Ramadhan Tiba! Ramadhan Tiba! Lalalala...

Assalammualaikum dan salam sejahtera, salam sejahtera! Ce wah.. Aca2 je pembukaan dia.. Wauu memandangkan dah ramai blogger yang update entry pasal Bulan Ramadhan kan. So, Nuna pun nak ambil kesempatan ni untuk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan..

Tak sabar rasanya nak sambut ahad ni kan.. Yang paling best sekali dan exitednya bila semua adik beradik Nuna dapat berkumpul sama-sama.. Yela susah tau nak berkumpul macam ni. Bukannya selalu pun.. Malam tadi jalan-jalan dengan mereka semua! Best woo! Pergi Eye On Melaka, Sungai Melaka and Pantai Klebang.. :) Memang best pergi malam-malam.. ;)



ibu : "anak-anak awak jalan, tak balik-balik lagi..."
ayah : "biarlah budak-budak.."

Balik sampai rumah jam satu pagi lebih.. Bukak pintu je, tengok ayah dah nyenyak. Betul2 tak sedar kepulangan kiteorang.. Rasa-rasanya kalau ayah sedar, bebel dia tengok anak dara dia balik sampai cam tu sekali. Bila balik jam macam tu, tidur pun dalam kol dua and tiga pagi cam tu. Ni hah adik kat sebelah still tak bangun tidur lagi.. -_- Almaklumlah budak asrama.. Sebulan, dua bulan kadang2 sampai tiga bulan tak balik rumah. Alolololo eca comel sangat.. :p

Kebetulan ibu tengah gaji waktu tu, dengan rela hatinya ibu benarkan kiteorang keluar sesama dengan busu. Dua kereta.. Satu kereta tak muat! So, ajaklah busu.. :) Thanks busu sebab tangkapkan gambar. Pakkallah busu belum kahwin lagi. Nanti dah kahwin maybe susah kowt nak kuar sesama lagi.. :( Hahahaha


Itulah anak-anak Abu Kassim dan Rosnah.. Semua sekali enam! Memperkenalkan, Dari kiri Muhammad Nasrul Aiman(6), Nurrul Najiha(4), Nurrul Nazuhan(3), Nurrul Nadilah(2), Nurrul Nazulah(1) dan Nurrul Natasya(5).


Bila disedari,, diri disayangi.. Hahaha ce wah! Itu siapa? Itu aku lah.. :D Pendek oh pendek.. 151, cam tu lah.. Last ukur tinggi waktu form 4. Hahaha kalau dah tinggi pun naik bape kerat je kowt. Tapi Nuna tengok macam tak naik langsung je. Stay macam tu je sampai sekarang. Tapi tak tahulah kalau dah tinggi sikit. Hahahaha

Nuna nak ambil peluang ini untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadhan al Mubarak. Paling tak sabar ialah sambut puasa kat hostel.. Sebab nikmat dia memang terasa gila! Solat terawih lagi.. Best sangat.. :( Kemanisan Iman tu dapat rasa tau... :) Semoga kita dapat bertemu bulan Ramadhan k? :)

Bye Assalammualaikum..

Cintakan Allah Dahulu...

Now kat library sekolah bertemankan kawan saya si Jihah yang sedang lena diulit mimpi. Huhuhu sejuk kowt. Mana taknya, duduk kat bawah air-cond lagikan.. dengan lagu patah hati-hafiz AF lagi.. Melayan perasaan kejab.. Apa-apa pun nuna nak share something dengan korang. Nunakan suka share sesuatu kan. Hahaha tak salah pun kan? J



Rasa Cinta, Bercinta dan Couple! Tiga perkataan yang seakan-akan sama, macam sama, macam serupa tapi makna yang berlainan.. Daripada youtube Ustazah Fatimah Syarha. Bolehkah Bercinta pada usia macam kita ni? Salahkah ada rasa cinta? Tak salah. Sebab dalam al Quran ada cakap yang perasaan, rasa cinta itu semua fitrah manusia.. Salah ke kalau bercinta? Tak salah kalau masing2 menjaga batas masing. Mempu mengawal diri daripada maksiat.. Bercinta yang berlandaskan syariat. Bercinta yang mengikut undang-undang islam. Boleh je. Bercinta yang mampu membawa kita ke arah kebaikan, kesan yang positif dan baik.. Boleh je.. Couple? Say NO to couple okey!! No couple2! Couple ni bagi Nuna ialah couple yang keluar berdua, dating2, jumpa berdua, duduk berdua, agagagagaga… maka adalah yang ketiga.. Astaghfirullah..
Kenapa tetiba Nuna startkan entry macam tu? Sebab sebenarnya Nuna nak bercinta yang berlandaskan Islam.. 



Rindu? Berdoalah.. Tak selalu mesej, tak call, semuanya melalui doa.. Itulah cita-cita Nuna.. Nuna nak bersihkan hati dengan cara itu. Andai kata Nuna dan dia putus di tengah jalan, tak mengapa malah bersyukur kerana Allah masih sayangkan Nuna.. Kalau hubungan tu berpanjangan, ada hikmah dan mungkin dia memang ditakdirkan untuk Nuna.. Baru je mula.. Dua minggu lebih dah.. Nak dekat sebulan.. Tapi belum genap lagi.. Huhuhu

Persefahaman tu penting dalam sesebuah hubungan. Hubungan tidak akan membawa erti apa-apa dan hanyalah sia-sia saja.. Yela bercinta bagai nak rak, tapi taka da persefahaman.. Toleransi dan komunikasi itu perlu.. Nuna tak adalah pakar sangat dalam soal hati dan perasaan ni. Nuna tak adalah pengalaman yang banyak. Tapi Nuna lebih banyak mendengar masalah kawan-kawan, membaca dan melihat depan mata sendiri.. Sebenarnya Nuna takut keadaan Nuna sekarang.. Nuna sebenarnya kalau boleh nak bercinta selepas nikah, tapi lain yang dirancangnya, lain yang jadinya. Allah yang menentukan segala-galanya kan.. Nuna pun tak boleh nak tolak..



Nuna masih mencari-cari diri Nuna yang dulu.. Nuna rasa macam hati Nuna ni dah kotor sangat bila bercinta.. Aduhhh Memanglah bercinta tu tak salah tapi hurm.. Nuna redha.. Dia pun boleh terima Nuna.. Gaduh tu perkara biasa dalam Nuna.. Nuna nak buat solat sunat taubatlah.. Nak ajak dia sama-sama berubah.. Sejukkan hati.. Cintakan Allah terlebih dahulu.. Kalau kita ada jodoh, adalah.. Jangan takut kehilangan seseorang yang kita cintai. Jangan takut! Kalau kita takut, soalah-olah kita macam tak percayakan kuasa Allah.. Betul tak? In Shaa Allah selepas Ustazah Fatimah Syarha, Nuna akan muncul pula.. Berbicara tentang cinta anak muda yang kian leka dan hanyut pada masa sekarang ni…


Apa-apa pun, Nuna nak bersihkan hati dulu…




MUET Ohh MUET..

Aku mengambil kesempatan ini untuk update entry yow! Ya Allah dekat seminggu blog aku terbiar macam ni.. Sekarang semakin sukar untuk aku blogwalking ke blog korang.. Terutama sekali yang tinggalkan jejak kat cbox Nuna. Huhuhu In shaa Allah ada masa, Nuna settlekan malam ni jugak.. Nak share sikit lah. Pageview blog semakin meningkat.. Uppss meningkat mendadak. Peliklah jugak.. Ngeh3.. Nuna pun cariklah faktor mana yang menyebabkan pageview blog kita meningkat. Faktor utama ialah entry blog! So, updatelah entry yang boleh membuatkan readers nak datang ke blog kita lagi ea? :)

Isnin ni, Nuna akan berdepan dengan exam MUET.. Dahlah tak pandai BI, MUET? Apa lagi. Cukup-cukup makan je BI Nuna time SPM 2012.. Sekarang dah 2014.. Tiba-tiba rasa rindu pulak zaman sekolah.. :( Nuna paling takut part reading. Reading dia, ya Allah! Reading bukan yang kena baca depan pengawas.. Reading tu soalan dia macam karangan dan ada jawapan pilihan. Macam biasa tuh? Memang macam biasa. Tapi ayat dia peghhhh memang susah nak faham.. Ayat dia level dia tinggi.. Tu yang susah nak faham.. Kawan Nuna yang A BI dalam SPM pun cukup2 makan je dalam trial hari tu..

MUET akan jadi senang kepada budak-budak yang pakar dalam BI.. Kenapalah MUET tak dibubarkan saja? Sungguh menyeksa kami! Mwaaaah! Rasa nak menangis jek tau.. Dah lah kena bayar RM100. Paling kuman pun kena dapat BAND 3.. Kalau dapat BAND 1, nanti kena repeat balik. So, membazir je lah duit korang RM100 tu.. Kalau tak nak membazir, buat lah yang terbaik k! Nuna ni tak tahulah macam mana t. Alahaiiii.... Dah lah mahal.. Hurm apa pun tak boleh.. Terpaksa telan walaupun pahit..

nenek nuna.. kawan2 kata gambar ni walaupun tua
walaupun dah jadi nenek, tapi comel.. hahaha
kawan kata 'nenek omey'.. sengal!


Hari jumaat hari tu kelas MUET, sir bagi practice speaking jek.. Duduk dalam group ikut angka giliran.. Nasib baik semuanya perempuan and kawan-kawan aku je.. Kalau dapat orang luar? Ada sesetengah orang yang pandai BI pentingkan diri tau! Tambah-tambah bila dia duduk dalam kumpulan yang lawannya memang tak pandai BI.. Apa lagi, dia pun ambillah kesempatan.. Ishh jangan macam tuh.. Kerjasama tu perlu.. Dah tahu kawan tak pandai BI, patutnya tolong lah. Bukan hentam2 dengan soalan yang orang tak faham.. Terutama sekali dalam group discussion. Haishhhh :'(

Pleaseee fikir orang lain juga.. Kepada sesiapa yang nak ambil MUET tu, sesi Julai ni, semoga berjaya and wish me luck k... Assalammualaikum..

Celoteh ku yang tak habis-habis mehh!

Di pagi yang indah ini... Ce wah! Indah lah jugak.. Cuaca pun mendung jek.. By the way, rindunya dekat cameron Tuhan saja yang tahu! Rasa macam nak tinggal kat sana buat selama-lamanya je tau! Mungkin sebab cuaca kat sana, dengan alam semula jadinya yang segar bugar.. hik hok! Untuk beberapa hari ni, Nuna terfikir-fikir nak update entry apa.. Tak tahu nak update apa. So, bila dah dapat idea, Nuna pun updatelah.. Story mory yow!

Story sikit pasal si Iman ni. Iman ni sebenarnya lower Nuna.. Dia tu kelakar ya amat! Serius.. Nuna ketawa pun sebab dia buat selalu buat lawak. So, nuna gelak lah.. Hahahahaha Iman pun comel juga. Baik.. Kelakar gila! Semuanya gila-gila! Kah3

Sejak dua menjak ni, Nuna suka sangat pergi pantai.. Nuna tak tahu kenapa. Nuna memang suka pantai.. Hari tu, pergi Pantai Klebang, Crystal Bay.. Fuhh best best! Best pergi dengan kawan-kawan tersayang.. :( Adaa dengan Joyah.. :) Paling teruja bila dapat tahu yang saiz cincin kiteorang saiz sama! Hahahahahaha
mwawawa stomach ache.. perut meragam lah pulok. :(


yang tu kat pantai klebang.. huhuhu tangan Nuna yang belah kanan tu. Yang kiri tu tangan adaa. Joyah tukang tangkap gambar. Hahahahaha yang penting minggu depan dah start sekolah k! Dah nak balik asrama dah weh... huhuhu sob sob sob..

Gambar atas ni gambar ucap selamat tinggal.. selamat jalan.. Hahahahaha semoga berjaya.. tup-tup aku dah pun masuk sem 3.. lepas tu habis! ya Allah cepatnya masa berlalu.. dan aku tawakkal je dengan result keputusan sem 2 aku tuh.. Doakan kejayaan aku eh? Doakan kejayaan kita bersama di dunia dan di akhirat.. Yeah!

Dulu lain, Sekarang lain.. :)

Sejak hati dah dimiliki ni, Nuna tak tahu nak update tentang apa.. Yela kalau dulu, bertahun-tahun hidup single, banyak benda nak cerita kat korang. Sekarang macam dah tak ada benda nak cerita. Hahaha serius rindu nak menaip.. :'( Setiap kali nak menaip mesti fikir topik apa yang kita nak share kan?

Nuna tak tahulah nak cakap apa. Kadang-kadang Nuna sendiri tak faham dengan diri sendiri. Mungkin dah biasa single, hidup sorang-sorang, berangan sorang-sorang sampai Nuna terlupa yang Nuna dah berpunya sekarang ni... Gagagagagaaga macam tu lah pulak!

Bezanya dulu dengan sekarang, kalau dulu, fon selalu hilang entah kemana. Kalau dah hilang, cari tak jumpa, nuna just biarkan jek!kadang-kadang sampai terlupa fon letak kat mana sampai ibu marah. Akak Nuna pun ada cakap, "campak je fon kau tu jauh-jauh, jia..." hahahaha Malas nak cari.. Kalau dulu, fon tak bawak pergi jalan-jalan pun tak apa.. Kalau dulu, tak adanya nak malu-malu nak kawan dengan siapa-siapa.. Kalau dulu, tak ada teman nak mesej. Mesej pun mesej kawan perempuan or tanya perkara yang penting-penting. Kalau dulu, kredit banyak sampai berbelas-belas ringgit wooo! Hahahahaha tapi sekarang dah lain dah.. Kelakar kan..?

Sekarang, handphone kena 24 hours kat tangan. Hahahahaha Sekarang handphone tak boleh hilang, nanti dia merajuk.. Sekarang dah ada teman istimewa dah.. Sekarang guna bijak berjimat cermat sebab kredit.. -_- okey ni aku tak boleh accept.. hahahahaha normal lahkan.. Sekarang kena jaga pergaulan dengan sesiapa saja.. Hahahaha kena berlaku jujur tau.. Sekarang rasa lain sikit.. Nuna mengaku, janggal sikit bila bercinta ni.. Ahhhh tak pandai lah.. Nuna biasakan KAU AKU je dengan dia.. hahahahaha geli geliman aku dengan  Hubby la, b la, ayang la, anje la, ucuk la... Euuwww... Tolonglahh Nuna dah besar okey...

Semalam keluar dengan dia.. Upsssss bukan berdua okayy.. Pulak aku suka keluar dengan lelaki..? Tak kisahlah kau siapa pun.. Melainkan ramai-ramai.. Semalam Nuna tengah baca novel tau.. Saja belek-belek Novel tu.. Dia punyalah sengett terkejutkan aku! Terjongket bahu aku dibuatnya! Apa lagi, Nuna pukul dia dengan novel.. Kuss semangat! Pakkal lah buku-buku kat situ tak jatuh!

Nuna sebenarnya pemalu.. Nuna malu nak berdepan dengan dia.. Tiba-tiba Nuna jadi tak banyak cakap, pendiam bila berdepan dengan dia.. Dia tu pulak jenis yang banyak cakap.. Ada je benda dia nak menyakat Nuna.. Nuna tahu ketawa, senyum.. ketawa senyum.. Tu je lah! Hahahaha


Nuna macam tak percaya tau.. Nuna macam tak percaya yang Nuna dah berpunya.. Hahahahahahahahaha macam tak percaya jek.. Macam mimpi jek.. Macam main-main jek.. Macam rindu je kat dia...? Hahahahaha hurm.. :'') Nanti Nuna tunjukkan siapa dia ek.. Now, slow slow dulu.. Hubungan still baru lagi... keh3... Tak sangka dia ada rasa yang sama dengan Nuna. Tak sangka dia boleh terima Nuna. Hahahahaha macam tak percaya jek....? Hahahahahaha okey2.. Lepas ni in shaa Allah update entry merisik pulakk.. Hahahahahaha weehhh! Lama lagi lorhh jauh perjalanan.. Study first dulu!

Kata-kata Yang Memakan Diri Sendiri..


Allahu! Assalammualaikum korang.. Huhuhu hari ni rasa lain macam jek. Perut sakit sebab tak makan. Lauk kat dapur dah habis. Now tahan je la laparnya.. Okay Now Nuna nak kongsi cerita tentang kata-kata yang boleh memakan diri sendiri. Bukan hanya kepada orang cakap besar, tapi bagi semua orang! Baiklah Nuna dah rasa dah dan Nuna tak mampu nak menolak.. Sayangnya Nuna pada dia, Allah saja yang tahu. Setiap kali selepas solat, Nuna mesti sebut nama dia dalam doa Nuna.. Andai dia bukan jodoh Nuna, bukan untuk Nuna, Nuna redha..

Nuna memang tak suka bercinta.. Bila orang yang dah lama single, bertahun-tahun lamanya single, bila bercinta akan rasa lain atau istilah lain JANGGAL! Lagi pun Nuna tak ada pengalaman.. Nuna pernah bagi tahu korang yang kalau boleh Nuna nak bercinta selepas Nikah. Mengenali dia selepas Nikah. Mencintai dia selepas Nikah. Tapi perasaan yang datang secara tiba-tiba ni tak mampu Nuna tolak! Kata-kata yang memakan diri sendiri..

Sepatutnya kita perlu kata begini... "Aku terima dengan redha apabila cinta itu hadir dalam hati aku pada bila-bila masa saja. Maka, dari sini aku mula bersedia.." Bukan nak mengajar. Tapi inilah hakikat yang telah Nuna lalui.. Now, Nuna tak tahu macam mana kesudahannya.. Nuna takut nak teruskan hubungan tu. Nuna mengaku memang Nuna sayangkan dia. Tapi....... ahh, biarlah takdir yang menentukan hubungan kita..

Baru je tadi dia mengakui perasaan dia. Alhamdulillah.. Nuna tidak bertepuk sebelah tangan. Tapi tadi ada sedikit perselisihan faham. Andai kata dia membaca entry Nuna yang ini, Nuna cuma nak dia tahu yang Nuna terima dia seadanya. Terima kekurangan dia sepenuhnya. Ikhlas.. kerana Allah taala.. Nuna berharap dia mencintai-NYA lebih dari Nuna..

Semua orang nak yang terbaik untuk diri dia dan orang yang dia sayangkan.. Semua orang nak kebahagian yang sempurna.. Tapi siapa kita.. Nuna tak marah dia.. Nuna tahu kelemahan dia.. Dia tidak berlakon depan Nuna. Dia jadi diri dia yang sendiri depan Nuna.. Alhamdulillah Allah memberikan Nuna kekuatan, kesabaran dan ketabahan selama ni. Alhamdulillah Nuna mampu berdepan semua ni dengan tenang.. :) Tak sia-sia doa Nuna selama ni..

Kalau Nuna dengan dia bergaduh, biarlah Nuna mengalah. Sebab Nuna tak suka bergaduh.. Bergaduh mampu mengeruhkan lagi keadaan. Bergaduh manja-manja tu lain citer! huhuhu Dia anak pertama, so faham-faham je lah anak pertama ni macam mana. Tapi Nuna anak keempat.. So saling melengkapi antara satu sama lain.. Kalau boleh, carilah pasangan yang berbeza bilangannya dalam adik beradik. Jangan sama!

Bukan nak kata apa. Ini pengalaman yang Nuna rasa kita perlu ambil pengajarannya. Seorang lelaki ni telah berkahwin. Indahnya percintaan mereka tidak terkata. Apabila sudah berkahwin, semuanya keluar. Tingkah laku kita, cara kita. Yang Nuna dapat tahu kisah mereka ini, akhirnya mereka bercerai.. Dua-dua panas baran, dua-dua keras kepala, dua-dua degil.. Si isteri meninggi kan suara, si suami pula ada perempuan lain.. Perang mulut sana, perang mulut sini.. Dan akhirnya bercerai.. Perkahwinan yang didirikan hampir 30 tahun.. Tiada jodoh.. Penceraian itu diminta oleh si bekas isterinya..

Takdir Allah, Ketentuan Allah, Rancangan Allah, tiada siapa yang tahu.. Bila mati kita, bila jodoh kita, tiada siapa yang tahu. Oleh itu sekaranglah kita mula bersedia... Zaman sekarang, kerana sayang sanggup buat apa saja kan.. Yang penting ikhlaskan hati kita... Terima seadanya.. Bawalah berbincang sekiranya ada masalah.. Jangan mengapi-apikan pergaduhan.. Jangan menyelesaikan masalah dengan melibatkan orang lain.. sebab ada buruknya. Jangan!! Terima dia seadanya....

"Saya redha andai itu takdir kita.. Saya sayangkan awak.. Saya sentiasa mendoakan awak.." :')