Tukar Site Baru Dah!

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Assalammualaikum, salam sejahtera ke atas kamu semua. Nak taip pun berdebar-debar pulak ni. Dah kenapa najiha oii... Ada benda nak bagi tahu, pada saya, berita baik.. Tapi tak tahu lah kalau pada kamu yang tengah baca tu, berita buruk. Meh sini hakak nak habak maii..

Kemungkinan saya dah tak update blog lagi di site nunapringiacyunq.blogspot.com lagi, sebab saya dengan rasminya telah bertukar, ke site yang baru, alamat yang baru, cara penulisan yang baru, mengikut kesesuaian umur saya sendiri, dengan menggunakan nurrulnajiha.wordpress.com
Kawan saya yang memperkenalkan wordpress ni, sangat mudah, simple, not complicated, theme dah siap (tak perlu dok download theme untuk blog lagi), macam diari harian kita and etc. 

Before this, saya pernah sign up wordpress and saya memang ‘zero’, tak faham langsung dengan wordpress ni (straight to the point. Kemudian, baru-baru ni, saya sign up semula, guna email saya yang kedua, dengan menggunakan nama sebenar saya, dah tak dah, nuna pringia lagi.. Semuanya Nurrul Najiha. Kalau boleh, nak semua orang kenal saya sebagai Nurrul Najiha. Dulu,budak-budakkan, tak matang, pakai bantai je alamat blog.. Hah bila nak tukar alamat blog, kan dah payah!

Sebenarnya bukan tu je. Saya buat site baru pun, untuk diri saya sendiri jugak, saya nak lebih ketengahkan dengan gaya saya yang tersendiri, saya nak tinggalkan dunia ‘kanak-kanak’ saya, saya nak yang lebih kepada kematangan dalam penulisan. Kawan kata followers dah ramai, sayangnya. Bila ada site baru, mula-mula tak fikir pun pasal followers.. So, hari tu baru teringat. Memang sedihlah nak tinggalkan.


So, saya tak tahu nak buat apa dengan site ni.. Fikir juga macam nak jual site ni, tapi susah sebab username and password adalah gmail yang punya, nanti kalau ada orang email, payah.. Acane ye? Ke tak payah padam? Habis tu, macam mana nak handle dengan madu-madu saya ni awa...? L Mwaaaaaaa!

Syurga bukan murah..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

raya ketiga.. heeeee gelak besar time ni..


Assalammualaikum wbt. 9 Julai 2016 bersamaan dengan 4 Syawal 1437 Hijrah. Hari Raya keempat. Raya sebenarnya sehari je, yang selebihnya tu, kita yang raya sendiri.. Hiks! Memang betul-betul sambut hari kemenangan! Saya tahu, masih ada yang masih jalan raya. Seminggu, dua minggu, jalan raya lagi. Mak aihh.. Larat ek korang? Saya ni sehari empat lima orang, “buuu jom balik, penat.. nak tido..” sedangkan yang drive tu bukan saya, saya duduk belakang, selfie, main telefon je. Tang mana yang penat tu, tak tahu lah! Hahaha mungkin keletihan berpunca daripada apa yang kita makan.

sehari sebelum raya, pulun habis-habis pakai inai.
kakak yang pakaikan,. simple je kan..
nanti kahwin, pakai cam gini je.
senang! hikss


Nak dengar cerita tak, kisah ni kisah benar yang berlaku pada kawan saya sendiri. Badan dia gempal-gempal, pendek tak lah pendek sangat. Bolehlah. Kawan-kawan saya dikejutkan dengan berita yang dia dah berniqab! (masa zaman muda asyik gossip je.) For me, hah bagus lah tu dah berniqab, dah bertaubat sebab sebelum ni, tudung pendek ya amat, baju kemain ketat. Biasalah badan gempal, lepas tu pakai ketat-ketat kan, so, nampaklah lemak sana sini. Malulah juga. So, bila dengar berita dia dah berubah tu, kawan mana yang tak happy kan.

Dalam sebulan dua bulan, macam tu lah kan, dapat tahu yang dia ‘back to normal’ semula. Hah pakai macam sebelum-sebelum ni. Dengar kawan cakap and diam je lah. Sebab kawan-kawan cakap, nampak gambar kat facebook. So, saya pun log in lah facebook buka profile dia, gambar berniqab tu memang tak ada langsung, yang ada Cuma, komen-komen nista daripada geng berniqab “kau ni buat malu golongan berniqab je la...” and bla bla bla.. itu je la komen yang saya ingat. Dan apa yang saya diberitahu, dia dihina oleh mereka-mereka semua. Tak tahulah siapa mereka-mereka semua tu..  and until now, dia jadi diri dia yang sendiri..

Talking about ISTIQOMAH! Istiqomah tu apa? Apa maksud dia?

Secara dasarnya Istiqamah bermaksud; berdiri teguh di atas jalan Islam dalam segenap ruang kehidupan sama ada dari sudut aqidah dan pegangan, amalan, pandangan hidup, perjuangan dan sebagainya iaitu tidak akan berganjak sedikitpun dari jalan tersebut walaupun terdapat pelbagai godaan dan rintangan. Diriwayatkan dari Sufyan Ibn ‘Abdullah r.a. menceritakan; ‘Aku telah berkata kepada Rasulullah s.a.w.; Ya Rasulullah! Nyatakan untukku di dalam Islam ini satu ungkapan yang mana aku tidak akan bertanya lagi tentangnya dari orang lain selain engkau’. Jawab Rasulullah s.a.w.; ‘Katakanlah; ‘Aku beriman kepada Allah’ dan kemudian hendaklah kamu istiqamah’. (Hadis riwayat Imam Ahmad, an-Nasai, Muslim, at-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Nak berhijrah lillahitaala ambil masa, nak berhijrah biar kerana Allah taala, bukan ikut kawan. Mungkin benar, ikut kawan mampu membuatkan kita jadi lebih baik. Boleh kamu jamin kemampuan dan takat mana yang penghijarahan yang kamu lakukan? Hah faham kan. Sebab ramai dah yang saya tengok, berhijrah, tapi futur. Puncanya iman lemah. Maka, ‘back to normal’ lah semula. Bukan senang nak istiqomah tau. Bukan senang nak kekal dan tingkatkan iman tu. Bukan senang! Bila kita jumpa manusia yang alami keadaan sebegini, jangan ketepikan, jangan ketawakan, jangan hinakan. Kita patut sedar, daripada mana asalnya diri kita! So, tak perlu nak hina, pandang rendah pada orang sebegini, sebab saya tahu nak istiqomah tu bukan mudah! Mungkin ambil masa, sehari dua hari, seminggu, sebulan, dan semua tu bergantung kepada kemampuan diri kita sendiri.

Macam mana nak istiqomah? Mengaji! Jadikan al-Quran sahabat kita waktu kita senang dan susah! Sedih je, mengaji, senang je, mengaji. Tak kisahlah walau macam mana pun keadaan kita sekali pun, kena mengaji. Nak tahu sebab tu? Al-Quran itu kalam Allah! Macam mana nak tenang dan bahagia kalau tak mengaji? Macam mana Allah nak sayang kalau tak mengaji? Ada je perempuan bertudung labuh, tapi tak mengaji. Ada je perempuan bertudung labuh tapi tak solat. Ada je perempuan bertudung labuh, tapi berpura-pura beriman. Ada je. Maka, jangan hina orang yang macam ni. Jangan.

Hidayah Allah itu, bukan setiap hari Allah bagi. Hari ni, kita dapat hidayah, esok kita dapat hidayah, lusa tulat langkat pun dapat hidayah! Wah kalau macam tu, masyukk lah tak buat dosa ye dak? Tak rasa dan tak alami apa itu futur, ye dak? Nampak tak betapa cantiknya perancangan Allah ni. Cantikkan. Kena setiap hari berdoa, minta Allah terima taubat dan ibadah kita, kena sedar bahawa kita ini hamba yang hina, yang tak lari daripada membuat dosa, kena sedar diri! Nak berubah, nak berhijrah bukannya senang. Itu memang fakta! Sebab saya dah laluinya sendiri, memang susah. Tapi percayalah pada Allah. Kalau kita ada niat nak berubah, in shaa Allah, Allah akan bantu. Sebab niat kita baik, maka tidak akan disia-siakannya.. Tidak sama sekali. Tapi dengan satu syarat! Kita pun kena bantu diri kita sendiri!

Okeylah, saya bagi tips masa saya mula-mula nak jinakkan diri dalam melonggarkan apa-apa yang patut. Masa mula-mula nak berubah tu, saya memang susah nak solat 5 waktu! Payah liat sebab setiap hari buat maksiat! Setiap hari langgar perintah Allah. (tak perlu tahu apa yang saya buat) Niat ada nak berubah tapi buat dosa lagi. Ada satu hari tu, Allah jentik sikit hati saya untuk berubah. Saya berada di surau seorang diri, sampai isya’ masa di asrama, menangis bagai nak rak, merayu-rayu pada Allah, rasa takut macam surau tu nak runtuh! Taubat pada Allah. Esoknya buat dosa lagi. Kemudian menangis lagi, dan buat dosa lagi.. Allah bagi saya hidayah lagi, dan saya buat dosa lagi.. lagi dan lagi.. Daripada segi pakaian tudung biasa je, tak pendek, tak lah labuh macam ustazah. Dah mula pakai skirt and seluar longgar, blouse and etc la. Nak berubah, perlahan-lahan. Masa tu, tak ada siapa pun bantu, diri sendiri je yang bantu. Sampailah satu masa tu, awal hijrah, 28 Muharam, awal bulan sebelas, tahun 2015, Allah berikan saya hidayah yang sangat manis, sangat bererti buat saya. Saya pegang kuat-kuat dan tak akan lepaskan sampai bila-bila.

Iman memang turun naik. Tipulah kalau kata saya tak pernah miss mengaji. Pernah miss. Tipulah kalau saya kata tak pernah malas dalam beribadat. Tipulah. Saya sendiri yang didik diri saya. Ajar sampai lumat diri saya, baca tazkirah kat telegram, kak hassanah, ustaz Addin, baca je, ustaz kat instagram, semata-mata nak naikkan iman. Kalau tak banyak naik, sikit pun jadilah. Semua buat dosakan..

Yang pernah alami seperti apa yang saya ceritakan diatas, please jangan terus berputus asa, jangan! Teruskan perjuangan kamu itu. Bukannya kamu salah, kamu tidak salah. Cuma kamu kurang usaha. Jangan putus asa. Kalau rasa lemah, putus asa, malas solat, pergilah ambil wuduk dan mengaji. Dengan al-Quran, dia akan membantu kita semua.. In shaa Allah..


Happy Eid Mubarak!

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Pagi raya, cuaca mendung and redup je!

Assalammualaikum wbt. Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana kita sempat merasai nikmat pada bulan Ramadhan dan sempat juga merasai nikmat pada pagi syawal. Alhammdulillah. Raya tahun ni lain sikit, agak berbeza dengan raya pada tahun-tahun sebelumnya. Tahun terasa best dan ‘tak syabarr’ nak raya. Entah kenapa, umur dah masuk 21 tahun pun, tapi still macam kanak-kanak lagi. Hahaha Bukan ‘tak syabarr’ nak raya yang masa kecik-kecik exited kemain tu, tapi tahun ni rasa lain sikit..
Tahun ni, tak beli kasut raya, tak buat or beli shawl sendiri, tak beli handbag and etc..

Sepatutnya handbag and shawl beli online tapi semuanya sold out dan sebab telefon rosak hantar kedai selama sebulan, maka tak sempatlah untuk order awal-awal. Memang rasa nak menangis pun ada. Pujuk diri sendiri mungkin tak ada rezeki. Shopping raya last-last minit, masuk macam-macam kedai jenis kasut, satu pun tak berkenan, tak ada hati langsung nak shopping kat luar, entah kenapa entah. Handbag punyalah berlambang bakhang! Tapi satu pun aku tak berkenan. Korang tahu taste handbag aku lagu manaa? Sling bag! Tapi setiap kali aku sentuh sling bag yang memang menarik perhatian aku, bila tengah harga, makk aihh.. Terkenciitttt aku kat situ, letak balikk tempat dia..

Susah sebenarnya shopping kat luar ni, depan mata semuanya nampak mahal jeeee.. Sebab tu aku suka shopping handbag online je kat Natasya Couture! Murah murah. Sesuailah dengan kemampuan aku. Raya kali ni, duit gaji habis pada rumah, ibu nak hias itu, nak hias ini.. Nasib tak keterlaluan, boleh terima lagilah. Balance 200 dalam purse, 100 untuk birthday surprise ayah aku buat kat The Windmill Station, share dengan adik-beradik, 100 lagi aku sponsor kek SR. Hah berapa je yang tinggal. Then lepas tu, akak aku bayar hutang itu ini, 50. Dah bagi atok nenek.. Untuk diri sendiri first time taka da. Serius.. Tapi langsung tak terusik hati ni hah.. Raya tetap rasa best, Sebab apa?

Hari raya adalah hari kemenangan, pakai baju baru, wangi-wangi kan. Mungkin sebab raya tahun ni rasa best sebab penghijrahan aku. Rasa lain macam. Tahun lepas, beria-ria aku raya beli itu ini and macam-macam lagi lah! Tapi feel raya tu biasa-biasa je, hambar, nikmat raya tu macam hilang kata pa yang aku shopping, hah.. Niat tu tak betul, nak shopping, beli barang-barang sebab nak nampak cantik pada mata orang.. Sebab tu raya hambar je.. Tapi tahun ni terbaliklah.

Bangun je pagi syawal, sejuk, dingin, baru lepas hujan.. Alhamdulillah hujan kan rahmat, setelah sekian lama, hujan tak turun, dan dengan izin Allah, pagi syawal, tiba-tiba hujan, dengan angina yang kuat.. Before subuh kowt hujan, sebab memang tersedar and takut sebab angina sangat kuat hujan pun lebat. Raya yang penuh kesederhanaan, raya yang aku cari-cari selama ni. Kalau sebelum ni, pagi raya beria-ria aku make up hah.. Pakai eye shadow, blusher, eyeliner, memacam.. Tapi tahun ni, tak dak langsung dah kat muka ni, hanya bedak je la.. Janji selfie tetap selfie.. Kena juga tinggalkan moment-moment indah. Semua orang buat macam tu kan.. Tak akanlah nak tinggalkan masa berlalu macam tu je.. Dah tak nampak dah orang guna camera digital lagi, semua orang guna handphone sendiri.. Camera telefon dah ada dah.. Huhuhu zaman dah maju. Kah!


Tahun ni, ramai yang pakai warna hijau, ungu dan merah.. Saya #teamblueblack! Siapa sama team dengan kitaaaaa angkat tangan!! (krik krik krik) Okey lah okey lah.. Yang mana nak sambung mencekik tu cekiklah, kalau sampai berry2, aku tak tahu eh! Yang mana nak sambung jalan raya tu, hah jalan lah! Jalan, jalan jugak! Solat jangan lupa.. Dan akhir kata, saya nurrul najiha atau lebih dikenali sebagai nuna pringia (cewah angkat bakul sendiri), menyusun sepuluh jari memohon ampun tersilap kata budi bicara segala gurau senda yang terguris hati, terkecil hati, minta maafkan dan saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin! 

Happy Eid Mubarak guys! 

Bicara Iman Ku..

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..



Nak jadi seorang yang solehah itu bukannya senang. Solehah pada Allah. Bukan solehah pada pandangan dan persepsi manusia. Asal pakai tudung labuh je solehah, asal pakai berjubah berkopiah je, soleh. Kadang rasa nak menangis pun ada. Bersyukur Alhamdulillah ke hadrat ilahi kerana Allah simpan dan pegang elok-elok aib kita. Tudung labuh, berkopiah, berjubah tidak melambangkan apa-apa, Cuma itu semua tuntutan dalam Islam dalam menutup aurat. Yang membezakan kita disisi Allah ialah iman dan takwa seseorang. Cuba check semula diri kita, check semula iman dan takwa kita. Macam mana iman hari ini?

Semua orang akui, bukan senang untuk tetap dan teguhkan iman. Iman turun naik, kita bukan macam malaikat. Bukan macam para nabi. Tapi dalam hati kita sebenarnya kita nak jadi yang terbaik, nak jadi seorang yang bertakwa, jihad pada jalan Allah, jadi anak yang soleh/solehah tapi Allah Maha Mengetahui. Dia tahu disetiap apa yang hamba-hamba Dia niatkan. Halangannya satu, SYAITAN tidak akan pernah berhenti untuk menyesatkan manusia atas muka bumi Allah ini, hinggalah nyawa berpisah daripada jasad.

Dah nama pun manusia, tak lari daripada melakukan kesilapan. Siapa je yang nak buat silap? Semua tak nak buat silapkan. Kalau boleh, semua nak yang terbaik. Tapi nak jadi yang terbaik perlukan usaha yang kuat, berdoa, meminta pertolongan daripada Allah swt. Siapa je yang tak nak jadi soleh/solehah dan mengejar khusnul khotimah.. kan.. Itu semua impian kita sebagai seorang Muslim dan Muslimat. Kalau barang yang kita nak, kita sanggup ke hulu ke hilir, beratur panjang-panjang, sanggup jalan jauh daripada Johor ke Melaka sebab ada sale murah. Tapi kalau redha Allah, hidayah Allah, tak ramai yang berkejar-kejar, tak ramai yang bersungguh-sungguh. Hurm.. Maaf semua.. Aku bicara tentang iman aku..

Bola Inggeris dah mula, mula pada bulan puasa pulak tu, bulan beribadah untuk umat orang Islam. Entahlah Tak tahu nak cakap sama ada ianya kebetulan atau telah dirancang. Wallahualam. Doa yang baik-baik sahajalah. Dalam al-quran ada kata yang dunia ni memang memperdayakan. Nak cakap banyak, tapi aku bukan baik mana pun, bukan solehah mana pun, bukan ustazah, dan bukan orang alim. Aku pun macam korang semua juga, kita semua sama je.



Mengaji ni best sebenarnya. Mengaji yang best bila ada feel sampai ke hati. Mengaji yang tak best bila mengaji then khatam and tak rasa apa-apa. Bestnya bila kita tidak terburu-buru untuk khatam al-quran, tapi pada masa yang sama, kita usaha untuk khatam al-quran, baca makna sekali, fahamkan betul-betul, hadamkan baik-baik, lama-lama akan timbul rasa minat untuk mengaji, rasa cinta akan kalam Allah. Best sebenarnya, membuatkan kita lebih dekat dengan Allah. Yela, tak lama lagikan nuzulul al-quran. Jangan samakan novel cinta dengan al-quran tau. Ada sesetengah manusia yang cakap mcam ni, “ novel boleh ‘khatam’ dan sehari, tak akanlah al-quran tak boleh khatam dalam sehari?” Sayang, al-quran bukan novel biasa, tapi ‘novel’ yang telah diutuskan oleh Allah swt buat hambaNya.. Banyak ilmu dalam al-quran yang kita tak tahu, banyak kisah dan tauladan yang kita belum tahu, banyak perkataan-perkataan yang kita belum pernah tahu ertinya. Dan masih sempat sekiranya untuk kita mula semua pada muka surat yang pertama sekali..

Dan, jadi hamba Allah ni, kita selalu dan banyakkan bersyukur sebab Allah jaga aib kita. Kalau tak, yang bertudung labuh, berjubah tu semua habis terdedah aib diri, dapat malu daripada orang ramai. Allah tu Maha Penyayang. Salam Ramadhan al-Mubarak. Dua minggu dah berpuasa. Sekejab je masa berlalu, terasa semalam baru berpuasa. Allahu..


Maaf, aku bicara perihal iman ku sendiri...

Review Best Movie!



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Assalammualaikum dan Hai semua! Sihat? Alhamdulillah kalau semua sihat dan Alhamdulillah kalau tak sihat juga sebab sakit itu datangnya daripada Allah dan penghapus dosa tapi tiada sesiapa yang nak sakit kan?
Okay.. Pada petang yang cuaca baik ni, aku pun nak review movie yang aku dah tengok baru-baru ni. Sebenarnya daripada hari tu nak update review movie tapi internet pula buat hal.. Arghh!



Trailer movie ni aku mula tengok kat asrama lagi. Baru tengok trailer, dah menjerit kau! Siapa je yang tak terkejut kan.. Dah nama pun cerita seram.. Movie yang tengah hot kat wayang sekarang ni ialah THE CONJURING 2. Serius talk, sampai sekarang terbayang-bayang jalan cerita tu, tak boleh nak move on.
THE CONJURING 2 ni lebih menekankan tentang kekeluargaan, kasih sayang, sifat kemanusiaan dan cinta. 

Part yang paling sedih, yang buatkan aku menangis part yang Ed and adik beradik Janet berkumpul, bernyanyi sama-sama. Ed sedaya upaya buat mereka happy untuk hilangkan rasa takut dan risau termasuklah mak dia.. Okay aku menangis and tersentuh dengan cerita tu.

And the special thing ialah, cerita ni penuh dengan tanda tanya.. Mula-mula tengok, memang tak faham and blur sebab banyak sangat hantu yang terlibat. Rupa-rupanya semua tu jelmaan si roh jahat yang saja nak kelirukan diorang. Upssss aku dah tercerita lah pulak. Hahahahaha seram ke tak? Pada pandangan aku, seram lah juga. Sampai tutup mata, buka sikittttt je ruang. Hahaha Banyak kejutan dengan sound effect yang bagus. Rasa nak tengok untuk kali yang kedua weh..



Part paling sweet Ed dengan Loraine. Loraine diberitahu dalam mimpi oleh roh jahat tu yang Ed akan mati. Perkara tu yang membuatkan Loraine takut untuk kehilangan Ed. Sedih sebenarnya part tu. Kalau dalam Islam, makhluk yang jenis macam tu, sengaja je nak menakut-nakutkan kita, buat kita sesat sedangkan ajal maut itu ditangan Allah kan. Lain agamanya.

Cerita hantu mat saleh ni, hantu dia agak brutal sikit, ganas sangat, sampai tercampak-campak barang dalam rumah and boleh menyebabkan kematian. Menakutkan kan. Huhuhu Bila aku tengok ending THE CONJURING 2, dia bagi tahu yang filem tu diambil daripada kisah benar yang berlaku pada bandar tu. Watak yang sama cuma pelakon yang berbeza. Siapa yang tengok THE CONJURING yang first2 tu, hah itu pun daripada kisah benar.

Memang daripada mula cerita, asyik menjerit je aku dengan sayang abadiss aku. Bila habis cerita, lampu terpasang, semua orang dok pandang kiteorang. Hahaha.. Susah kalau si pengecut tengok cerita hantu ni. Tapi memang best..

Lain orang, lain pendapat masing-masing. Mungkin ada yang diantara korang kata tak seram langsung! Yela berani lah katakan. Hahaha Pada aku, bukan soal seram ke tak seram. Tapi mesej yang dia nak sampaikan pada semua orang. Memang best cerita ni. Tengok lah nanti.. Hehehehe Apa-apa pun selamat berjaya dalam berdepan dengan segala ketakutan.

Tiga hari sebelum puasa..

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..



Assalammualaikum semua dan salam sejahtera salam ramadhan al-mubarak. Alhamdulillah bersyukur sangat sebab tahun ini dapat diberikan kesempatan untuk merasai manisnya berbulan ramadhan. Impian wanita muslimah bila menjelang puasa ni, berharap sangat dapat berpuasa penuh. Ngeh ngeh ngeh.. Kalau diberikan rezeki dan peluang, siapa je yang tak nak berpuasa penuh. Tapi dah nama pun perempuankan, lumrah dan fitrah. Ya hanana siapa yang dapat berpuasa penuh tu. Hihihi 

Tiga hari sebelum berpuasa, jumaat sabtu dan ahad. Aku terasa bagai mati hidup semula. Mana tidaknya, alami cirit birit yang teruk sangat. Mula-mula jumaat hari tu, demam biasa je. Tapi keesokkan harinya, badan jadi lemah dan teruk sangat bila kena muntah-muntah dan cirit birit. Kemudian, aku teringat arwah mak long. Dulu, sebelum arwah mak long meninggal, arwah kena cirit birit sampai terkencit-kencit. Samalah macam aku, terkencit-kencit. Biasanya orang sebelum meninggal, cirit-birit sebab nak cuci perut sebelum dia pergi. Maka, aku pun mulalah fikir macam-macam, fikir yang bukan-bukan.. Makan tak kenyang, tidur tak lena, kehausan sahaja, badan jadi lemah dan lesu serta tak bermaya..

Mana taknya, setiap kali perut lapar, sumbat makanan yang berat-berat, dia akan muntah semula. serupa tak payah makan. Geram je rasa. Aku kalau tak sihat, memang baringgg je keje aku sebab tak larat. Ibu selalu tegur, "jangan selalu sangat baring, buat kerja sikit nanti keluar peluh.. barulah sihat.. ni asyik baring je, mana nak baik.." yes i agree that. Memang betul pun apa yang ibu kata tapi hakikatnya badan ni tak kuat nak buat kerja dengan isi perut langsung tak ada! Then aku pun cubalah buat kerja sikit-sikit, rasa nak pitam bila peluh lagi banyak keluar. Diam-diam aku menangis. Badan kitakan, kita tahu tahap mana kemampuan diri kita so, aku tak boleh nak paksa. Aku kalau dah demam, sakit-sakit hah memang teruk and susah nak baik.. 

Dalam hati aku kata, ya Allah.. jika ini hari terakhirku, aku redha dan terima..

Kemudian, aku teringat balik.. Jumaat aku demam je. Sabtu Ahad dan Isnin sampai muntah-muntah dan cirit birit. Apa yang tak kena.. Kak Long tegur, "Stop makan ubat tu!" Isnin tu, aku pun stop makan ubat tu. Esoknya dah okey. Alhamdulillah. Ubat tu mungkin tak sesuai dengan aku, sebab ubat tu daripada klinik lain. Bukan klinik yang biasa daripada kecil sampai besar yang aku selalu pergi tiap kali demam. Mungkin ubat tu tak sesuai. Akak aku ada pesan, kalau demam, jangan tukar-tukar klinik, pergi klinik yang sama je. Malam tu, suhu cecag 39 darjah. Panas bak hang boleh masak telur. Hahaha so malam tu terpaksa pergi klinik cikaii je.. Ubat demam mungkin boleh masuk, cuma ubat cirit birit dan vitamin yang membuatkan aku musykil dan sangsi..

Minta Allah beri kesihatan yang baik sepanjang menjalani ibadah puasa tahun ini dan tahun yang akan datang amin..

p/s: saya nak jual buku-buku tingkatan enam, bila pm saya di facebook ya.. klik nurrul najiha , scroll profile sampai jumpa status untuk jual buku form six. terima kasih assalammualaikum

STPM the last choice??

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Entah kenapa malam ni tiba-tiba aku rasa nak update blog. Aku nak update blog, nak bagi semua orang baca dan sedar. Kepada yang liat nak sedar, baik baca ni bagi hang sedar! Sebab budak-budak sekarang tak fikir panjang, main bantai je! Kang hidup sendiri yang merana, terseksa then meroyan tak tentu hala// Ewaaaahhh.. Lepas ni jangan cakap hakak tak payung ehh.. Hakak dah payung dah, tapi hang yang tak sedau-sedau! (hah kan dah keluar bahasa melake aku..) Bersedialah hadap entry aku yang berjela-jela ni. Hadam dalam-dalam.. Terutama sekali lepasan spm!



Sebenarnya bukannya aku dah lama tak buka blog.. Setiap hari aku akan buka, akan check.. Then, akan tutup semula. Selang berapa hari akan buka and tutup semula. Tapi tak update blog lah. Ni hah, hakak nak habaikk mai.. Rasa bersyukur bila tegok improvement terhadap blog aku yang tak seberapa ni. Alhamdulillah! Pageview meningkat. Kadang jatuh pelik juga, apa yang membuatkan pageview meningkat sejak dua tiga empat lima menjakk ni.. Urm..

Aku pun terdetik lah untuk buka bahagian 'Statistic', dan aku klik kepada 'Traffic Sources'.. Tengok di bahagian 'Referring Site'. Sangat mengejutkan bila ramai manusia kat malaysia yang setiap hari dok google tentang stpm..

'susah ke stpm'
'stpm okay tak'
'stpm susah ke'

Bila diorang search keyword kat atas tu. secara tidak langsung entry ini akan muncul di halaman utama bila mereka google.. maka keluarlah link blog aku, entry yang INGAT SENANG KE STPM. For your information, setiap apa yang aku update di blog adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri dan aku tidak menipu. Siapa yang berani ambil STPM, memang aku tabik! Kenapa?



Sebelum aku jawab soalan tu, biar aku jelaskan dengan lebih terperinci tentang stpm. STPM ni bukan perkara yang boleh main-main, boleh bawa bergurau, boleh dok senang lenang, dok lepak-lepak, BUKAN! Stpm ni tak sama macam Diploma, Matriks, and etc..Tak sama! Kebanyakkan lepasan spm, membuat keputusan bahawa STPM is the last choice for them? Yes, last choice for them sebab tak dapat sambung belajar. Please! Bila kamu buat 'the last choice is STPM\, tolong jangan masuk stpm.. sebab apa..?

1) Kemungkinan anda, tidak akan bersungguh-sungguh.
2) Sekadar untuk bagi tahu semuua orang yang kamu pun dah sambung belajar juga.
3) Mungkin kamu memang tak minat stpm and zero about stpm.
4) Boleh jadi juga kamu masuk main-main atau sekadar suka-suka saja..
5)  Kerja kursus konfem tak siap, separuh jalan and bla bla..



STPM bukan perkara yang main-main. Sekali kalau kamu dah melangkah masuk, kamu kena teruskan juga, tak boleh patah semula. You have to face it! Sebelum aku masuk stpm dahulu, aku refer pada cikgu-cikgu sekolah aku, and mostly ramai lepasan stpm and ambil stpm, kemudian terus buat degree. Bangga juga dengan mereka. Cikgu-cikgu pun banyak bagi semangat. Pesan cikgu-cikgu tu semua....

"Masuk stpm bukan untuk senang-lenang. Dah tak ada masa dah untuk kamu duduk lepak-lepak, ketawa berdekah-dekah. No! Masuk stpm, kena struggle, kena buat betul-betul, dapatkan pointer sehabis baik, kurang makan dan tidur, banyakkan bekorban duit dan segala-galanya. Semata-mata kerana ilmu. Solat jangan tinggal! Tumpukan perhatian, jangan tidur dalam kelas, tanya cikgu kalau tak tahu.."



Dan bila korang tak ikut macam apa yang cikgu-cikgu tu kata, hah masaklah.. Dah tu, kenapa aku nak tabik kalau tengok orang berani ambil stpm? Dik, stpm paling susah gila bapak punya eiii! Sebab tu hakak cakap, tak sama dengan diploma and matriks and etc.. Tak sama. Memang susah kita nak lawan makan, nak lawan tidur, nak buang sikap melepaak and sebagainya.. Memang susah.. (termasuk aku) Aku dulu kalau kelas Sejarah, makk aihh memang tidur dalam kelas. Serius aku tidur! Dulu masa sekolah menengah, tak pernah tidur dalam kelas. Tapi sejak masuk form 6, aku tidur dalam kelas, dan aku tak tahu puncanya dimana..

Entah keberapa kali entah aku pesan jangan main-main dengan stpm. Dont make stpm for your the last choice. Memang bahana jadinya. Penat dah cakap, nasihat. Degil, hah cubalah.. Kepada yang memang nak masuk stpm, memang minat, hakak ucapkan semoga berjaya, Mental dan fizikal kena kuat. Buat persiapan diri. Always get ready sebab kadang2 ada test. Be alert setiap apa yang cikgu cakap. Keberkatan guru tu penting. Memang stpm ni susah. Tapi kalau dah usaha, insha Allah senang.. Minta Allah permudahkan segala-galanya..

p/s:hari ni batuk-batuk, bertalu2, sakit tekak, berjangkit dengan budak-budak.. urm.. heee

Make me dizzy..

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Setelah sekian lama aku tidak mengupdate blog, baru malam ni aku mengambil kesempatan untuk update blog. Tadaaaa..! Aucakkk! Hahaha Assalammualaikum semua.. Jenuh aku dok menggoogle sana google sini, godek sana, godek sini tentang jawatan kosong. Hurm berlambak memang berlambak. Bersepah kat Melaka ni ah. Tapi jawatan dia kemain lagi.. Eksekutif pemasaran la, akauntan la, memacam lagi lah. Alaaaahai. Dengan result aku yang tak seberapa ni, nak mohon, agagagagaga.. Just forget it! Then at last, aku pun jumpa a few job yang sesuai sikitt lah dengan aku. Kena cari, kena apply juga, tak akanlah selamanya aku nak kerja taska, nak jadi orang suruhan. Bulan enam ni, genaplah setahun aku bekerja sebagai pengasuh taska. Wuiiii banyak benda aku belajar weh. Daripada perangai budak-budak sebelum aku masuk, sekarang dah macam mak budak.. Hahaha muntah hijau!

Banyak benda jugaklah yang aku belajar, kena berak budak, kena kencing dengan baby, kena kutip taik budak tercicir yang baru nak praktis tak pakai pampers kan. Kenalah hadap. Pakaikan baju and pampers budak tu normal lagi. Benda kecil, small matter je. Tapi benda yang aku tak boleh lupa ialah kena berak budak. Time nak mandikan baby yang baru berjalan, setahun. Dia cirit birit. Aku mandikan dia kat sinki. (boleh je mandi kat tandas, tapi aku yang malas..haha) Dah siap mandi dah ni, then dia berak lagi kat tangan aku, terasa panasssss je.. Hahaha aku tak melatah pun, aku da biasa hadap semua tu setiap hari. Kena terimalah juga. Nanti kalau korang dah kahwin hahhh rasalah sendiri. Ni aku yang belum kahwin pun, dah merasa jaga anak macam mana tau. Daripada zero to milliooon.. Baby yang dua tiga bulan aku jaga, kena belajar urut bayi macam mana, kena belajar nak tenangkan bayi macam mana. Hahhhh..

Aku jenis yang malas nak kecoh-kecoh.. malas nak bising-bising.. So bila taska dah macam zoo, (sebab budak semakin ramaii.. baby pun ramai..) aku keep calm and buat bodoh je. Pening kepala? Kalau kerja taska yang jaga budak ni pun kau dah pening kepala, apatah lagi kau dah kahwin nanti? Kalau kerja taska jaga budak ni pun kau dah hilang sabar kemuncak, apa tah lagi bila kau ada anak yang aktif lain macam nanti. Hah macam mana?

For me, budak melalak, memekak, main sana sini, terlompat terlinjang, just ignore them because they have their own world. Tapi kalau dah too much, aku capai je rotan, gertak sikit, nanti diorang diam. Hahaha lepas tu bising balik.. Then tunjuk rotan pastu diam. Repeat and repeat sampai penat.. Tapi selalunya aku yang kalah. Hahaha standard lah tu. Budak-budak lah kan tahu apa ja. Main je tahu. Tak makan saman langsung. Bila diorang bisig balik, then aku pun kalah dan mengalah, main handphone buat bodoh, pekakkan telinga. Hahaha kalau dah teruk je, aku terpaksa ambil tindakan.

Eh best tau sebenarnya kerja taska ni. Aku kerja taska pun sebab nak ambil pengalaman jaga budak macam mana, senang ke tak, buat aktiviti, ajar kanak-kanak, buat craft, buat origami, and macam-macam lagi. Best dan tersangatlah best sebab boleh didik budak-budak ni masa diorang mentah lagi.. Senang nak bentuk. Ada seorang budak ni, dia ni kalau diam, betul2 diam sampai aku cari dia. Rupa2nya dia main sorang2 dengan dunia dia sendiri. Dia tak suka campur kanak-kanak lain. So aku pun biarkan je lah.. janji dia tak usik budak lain, tak buat bising. Tapi bila dia start main kejar-kejar dengan adik dia, subhanallah mulut dia kemain lagi kau..! Boleh pekak telinga ni ah.. (tak adalah sampai pekak, tapi sakit telingalah.) Bila aku suruh dia diam, "Diam!" Kau tahu, budak tu suruh aku diam balik..! Eh kemain lagi budak kecik ni mengajar aku.. ewahhh.. Last2 aku malas nak layan.. Well said, aku kalah dan mengalah.. Hahahahaa

Too many lesson that i learning from that. Kerja apa sekali pun, bukannya mudah, bukannya senang. Susah kalau tak ada pengalaman, senang kalau dah ada pengalaman and tunjuk ajar. Kadang, bila kita nak minta kerja kosong tu, Pengalaman setahun dua tahun dia minta. Macam mana nak ada pengalaman kalau majikan tak beri peluang untuk bagi fresh graduate belajar. Kalau nak yang ada pengalaman je, ohh makin ramailah yang menganggur nanti.. Ye dak.. Agaknya majikan ni fikir ke tak eh sebelum letak syarat-syarat tu. Kita semua boleh je belajar daripada bawah. Melainkan... ya melainkan kalau majikan tu malas nak mengajar daripada bawah.. okay bye.. and how your opinion..

Update dan Publish!

Assalammualaikum.. Hai semua.. Selamat Petang.. Flying kiss sikit.. Untuk girl sahaja.. Heee Harap semuanya alhamdulillah sihat.. Petang-petang macam ni selalunya luangkan masa dengan keluarga kan..? Tak pun ada yang pergi kenduri kahwin..? Tak pun pergi bercuti time cuti raya cina ni..? Tak pun tengah tidur membongkang..? Hahahahaha Tak pun ada yang berlonggok dengan family, borak-borak, tonton televisyen sama-sama cerita sinetron indon kan, keluar makan dengan family, yang tersayang ke kan.. Apa-apa pun, walau dimana pun kamu semua berada, please jaga diri tau sebab jalan sekarang jem. Terutama sekali esok hari. Last day cuti, ada yang cuti seminggu, ada yang akan start kerja lusa. So, mungkin esok jalan akan jem.



Hilang followers tak apa. Jangan hilang Allah.. sobs sobs sobs.. Buka blog je, eh dah berkurang followers aku? Mentang-mentang dah tahu blog boleh unfollow, korang pun pakat ramai-ramai unfollow kita kan.. Baik mengaku.. Hahahaha.. Tak adalah gurau je. Mungkin diorang ingat aku dah tak update blog lagi dah agaknya. Yela, sekarang dah tak rajin dah nak hadap benda alah ni lagi.. Ada yang lebih penting daripada natang ni weh. ahahahahaha tapi sebab minat, aku create juga. Huhuhu saja share-share cerita time petang macam ni kan. Dulu, aku rajin weh. Rajin gila blogwalking, tinggalkan komen, tinggalkan pesanan kat chat, rajin follow blog orang, rajin main edit-edit blog(kadang tangan aku ni gatal, blog dah comel pun aku nak ubah lagi..eee), rajin join contest segmen Giveaway.. Sekarang mana ada dah. Korang pun perasan kan..

Yang aku tahu, aku update blog pepanjang lebooo, then publish!
Update blog, then publish..
Update, publish..
Update, publish..
Up, pub...




Contohilah aku weh.. Sobs sobs sobs... (Tak payah nak sobs sobs sangatlah makcik oii..) 
Entahlah.. Sekarang aku semakin sibuk. Sibuk dengan kerja-kerja duniawi. Tolong ibu buat kuih, kemas rumah, macam-macamlah.. (sekarang ai dah jadi wanita sejati dah tau uallss.. eeee yuckss) Pagi cari rezeki sampai jam enam petang. Malam luangkan masa dengan family, tolong apa-apa yang patut.. kadang urut ibu, sebab kadang ibu sakit-sakit, sengal lah. (dah boleh kahwin dah kan kan..? dah boleh jadi isteri dah kan kan..? cettt isteri lah konon.. forget it!) So, pada aku, walaupun aku dah berumur 21 tahun, walaupun aku masih belum berumah tangga, tapi nampak gaya macam dah anak sepuluh dah kan kan..? (okay dah start dah merabann dia..) Hehehehe gurau.. Ehem serius balik. Even aku sibuk macam mana sekali pun, macam yang pernah aku bagi tahu, aku akan tetap ambil sedikit masa untuk update blog yang tak seberapa and entah apa-apa ni.. heeeee.. Oleh kerana, aku dah hilang beberapa followers, maka aku perlu gunakan strategi yang baru untuk attract readers semula.. Macam dedulu.. Kikikikiki...

Tengah-tengah ada masa, ada mood ni.. Blogwalking la sekejab.. Kerja pun dah settle.. Sebulan sekali kita akan update blog.. Boleh dak? Okey la tu. Setahun, 12 entry.. Eh dah macam krik krik lah pulak.. zzzzzzzzz..

Pembukaan Tahun Baru.. Heee

Bismillahhirrohmannirrohim.. Assalammualaikum kawan-kawan. Sihat? Dah lama betul tak update blog. Dah solat isya'? Kalau belum, jalan sekarang! Asyik menghadap internet je! Leka, lupa nak solat eh.. Bantai nak? Jalan sekarang!

Saya harap readers yang baca entry saya yang latest ni semuanya sihat alhamdulillah. Samalah juga. Tahun pun dah baru. 2016. Semakin jauh perjalanan hidup kita, semakin banyak cabaran yang mendatang kan? Dah bersedia? Get ready guys! Kalau ikutkan tahun ni umur aku akan masuk 21 tahun. Bulan september ni baru genap 21 tahun. Macam tak percaya pun ada sebab dah besarkan. Dah nak dewasa. So, dah tak boleh macam keanak-anakan lagi dah. Dah tak boleh macam budak-budak dah. Fikiran kena lebih matang. Kena lebih banyak belajar tentang kehidupan. Kena ubah perangai yang buruk tu. Kena buang. Dah tak boleh nak malas-malas lagi dah! Kalau tak, macam mana nak berjaya dunia akhirat kan..

Alhamdulillah.. Aku bersyukur sangat-sangat. Bersyukur dengan apa yang aku ada. Ada keluarga, kawan-kawan (my sayang abadi), dan yang semestinya Allah Taala. Aku selalu berdoa semoga Allah beri aku kesempatan untuk aku melanjutkan pelajaran. Aku dah cuba macam-macam. Selebihnya berdoa dan berserah pada Allah. 18 Januari ni UPU dah buka balik. Dengan penuh pertanyaan. Kenapa buka awal tahun? Kemasukan ni untuk kemasukan baru atau kemasukan ketiga? Macam-macamlah. Tapi persoalan aku tidak dilayan sama sekali. Hahaha tak kisahlah. Janji Allah bagi kita semua peluang untuk cuba sekali lagi. In shaa Allah. Doakan aku tau..



Pembukaan bagi tahun baru! Dengan Adaa dan Jihah! The small vacation! Jalan-jalan kat IOI City Mall main ice skating dan Masjid Putrajaya. Best sangat-sangat. Tapi aku tak main ice skating pun. Ketak lutut. Sebelum pergi, masing-masing rancang dengan teliti. First kena tahu tempat nak tuju. Kedua kenderaan. Ketiga kewangan. Kenderaan, kiteorang share duit untuk kereta sewa. Hehehehe bijak tak? Kah kah kah. Kewangan, share share lah. Bayar tol lagi kan. Masing-masing kena bagi komitmen. Jangan selfish! Yang paling penting susah senang sama-sama. Huhuhu Sebenarnya kiteorang dah lama rancang untuk dua hari satu malam. Tapi ada masalah sikit. Yelah jalan seharian mana puas kan. Tak apalah. Walaupun sehari, itu pun dah cukup bermakna pada aku tau. Cipta kenangan daripada mereka. Kui kui kui..

Dalam berkawan ni, bukan berapa lama kita kenal kawan kita tapi macam mana susah senang pahit getir jasa baik dengan kawan kita. Tapi kenyataannya kiteorang kawan memang dah lama dah. Daripada sekolah rendah. Family memang kenal each other pun. So, senang lah sikitkan kalau ada apa-apa. Huhuhu. Next vacation diorang plan nak pergi dua hari satu malam pulak. Aku tak nak lah menaruh harapan sebab takut tak jadi. Huhu katanya nak pergi cameron. Best wehh cameron..

Masjid Putrajaya.. yuhuu

Aku harap sangat-sangat apa yang kita mahukan dalam hidup kita, terutama sekali pada tahun yang baru ni, azam pun baru, in shaa Allah semuanya akan tercapai. Yang penting semangat tu mesti kekal sampai bila-bila. Jangan semangat sekejab je! Lepas tu, keluar balik perangai lama.. eeeeee.. harap sangat-sangat jangan.. Huhuhu Pasangkan azam. Walaupun azam tu kecik je.. Selamat Tahun Baharu tau.. Muahh..

okay last! Kbye.. Assalammualaikum..