Dilema Student : Pinjaman



Assalammualaikum semua!

Sihat? Alhamdulillah. Aku pun sihat. Cuma sejak kebelakangan ni, sakit tekak, suara berubah dan akhir sekali batuk bertalu-talu.. Mungkin sebab keadaan udara dan cuaca sekarang barangkali.. Yela.. Kan jerebu.. Banyakkan minum air masak ya kawan2.. Hehehe.

Baru lepas kemas sijil-sjil, susun sijil-sijil yang diperlukan.. Aku hanya mampu berusaha je. Selebihnya tawakkal.. Untuk second intake, senior aku kata, atau kiteorang panggil Abang Botak, dia cakap second intake confirm dapat. Aku tak yakin.. Aku tak yakin sebab pointer keseluruhan aku 2.5 pun tak sampai. Maka, aku pun laburkan lah duit aku sebanyak RM16 untuk beli no pin UITM second intake, then aku apply. Dapat tak dapat, belakang cerita.. Masa pun berjalan. Lepas tu aku pun laburkan duit aku lagi RM26 untuk beli no pin UPSI.. Mahal memang mahal. Mahal pada manusia yang memerlukan duit. Tapi lagi mahal UUM.. Nak apply, kene beli no pin RM100. Allahu. Kalau macam UPSI, aku boleh accept lagi. Tapi kalau dah sampai RM100.. Baik aku simpan je duit aku tu.

Hah, tadi susun sijil sebab nak pos kat UPSI, PERAK tu lah. Aku usaha je. Kalau tak dapat, aku redha. Tapi hati,,, ya Allah! Sedih. Nak sambung belajar. Adalah juga plan nak masuk swasta. Tapi ibu ayah awal-awal tak bagi sebab mahal. Aku pun fahamlah. Aku bukannya anak orang senang pun. Apa? Korang tanya kenapa tak pinjam PTPTN...? Dalam adik beradik aku, yang belajar kat POLI, UITM JENGKA, UTM, UTHM.. Semua tak pernah buat pinjaman PTPTN dan aku tak nak lah pecahkan records dalam family, pinjam PTPTN. Dengan bunganya lagi.. Sesak woi nak bayar.. Bukannya sikit.. Banyak..  Allahu.. Habis tu, adik beradik aku guna pinjaman apa?? 
Guna pinjaman TAPEIM. TAPEIM tu khas untuk anak jati Melaka dan yang dah bermastautin lama paling kuman lebih 10 tahun kowt. 
Kalau tak silap.. Bagi aku, kalau pinjam TAPEIM, susah  dahulu, senang kemudian.. Tapi kalau PTPTN, senang dahulu, susah kemudian.. 
Why?  Jom bincang!

TAPEIM!
Bayangkan. Pengajian belajar selama empat tahun, ada enam semester.  Contoh! Yuran bagi satu semester ialah, 10,000. Jumlah semua yuran dalam enam sem? 60,000 right? So, TAPEIM akan bagi genap-genap rm60000. Perbelanjaan ? Perbelanjaan tanggung sendiri. TAPEIM tiada faedah. So, yang susah dahulunya, perbelanjaan kena tanggung sendiri.. Itu sahaja..

Berbanding dengan PTPTN, dia bagi sekali arung. Termasuk perbelanjaan sekali. Hah.. Syok memang syok. Boleh lah buat makan sikit-sikit. Makan sedap-sedap bagi student yang tak rasional dalam berfikir. Nah.. Lepas dapat kerja nanti bayarlah! Itu pun kalau dapat kerja. Kalau menganggur? Dah lah sekarang taraf hidup tinggi. Bagi mereka yang daripada keluarga yang berkemampuan, no problem la kan. Tapi bagi mereka yang aca2 anak orang kaya..? Jangan nanti, bukan kau yang bayar PTPTN, tapi mak ayah kau.. Ya Allah.. Yang aku tahu, PTPTN ni, kalau pointer tinggi, nanti bayaran akan dipotong.. So, Fikirlah mak ayah..


Then? Buat lah keputusan yang bijak.. Korang pula macam mana? Ada pinjaman yang lebih baik daripada PTPTN. Jom lah share dengan aku..