"Ehh dia dah berubahlah.."

Alhamdulillah.. Syukur ke Hadrat Allah swt dengan rezeki hari ke hari.. Baru je lepas makan mee goreng. Hihihi. Mana lah tak gemuk. Tetamu yang datang beraya pun still datang lagi. Cuma aku ni jenis yang tak berapa gemar jemput kawan-kawan aku datang beraya. Datang seorang diri ke atau secara berjemaah ke, aku tetap tak jemput. Entahlah.. Alaa kalau yang datang pun, kawan rapat aku je. Family kawan aku yang kenal family aku. Hah tu je lah.. Selain daripada tu memang aku tak jemput..

Tadi dari pagi sampai lah jam enam petang jalan raya.. Sepatutnya tiga rumah, oleh kerana satu rumah tu tak ada orang, maka jadi lah dua rumah. Jauhh naa sebab tu balik pun sampai petang kat Bukit Senggeh, Felda, Alor Gajah. Even aku tak drive sekali pun, penat bukan main.. Mengalahkan yang drive kaww! Esok lepas subuh, gerak pergi Jengka Pahang, hantar adik aku pulak nak balik Uitm. Raya pun dah habis dah.

Sorry naa! Itu baru intro raya yang latest punya! Raya pun ala kadar je. Nak dengar cerita tak? Pasal sesetengah manusia di sekeliling aku ni.. Hurm bukan ceritakan keburukan atau aib sesiapa.. TIDAK! Tapi dengarlah satu cerita ni. Huhu.. Baru-baru ni adalah dua tiga orang kata "Ehh dia dah berubah lah.." Lepas tu aku tanya diri aku sendiri, aku ni dah berubah ke?

Lepas tu baru aku fikir banyak-banyak kali. Itu lah diri aku sendiri. Yes diri aku sendiri! Nak tahu tak kenapa aku cakap macam tu? Kepada kawan-kawan yang kenal dengan aku daripada mula sampailah sekarang, yang tengah baca entry aku yang ni, aku nak beritahu.. Aku yang kamu semua kenal daripada mula, itu memang aku dan aku bukan berpura-pura, aku bukan hipokrit! Memang diri aku sendiri. Nak tahu tak kenapa kamu kata "Ehh dia dah berubahlah.." sebab kamu semua tak pernah nampak diri aku yang itu. Sampai satu tahap yang paling maksimum, mungkin kesabaran aku hilang entah kemana, dah sampai tahap kritikal, aku pun mula lah tunjukkan diri aku yang seterusnya. Waktu tu, kamu nak percaya ke tidak, terpulanglah.. (terpulanglah mahu jadi apa.. mahu jadi hantu.. mahu jadi buaya.. hahahaha)

Susah lah ada manusia yang selalu fikir negatif ni.. Tapi susah juga kalau ada manusia yang selalu fikir positif.. Serba serbinya tak kena.. Mungkin betul, kita dah berubah. Mungkin betul apa yang kawan kata. Mungkin kita je yang tak perasan. Sebab yelaa manusia kan menjadi cerminan diri kita sendiri. Mungkin tak banyak yang mengubahkan diri kita sendiri. Tapi ketahuilah bahawa kadang-kadang sesetengah manusia yang berada di sekeliling kitalah yang mengubah diri kita sendiri tau. Sama ada ke arah kebaikan atau pun keburukan.

Happy Eid Mubarrak!

Bismillah!

Sambal belacan cili padi (cili akar atau cili kampung. Yes petik sendiri.), paling pedas sekali kat dunia. Pedas gila bapak punya. Makan dengan nasi panas, kicap dan ikan kering (untuk kurangkan pedas). Dia punya terangkattt, mak aiii.. Sampai terjelir lidah..By the way, selamat hari raya!

Aku tahu. Aku dah lama tak update blog. Last pun awal ramadhan. Huhuhu  Sampailah tiba raya yang ke empat.. Dalam islam, lepas pukul 7 dah masuk 5 Syawal! Sorry guys! Cuma nak ingatkan yang sebenarnya raya dah habis, raya sehari je k.. Hahaha entry blog kat dashboard semuanya publish about raya, tunjuk baju raya.. omg! Lawa-lawa and hensem-hensem kaw!




Sekiranya aku pernah mengguriskan hati kamu semua secara sengaja atau tidak (walaupun lambat sikit hehe) nak minta maaf kalau terkasar bahasa, kalau sepanjang aku jadi blogger atau menaip ni ada yang still sakit hati dengan aku sebab cara aku ke, kasar ke.. Halal kan apa yang kamu semua  beri pada aku.. Nasihat ke apa-apa tutorial ke.. Aku susun dua puluh jari (termasuk jari kaki hehe) aku nak minta maaf.. Setiap kekurangan itu datangnya daripada diri sendiri dan yang baik itu datangnya daripada Allah!

Azam.. Panggil kita Mak Cik dah!
Tua je rasa.. Hihi

Aku tahu.. Ada yang diantara kamu semua yang mula kerja esok! Siapa mula kerja hari selasa 21/7 angkat tangan! Kita follow kerajaan nampaknya. Kalau taska tutup, mak bapak nak letak anak kat mana ea? Rasa malas nak mula kerja pun ada. Tapi malas kenapa? Susah ke kerja sebagai pengasuh taska ni? Tak pun. Penat sangat ke? Tak pun. So? Okay. Tiba-tiba malas pun hilanggg. Rasa tak sabar nak kerja pun ada sebenarnya. Rindu anak angkat saya.. Semua lah anak angkat saya.. Huhu sebelum balik nak cuti raya, semua sibuk nak salam cikgu. “Cicerr nak salam.. Amat Aghi Ghayer..” Kalau kamu semua faham lah.. Hahaha


Pagi-pagi, balik kampung.. (tapi atok nenek duduk taman) kat Durian Tunggal. Pagi raya lah.. Biasalah jalan pun kembali normal. Bila tiba raya kedua ketiga, jem semula sebab nak balik kerja kan.. Kereta panjang kemain kat Tol Ayer Keroh tu.. Jem gila.. Sabar je la.. Pagi raya tu solat sunat then singgah kubur melawat arwah.. Sepanjang pemerhatian aku, tahun ni ramai yang warna ROYALBLUE, seakan-akan BIRU, TURQOISE, HIJAU, MERAH.. Ramai gila! Tapi paling ramai, warna BIRU! Dah kenapa? Hahaha tapi memang cantik lah! Tahun ni family aku pilih baju kotak-kotak, tanah warna hijau. Hah macam tu lah.. Raya pertama, raya kedua jalan kemainn.. Penat gila.. Balik rumah je, terus tidur! Raya ketiga, keempat? Mereput kat rumahlah jawabnya..

Matahari paneh terikk..


Raya tahun ni tak berapa nak ‘raya’. Atau dengan kata lain, macam tak menjadi. Dah lah tak dapat duit raya. (sedangkan umur dah 20). Kalau dulu-dulu orang nak bagi hadiah cakap macam ni “Yang dah besar tak dapat duit raya..” Tapi sekarang 2015 ni, “Yang dah kerja tak dapat duit raya..” Mak aii.. Lagi hancusss hati wa.. Hahaha tak ada rezeki.. Memang tak ada rezeki. Paling banyak, adik aku yang last tu. Dia sorang je yang sekolah, dia sorang je lelaki dalam family, dia tu.. dia ni.. Dia special sikit.. Jeles aku tak dapat duit raya. Tapi aku dah kerja kan.. Tapi pakcik makcik tu tak payah lah jujur sangat.. wekkk!

aku biasa-biasa je.. Macam korang!

Esok pun dah mula kerja.. Fuhhh! Selamat  Hari Raya Semua! 

Happy Syawal Nak Tiba. Katanya!



Tengah ada masa ni, baik aku update dulu. Esok dah start kerja. Balik pun petang. Lepas tu ready for iftar pulak. Malam dalam sejam, lepas isya', aku dah lelap dah. Awal sangat tidur sejak dua menjak ni. Mungkin penat sangat. Agaknya macam ni lah ibu ayah cari rezeki kan. Gaji yang aku akan dapat ni pun, cukup-cukup makan jek. Ikutkan hati tak cukup. Tapi aku sedar diri. Siapalah aku ni. Pangkat apa yang aku ada. Sijil pun takat mana.. By the way, Hai Julai!

Timeline blog, penuh sangat dengan giveaway raya lah, ramadhan lah, macam-macam. Hari tu tertanya-tanya adakah bulan ramadhan ni bulan makanan? Banyak sangat makanan kat bazaar. Tapi sekarang aku tertanya-tanya pula, adakah bulan ramadhan bulan untuk giveaway? Maka mereka pun berhuhuhu.. Hahaha

Baru seminggu dua minggu puasa, dah buka lagu raya.. Suka benau ek raya? Ramai yang tak sabar-sabar nak raya. Melaka hujung minggu, tak pun tak payah tunggu hujung minggu, malam nanti ke, petang nak balik kerja ke, konfem jem teruk! Suasana yang jem, membuatkan aku malas nak keluar rumah. Suasana yang jem membuatkan mereka sanggup berpatah balik and tak jadi beli barang. Suasana yang jem akan menyepoilkan mood mereka yang nak beli barang. "Arghh!" Angin satu badan tak pasal-pasal! Nak bayar barang pun kena beratur panjang. Aku rasa kalau orang tu tak ada kesabaran, memang dah bla lah dah.

Awal bebenau buka lagu raya. Bila awal puasa, dah buka lagu raya, memang tak ada feel! Alaa raya, hari pertama je rasa. Kedua.. ketiga.. dah tak ada rasa dah. I know hari raya adalah hari kemenangan. Tapi sanggup kah kamu meninggalkan ramadhan, lagu raya mula kedengaran perlahan-lahan seolah-olah tak sabar benau ramadhan nak habis..  hurm well, lain orang lain pendapat. Pendapat kau lain.. Pendapat aku lain.. Kita semua lain. But ini apa yang aku rasa. Aku just bagi tahu je.. Tak suka tak apa..

Cuma sedikit terkilan lah. Yela baru je puasakan.. Nampak macam baru je puasa tapi hakikatnya dah separuh ramadhan dah. Masjid pun semakin berkurangan orang. Orang sekarang pun semakin sibuk dengan persiapan raya and bebagai lah.. Buat kuih, baju raya 20 pasang (bagi yang mampu), langsir.. Hurm. Sampaikan fardhu pun terlepas.. (aku pun dua kali lima je). *bunyicengkerik Aku rasa, ramadhan tahun lepas lagi bagus daripada sekarang. But nak buat macam mana, Passed is passed. Gunalah saki baki ni dan manfaatkanlah yang sebaiknya.

Biasalah bila raya nanti, ramai model-model kat luar sana memperagakan baju rayanya. Huhuhu upload sana sini, 'selamat hari raya'! update entry jangan lupa! Baju raya siapa paling cantik. Hahaha masa kecik-kecik dulu lah. Bila nampak orang lain pakai lagi lawa, rasa down sangat. Tapi bila dah besar, ahhh apa aku kisah. Tahun ni sama je macam tahun yang lepas. Baju kurung biasa je tak adanya nak moden-moden ketat-ketat nampak bontot. hahaha. Tapi ala kadar je lah!Bagi aku tahun ni raya macam tak raya. Memandangkan sabah ditimpa bencana, saudara palestin, di Syria, Mesir, Rohingya, pesawat MAS lagi, keadaan Malaysia yang terumbang ambing ni ah..Macam-macam yang jadi kat negara kita sebenarnya. Itu pun kita sibuk nak happy-happy tayang sana sini.. Ya Allah..

Kau syok-syok sana sini, sedangkan yang dekat sabah, palestin, rakyat rohingya tu tak ada rumah! Nak raya macam mana? Harta benda semua hancur! Tempat tinggal tak ada! Menumpang je kat tempat orang! Bila kau bersuka ria, ingatlah kat orang bawah macam mana. Ingatlah kat orang susah macam mana. Tengah kau happy sana sini, enjoy kemain, tapi ada orang lain yang bersusah payah! Ya Allah. Pernah tak kau terfikir, waktu berbuka, pandang makanan. Habis licin! Pernah teringat tak kau, terfikir tak "apalah yang saudara kita makan kat sana.." Pernah? Kalau pernah alhamdulillah..

Andai kita tak bertemu lagi, dan andai ini nukilan yang terakhir daripada aku, lalu aku mengambil kesempatan ini untuk meminta maaf sekiranya terkasar bahasa atau apa sahaja hingga terusik hati korang. Aku ni kadang-kadang menaip ikut ayat aku sendiri, ikut sedap mulut je. Yang baik datangnya daripada Allah, yang buruk datangnya daripada diri sendiri.. Selalulah bersyukur! Nikmat tu milik Allah. Bersederhanalah kita semua. In shaa Allah.. Assalammualaikum