Zaman Kebodohanku, Dah Mati..

Assalammualaikum... Sejak akhir-akhir ni, nuna macam kerap juga buka blog, blogwalking.. Mungkin sebab bosan..? atau tak ada kerja..? atau ada masa terluang..? 😨

Rasalah.. Rasa sikit-sikit perubahan diri Nuna.. Sangat perasan.. Selalu kita akan cakap "Orang tak pernah nak faham aku.." Tapi sebelum Nuna cakap macam tu, Nuna fikir.. Pernah ke Nuna faham orang? πŸ˜”πŸ˜”

Kadang2 sebelum tidur, mesti menangis.. Tak menangis pun sedih kejab.. Kenangkan apa yang dah berlaku baru-baru ni.. Manusia tak sempurnakan...

Nak tahu tak apa yang membuatkan manusia senang berubah? Yela kita selalu cakap hati manusia ni berubah-ubah.. Bagi Nuna, manusia berubah kerana keadaan sekeliling dia.. Dengan kawan dia macam tu, agak-agaknya sampai bila dia nak berpura-purakan? Ada juga manusia yang berubah sebab teman hidup dia.. Teman hidup dia buat hal.. Then, dia pun berubah..

Nuna mengaku Nuna berubah.. Apa yang membuatkan Nuna berubah? Nuna susah nak percayakan sesiapa lagi... Dah dua orang buat Nuna macam ni... Tahu tak sakit dia kat mana? Kat sini... πŸ’”πŸ’”πŸ’”πŸ’”πŸ’”

Tak tahulah kenapa.. Kadang2 benci sangat-sangat... Sangat-sangat.. Tapi Nuna yang cuba pujuk hati sendiri.. Nuna yang kawal hati sendiri.. Bila umur dah semakin meningkat, dah tak boleh nak harapkan orang dah.. Kita kena cari jalan penyelesaiannya.. Kena hadap juga.. Walaupun susah..

Sekarang, Nuna yang lama, yang bodoh, yang lurus, yang mudah diperbodoh, mudah dipermainkan , mudah diperkotak-katilkan, yang orang dok pijak kepala Nuna, tapi Nuna buat derk je.. Macam tak ada perasaan.. Itu dulu.. Waktu zaman kebodohan aku....

Tapi sekarang, Nuna rasa, Nuna malas nak bagi muka bila orang buat macam ni.. Too much! 😭😭😭😭 Yang sakitnya hati aku.. See? Jaga hati orang, sampai hati sendiri pun tak terjaga...

Apa pendapat korang? 😩😩😩


Whohaa.com : Kumpul Point dan Tebus Hadiah!


Nuna rasa exited sangat nak update pasal Whohaa.com ni sebab dah lama sangat tak update.. Dulu masa tahun 2013.. Hah hamek kaw.. Lama bebenau tak update.. Nuna selalu jugalah update pasal Whohaa.com ni.. Tak adalah selalu.. Dalam dua minggu sekali ke.. Hah macam tu lah. Ada masa lapang, check Whohaa.com, tengok2 ada bonus point, lepas tu hadiah pulak bertambah, macam-macam lah.. Dekat setahun Nuna tak buka account Nuna, Ehek Ehek happylah jugak sebab ada bonus point.. Tak adalah banyak sangat.. Tapi point keseluruhan Nuna adalah perubahan kan.. But How?




Gambar-gambar yang kat atas ni adalah salah satu hadiah yang boleh ditebus sekiranya point dah capai tahapnya lah kan.. Sebenarnya banyak lagi.. Tapi nilah.. Nuna nak tunjukkan semua tapi laptop punya lah lembab.. Hahahaha sebab dah lama tak pergi servis.. Aipp.. Macam kereta pulak dah.. Hik hok!


Buka iklan, lepas tu nanti dia akan tanya macam teka teki.. Jawapan semua dah ada. Kalau teka teki tu korang jawab betul, dapatlah point.. Kalau salah? Kalau salah, boleh cuba lagi.. Bukan kalau salah, terus tak boleh collect point.. Faham? Alaa senang jek.. Jomlah join.. Nuna dah join dah.. Saja tunggu lama2.. Kumpul banyak-banyak. Lepas dah banyak, boleh tebus hadiah.. So, tinggallah saki baki point yang ada.. Maknanya, point kita tak adalah habis semua.. Faham tak? Semoga berjaya korang! Jom lah join.. Klik SINI kalau nak join..


***Kalau nak dapat bonus lebih daripada Whohaa.com, kene selalu rajin update pasal Whohaa.com Bye!


Kepala botak fikir masa depan..



Assalammualaikum dan salam sejahtera.. Selamat malam but wait!! Jangan tidur dulu. Dengarlah cerita beta yang tak seberapa ni.. Alahaii ayat.. Tapi kalau tak nak tak apalah.. Hahahaha Ayat pasrah bin redha..

Sekarang ni nak belajar pun susah kan.. Sebab apa? Sebab niat.. Contoh dia macam ni..
“Lemahh aku esok nak examlah..”
“Esok sekolah lah pulak…”
“Esok ada kelaslah pulak.. Dah lah lecture tu mengantuk! Bosan! Lahaii….”
“Penatlah belajar ni… stress aku…”

Wehh korang! Sebenarnya aku pun samalah.. Dua kali lima jek.. Kita semua sama jek. Sebab apa? Sebab niat tak betul.. Belajar nak tuntut ilmu kerana Allah.. Bukan belajar semata2 nak dapat A, nak berdepan dengan exam, sebab nak ada kerja bagus, nak jaga ‘market’, sebab nak gaji tinggi.. ya Allah.. Aku termangu kejab.. Terdiam aku.. Terteguk air liur.. Perisa kopi.. Hahahahaha Niat tak betul.. Memang lah.. Ada orang frust gila menonggeng tak tegak-tegak..sebab apa? Sebab fail! Kene tendang U.. Result teruk and memacam lagi lah.. Tanya diri tu dulu, belajar sebab apa? Untuk apa belajar? Kerana apa?



Orang yang belajar kerana Allah taala, bila dia fail, kene tending, and bla bla bla, dia akan tenang.. Mungkin sedih sikit.. Tapi dia percaya rezeki Allah.. Belajar sekarang makin susah korang.. Nak masuk U, muet kene band 3.. Result 3.00 ke atas.. Lebih cerah.. Allahu Akbar.. Syarat2 nak masuk U pun dah semakin ketat tau.. So, macam mana korang? Apa plan korang lepas ni? Terutama adik2 yang nak sambung belajar..

Memang lepas masuk U.. Siapa yang ada rezekilah.. Baguslah.. Then, korang ingat 100 orang yang masuk U tu, 100 orang graduate ke? Nope! Mungkin 50 orang  je yang graduate? So, ptptn macam mana? Orang yang dah graduate tu ramai yang still menganggur tau.. tak ada keje.. ada yang kos lain, keje lain.. Sebab apa? Sebab silap pilih kos.. Sekarang orang xpandang DIPLOMA lagi dah.. Degree dank e atas! Hishh memacam lah.. Aku sendiri pun tak fahamlah hidup ni nak yang macam mana.. DIP tu sama je sekarang dengan STPM dengan SPM.. Sikit lebih kurang jek.. Beza pun, alahhhhh cenonet jek…




Benda yang paling penat bagi aku sepanjang hidup aku ialah masa depan.. Semua akan mula fikir masa depan.. Agak-agaknya 5 tahun lagi, korang jadi apa ea? Cuba fikir.. Hidup kalau tak ada matlamat, mati la nakkk… Tapi betul lah.. Susah lah hidup sekarang. Taraf hidup pun semakin meningkat. GST lagi.. Kesian kat orang-orang yang susah tu.. Macam manalah diorang hidup kan.. Yang kaya bertambah kaya.. Yang susah bertambah susah.. ya Allah… Apa nak jadi ni.. Hurm.. Masa depan wehh…

Simple Anniversary Blog Giveaway by Arrien Amani

Assalamualaikum :)
[CLICK BANNER TO JOIN!]
Simple Anniversary Blog Giveaway dianjurkan oleh Arrien Amani sempena meraikan Ulangtahun Blog Arrien Amani yang ke-5. GA disponsor oleh Arrien | Mama darwiish | Nur Azizah. Pemilihan pemenang berdasarkan Top Refferal & Random. Jadi jom kita meriahkan Simple Anniversary Blog Giveaway by Arrien.! Giveaway berlangsung dari 8/4/2015 - 8/5/2014.
Url Facebook:
Url Instagram: 8 Pemenang bertuah dicari!

"2nd Giveaway by Ainie Zulaikha"


KLIK dan JOIN !
Hadiah:

Topup RM10 x 2 peserta *haida
Topup RM10 x 1 peserta *khaty69
Keychain UK x 2 peserta *ayuni
Topup RM10 x 2 pesrta *fina
Topup RM5 + Review blog x 1 peserta *hazwani
Topup RM5 x 2 peserta *along
Topup RM5 x 2 peserta *mira
Frame room decor x 2 peserta *hikmatul
Bookmark LE x 3 peserta *ruqaiyah
Edit Blog x 1 peserta *lia
Banner x 2 peserta *lia
Review Blog x 2 peserta *lia
Freebies x 3 peserta *beta
Inner bawal x 1 peserta *aiin

Mula : 15.3.2015
Tamat : 15.4.2015