Hidup Ni Tak Pernah Nak Puas kan?

Assalammualaikum.. Dah lama tak berblogging.. Hai hai hai.. Hello hello hello.. Harap korang sihat selalu.. Alhamdulillah! Hebat! :D Trademark aku, Hebat!

Tadi dah check pointer keseluruhan STPM 2014. Memang paras2 hidung jek.. Sikit je lagi nak tenggelam.. Alhamdulillah tak tenggelam. Hahaha result sem yang memburukkan result keseluruhan aku ialah sem 3. Memang teruk.. Jatuh gila.. Tapi mampu repeat dua paper jek. Sebab duit tak ada. Tak apalah mungkin ada hikmah. Mungkin kalau aku repeat empat paper tu diluar kemampuan aku. Aku redha je lah.. Cemburu tengok result kawan2 yang lain, result budak pendek tu.. Hurm.. Kalau boleh aku nak lebih lagi.. Mungkin sebab aku tak pernah dapat result teruk sampai macam tu sekali.. Sebab tu aku down gila bila aku dapat result sem 3.. Dan disebabkan tak pernah, mungkin Allah nak uji aku.. Ya Allah! Lemahnya iman aku! Mudahnya aku jatuh tersungkur! Bangun jia bangun! Buka mata tu besar2! Ini semua DUNIA! Ini Semua Ujian! Allah sedang uji keimanan aku.. Ni pun masih merangkak2 lagi nak bangun.. Hurm..



Manusia ni tak pernah puas dalam hidup dia.. Dah kaya, cari duit lagi.. Dah ada duit, nak tambah lagi.. Dah ada harta, nak cari lagi.. Dah pandai, belajar lagi.. Dah ada degree, sambung master, sambung phd.. Dah ada result baik, nak lagi.. nak lagi lagi lagi dan lagi.. Mungkin sesetengah mereka yang tak bersyukur. Mungkin juga sesetengah mereka yang bersyukur tapi nak jugak! Peluang depan mata kan? Tak akan nak biar jek? Dah ada banglo, 3 moto, 4 biji kereta.. Bila nampak emas tepi jalan, agak2nya nak biarkan ke atau nak ambil? Mesti nak ambil kan? Pantang ada peluang.. Yela zaman sekarang “Jangan lepaskan peluang yang ada depan mata kita..” Memang manusia tak pernah nak puaskan.. Kalau boleh nak lagi.. Nak lagi…


Dan manusia itu termasuklah aku.. Tengah tunggu nak exam repeat Ulangan Sem 3.. Berdebau.. Next week last.. Pas tu exam! Allah! Aku nak yang lebih baik sebab aku tahu diri aku teruk. Aku sedar diri. Aku tak pandai.. kbye... Ayat cliche.. hahahaha


2 comments:

  1. Jujur benar awak ni. Baguss2 hihi. Anyway, smoga berjaya utk ulngn sem 3 ni. Buat yg terbaik !
    p/s: kt pun ada ulgn mcm awk jgk mggu dpn huhu

    ReplyDelete
  2. Kadang2 kita berjaya dalam exam bkn kita pandai semata2 n rajin berdoa tp sebab rahmat Allah. Ko pena rase tak ko jawab susah org lain senang je.. tp ko dpt A dy dpt B.. itu lah rahmat.. rezeki Allah tu melepasi tahap xpandai kita.. thiqahbillah.. Allah tengok usaha bkn pandai kita jek.. man jaddah wajaddah

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..