yang berani ambil STPM, memang aku tabik! Kenapa?



Sebelum aku jawab soalan tu, biar aku jelaskan dengan lebih terperinci tentang stpm. STPM ni bukan perkara yang boleh main-main, boleh bawa bergurau, boleh dok senang lenang, dok lepak-lepak, BUKAN! Stpm ni tak sama macam Diploma, Matriks, and etc..Tak sama! Kebanyakkan lepasan spm, membuat keputusan bahawa STPM is the last choice for them? Yes, last choice for them sebab tak dapat sambung belajar. Please! Bila kamu buat 'the last choice is STPM\, tolong jangan masuk stpm.. sebab apa..?

1) Kemungkinan anda, tidak akan bersungguh-sungguh.
2) Sekadar untuk bagi tahu semuua orang yang kamu pun dah sambung belajar juga.
3) Mungkin kamu memang tak minat stpm and zero about stpm.
4) Boleh jadi juga kamu masuk main-main atau sekadar suka-suka saja..
5)  Kerja kursus konfem tak siap, separuh jalan and bla bla..



STPM bukan perkara yang main-main. Sekali kalau kamu dah melangkah masuk, kamu kena teruskan juga, tak boleh patah semula. You have to face it! Sebelum aku masuk stpm dahulu, aku refer pada cikgu-cikgu sekolah aku, and mostly ramai lepasan stpm and ambil stpm, kemudian terus buat degree. Bangga juga dengan mereka. Cikgu-cikgu pun banyak bagi semangat. Pesan cikgu-cikgu tu semua....

"Masuk stpm bukan untuk senang-lenang. Dah tak ada masa dah untuk kamu duduk lepak-lepak, ketawa berdekah-dekah. No! Masuk stpm, kena struggle, kena buat betul-betul, dapatkan pointer sehabis baik, kurang makan dan tidur, banyakkan bekorban duit dan segala-galanya. Semata-mata kerana ilmu. Solat jangan tinggal! Tumpukan perhatian, jangan tidur dalam kelas, tanya cikgu kalau tak tahu.."



Dan bila korang tak ikut macam apa yang cikgu-cikgu tu kata, hah masaklah.. Dah tu, kenapa aku nak tabik kalau tengok orang berani ambil stpm? Dik, stpm paling susah gila bapak punya eiii! Sebab tu hakak cakap, tak sama dengan diploma and matriks and etc.. Tak sama. Memang susah kita nak lawan makan, nak lawan tidur, nak buang sikap melepaak and sebagainya.. Memang susah.. (termasuk aku) Aku dulu kalau kelas Sejarah, makk aihh memang tidur dalam kelas. Serius aku tidur! Dulu masa sekolah menengah, tak pernah tidur dalam kelas. Tapi sejak masuk form 6, aku tidur dalam kelas, dan aku tak tahu puncanya dimana..

Entah keberapa kali entah aku pesan jangan main-main dengan stpm. Dont make stpm for your the last choice. Memang bahana jadinya. Penat dah cakap, nasihat. Degil, hah cubalah.. Kepada yang memang nak masuk stpm, memang minat, hakak ucapkan semoga berjaya, Mental dan fizikal kena kuat. Buat persiapan diri. Always get ready sebab kadang2 ada test. Be alert setiap apa yang cikgu cakap. Keberkatan guru tu penting. Memang stpm ni susah. Tapi kalau dah usaha, insha Allah senang.. Minta Allah permudahkan segala-galanya..

p/s:hari ni batuk-batuk, bertalu2, sakit tekak, berjangkit dengan budak-budak.. urm.. heee

Make me dizzy..

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Setelah sekian lama aku tidak mengupdate blog, baru malam ni aku mengambil kesempatan untuk update blog. Tadaaaa..! Aucakkk! Hahaha Assalammualaikum semua.. Jenuh aku dok menggoogle sana google sini, godek sana, godek sini tentang jawatan kosong. Hurm berlambak memang berlambak. Bersepah kat Melaka ni ah. Tapi jawatan dia kemain lagi.. Eksekutif pemasaran la, akauntan la, memacam lagi lah. Alaaaahai. Dengan result aku yang tak seberapa ni, nak mohon, agagagagaga.. Just forget it! Then at last, aku pun jumpa a few job yang sesuai sikitt lah dengan aku. Kena cari, kena apply juga, tak akanlah selamanya aku nak kerja taska, nak jadi orang suruhan. Bulan enam ni, genaplah setahun aku bekerja sebagai pengasuh taska. Wuiiii banyak benda aku belajar weh. Daripada perangai budak-budak sebelum aku masuk, sekarang dah macam mak budak.. Hahaha muntah hijau!

Banyak benda jugaklah yang aku belajar, kena berak budak, kena kencing dengan baby, kena kutip taik budak tercicir yang baru nak praktis tak pakai pampers kan. Kenalah hadap. Pakaikan baju and pampers budak tu normal lagi. Benda kecil, small matter je. Tapi benda yang aku tak boleh lupa ialah kena berak budak. Time nak mandikan baby yang baru berjalan, setahun. Dia cirit birit. Aku mandikan dia kat sinki. (boleh je mandi kat tandas, tapi aku yang malas..haha) Dah siap mandi dah ni, then dia berak lagi kat tangan aku, terasa panasssss je.. Hahaha aku tak melatah pun, aku da biasa hadap semua tu setiap hari. Kena terimalah juga. Nanti kalau korang dah kahwin hahhh rasalah sendiri. Ni aku yang belum kahwin pun, dah merasa jaga anak macam mana tau. Daripada zero to milliooon.. Baby yang dua tiga bulan aku jaga, kena belajar urut bayi macam mana, kena belajar nak tenangkan bayi macam mana. Hahhhh..

Aku jenis yang malas nak kecoh-kecoh.. malas nak bising-bising.. So bila taska dah macam zoo, (sebab budak semakin ramaii.. baby pun ramai..) aku keep calm and buat bodoh je. Pening kepala? Kalau kerja taska yang jaga budak ni pun kau dah pening kepala, apatah lagi kau dah kahwin nanti? Kalau kerja taska jaga budak ni pun kau dah hilang sabar kemuncak, apa tah lagi bila kau ada anak yang aktif lain macam nanti. Hah macam mana?

For me, budak melalak, memekak, main sana sini, terlompat terlinjang, just ignore them because they have their own world. Tapi kalau dah too much, aku capai je rotan, gertak sikit, nanti diorang diam. Hahaha lepas tu bising balik.. Then tunjuk rotan pastu diam. Repeat and repeat sampai penat.. Tapi selalunya aku yang kalah. Hahaha standard lah tu. Budak-budak lah kan tahu apa ja. Main je tahu. Tak makan saman langsung. Bila diorang bisig balik, then aku pun kalah dan mengalah, main handphone buat bodoh, pekakkan telinga. Hahaha kalau dah teruk je, aku terpaksa ambil tindakan.

Eh best tau sebenarnya kerja taska ni. Aku kerja taska pun sebab nak ambil pengalaman jaga budak macam mana, senang ke tak, buat aktiviti, ajar kanak-kanak, buat craft, buat origami, and macam-macam lagi. Best dan tersangatlah best sebab boleh didik budak-budak ni masa diorang mentah lagi.. Senang nak bentuk. Ada seorang budak ni, dia ni kalau diam, betul2 diam sampai aku cari dia. Rupa2nya dia main sorang2 dengan dunia dia sendiri. Dia tak suka campur kanak-kanak lain. So aku pun biarkan je lah.. janji dia tak usik budak lain, tak buat bising. Tapi bila dia start main kejar-kejar dengan adik dia, subhanallah mulut dia kemain lagi kau..! Boleh pekak telinga ni ah.. (tak adalah sampai pekak, tapi sakit telingalah.) Bila aku suruh dia diam, "Diam!" Kau tahu, budak tu suruh aku diam balik..! Eh kemain lagi budak kecik ni mengajar aku.. ewahhh.. Last2 aku malas nak layan.. Well said, aku kalah dan mengalah.. Hahahahaa

Too many lesson that i learning from that. Kerja apa sekali pun, bukannya mudah, bukannya senang. Susah kalau tak ada pengalaman, senang kalau dah ada pengalaman and tunjuk ajar. Kadang, bila kita nak minta kerja kosong tu, Pengalaman setahun dua tahun dia minta. Macam mana nak ada pengalaman kalau majikan tak beri peluang untuk bagi fresh graduate belajar. Kalau nak yang ada pengalaman je, ohh makin ramailah yang menganggur nanti.. Ye dak.. Agaknya majikan ni fikir ke tak eh sebelum letak syarat-syarat tu. Kita semua boleh je belajar daripada bawah. Melainkan... ya melainkan kalau majikan tu malas nak mengajar daripada bawah.. okay bye.. and how your opinion..