Happy Syawal Nak Tiba. Katanya!



Tengah ada masa ni, baik aku update dulu. Esok dah start kerja. Balik pun petang. Lepas tu ready for iftar pulak. Malam dalam sejam, lepas isya', aku dah lelap dah. Awal sangat tidur sejak dua menjak ni. Mungkin penat sangat. Agaknya macam ni lah ibu ayah cari rezeki kan. Gaji yang aku akan dapat ni pun, cukup-cukup makan jek. Ikutkan hati tak cukup. Tapi aku sedar diri. Siapalah aku ni. Pangkat apa yang aku ada. Sijil pun takat mana.. By the way, Hai Julai!

Timeline blog, penuh sangat dengan giveaway raya lah, ramadhan lah, macam-macam. Hari tu tertanya-tanya adakah bulan ramadhan ni bulan makanan? Banyak sangat makanan kat bazaar. Tapi sekarang aku tertanya-tanya pula, adakah bulan ramadhan bulan untuk giveaway? Maka mereka pun berhuhuhu.. Hahaha

Baru seminggu dua minggu puasa, dah buka lagu raya.. Suka benau ek raya? Ramai yang tak sabar-sabar nak raya. Melaka hujung minggu, tak pun tak payah tunggu hujung minggu, malam nanti ke, petang nak balik kerja ke, konfem jem teruk! Suasana yang jem, membuatkan aku malas nak keluar rumah. Suasana yang jem membuatkan mereka sanggup berpatah balik and tak jadi beli barang. Suasana yang jem akan menyepoilkan mood mereka yang nak beli barang. "Arghh!" Angin satu badan tak pasal-pasal! Nak bayar barang pun kena beratur panjang. Aku rasa kalau orang tu tak ada kesabaran, memang dah bla lah dah.

Awal bebenau buka lagu raya. Bila awal puasa, dah buka lagu raya, memang tak ada feel! Alaa raya, hari pertama je rasa. Kedua.. ketiga.. dah tak ada rasa dah. I know hari raya adalah hari kemenangan. Tapi sanggup kah kamu meninggalkan ramadhan, lagu raya mula kedengaran perlahan-lahan seolah-olah tak sabar benau ramadhan nak habis..  hurm well, lain orang lain pendapat. Pendapat kau lain.. Pendapat aku lain.. Kita semua lain. But ini apa yang aku rasa. Aku just bagi tahu je.. Tak suka tak apa..

Cuma sedikit terkilan lah. Yela baru je puasakan.. Nampak macam baru je puasa tapi hakikatnya dah separuh ramadhan dah. Masjid pun semakin berkurangan orang. Orang sekarang pun semakin sibuk dengan persiapan raya and bebagai lah.. Buat kuih, baju raya 20 pasang (bagi yang mampu), langsir.. Hurm. Sampaikan fardhu pun terlepas.. (aku pun dua kali lima je). *bunyicengkerik Aku rasa, ramadhan tahun lepas lagi bagus daripada sekarang. But nak buat macam mana, Passed is passed. Gunalah saki baki ni dan manfaatkanlah yang sebaiknya.

Biasalah bila raya nanti, ramai model-model kat luar sana memperagakan baju rayanya. Huhuhu upload sana sini, 'selamat hari raya'! update entry jangan lupa! Baju raya siapa paling cantik. Hahaha masa kecik-kecik dulu lah. Bila nampak orang lain pakai lagi lawa, rasa down sangat. Tapi bila dah besar, ahhh apa aku kisah. Tahun ni sama je macam tahun yang lepas. Baju kurung biasa je tak adanya nak moden-moden ketat-ketat nampak bontot. hahaha. Tapi ala kadar je lah!Bagi aku tahun ni raya macam tak raya. Memandangkan sabah ditimpa bencana, saudara palestin, di Syria, Mesir, Rohingya, pesawat MAS lagi, keadaan Malaysia yang terumbang ambing ni ah..Macam-macam yang jadi kat negara kita sebenarnya. Itu pun kita sibuk nak happy-happy tayang sana sini.. Ya Allah..

Kau syok-syok sana sini, sedangkan yang dekat sabah, palestin, rakyat rohingya tu tak ada rumah! Nak raya macam mana? Harta benda semua hancur! Tempat tinggal tak ada! Menumpang je kat tempat orang! Bila kau bersuka ria, ingatlah kat orang bawah macam mana. Ingatlah kat orang susah macam mana. Tengah kau happy sana sini, enjoy kemain, tapi ada orang lain yang bersusah payah! Ya Allah. Pernah tak kau terfikir, waktu berbuka, pandang makanan. Habis licin! Pernah teringat tak kau, terfikir tak "apalah yang saudara kita makan kat sana.." Pernah? Kalau pernah alhamdulillah..

Andai kita tak bertemu lagi, dan andai ini nukilan yang terakhir daripada aku, lalu aku mengambil kesempatan ini untuk meminta maaf sekiranya terkasar bahasa atau apa sahaja hingga terusik hati korang. Aku ni kadang-kadang menaip ikut ayat aku sendiri, ikut sedap mulut je. Yang baik datangnya daripada Allah, yang buruk datangnya daripada diri sendiri.. Selalulah bersyukur! Nikmat tu milik Allah. Bersederhanalah kita semua. In shaa Allah.. Assalammualaikum

No comments:

Post a Comment

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..