Ragam Pelajar Sebagai Seorang Pra Universiti! -_-

Kui3! Nak bagi tahu kat semua ni! Uppsss first of all, Nuna nak ucapkan thanks kepada blogger yang memberi feedback kat entry yang sebelum ni.. Huhuhu okey sambung balik cerita Nuna. Nuna nak bagi tahu in shaa Allah, maybe tiap2 hari Nuna dah boleh update blog macam selalu! Yeahhhhh! Hahahahahahaha sebab apa? Sebab... Huhuhu dah ada line lah.. Nuna try juga on FB or Twitter kat sini. But tak boleh, sebab pihak sekolah dah setting kan.. Huhuhu so, Nuna trylah buka draft dashboard. Last2, boleh! Mana tak melompatnya Nuna..? :D

Sebenarnya Nuna ada banyak perkara nak story kat korang ni. Tentang study lah.. Tentang itulaa,. Tentang inilaa..So, Nuna decides nak share cerita yang sememangnya tak berapa nak best.. -_-..So, baik korang angkat kaki sekarang... Hahahahahahha eh jangannnnn! Tunggulah dulu.. Nuna nak share dengan korang ni.. Huhuhu

Sedikit tertekan dalam menyiapkan kerja kursus Pengajian Am Nuna.. Stress dengan macam2 perkara. Bila dibandingkan dengan kerja kursus Sejarah, Nuna tak adalah pressure tahap gaban macam ni. Tapi... ish entahlah! Sir MUET nuna cakap, Baru buat kerja sikit, tu pun nak merungut. Kat Universiti nanti lagi teruk tau! Bertimbun2 buku yang korang kene hadap. Ni baru pra Univerisiti! Belum Betul2 Universiti.. Jujur, belajar memang betul-betul memerlukan mental yang kuat. Siapa yang rasa mental tak kuat, hampir2 dah naik gila, baik STOP belajar! Siapa yang pernah masuk hospital sebab stress, woii! Bahaya wuuuu...

Kadang-kadang, kita ni remaja, kita ni sebagai seorang pelajar, bukan masalah saja yang membuatkan kita tertekan or stress tapi pelajaran pun sebabnya juga.. Macam Nuna.. Macam mana nak kesan kita stress? Kita rasa nak marah, geram, sakit hati dan sakit kepala! Now, that i feeling now. But sabar je lah dengan cikgu Nuna tuh..

Biar Nuna describekan macam mana cikgu Nuna tu. Dia seorang yang bijak, berdedikasi, suka pada kerja yang teliti, caring, yang caring tu tak ada masalah.. Tapi kalau lah dia betul2 nak tahu, kita kene bagi tahu! Kira paksalah juga. Kecuali personal problem yang sememangnya kita tak nak bagi tahu. Yela kadang2 ada sesetengah masalah, kita tak patut share dengan orang. Ye dak?

Nak kata marah, tak marah. Nak kata geram, tak geram, Nak kata sakit hati, memang ada sakit hati tu. Tapi mengenangkan dia tu Cikgu, Nun still respect lagi. Hurm! Nuna dari sekolah harian, Hampir semua kawan2 Nuna adalah dari sekolah harian. So, perangai orang sekolah harian ni, pelik sikit tau! Gila-gila, suka buat kerja last-last minit, kejab tak datang sekolah, kejab tak, otak masuk air, datang lambat.. Hah macam tu lah kawan-kawan Nuna but tak semua.. Errr boleh tak Nuna starting biasakan panggilan Una? -_- Dah tak payah nak mengada2!

Nuna tak suka ikut cara orang belajar. Orang pandai kalau belajar macam mana? Menghadap buku, seorang yang rajin, tepati masa, buat kerja siap awal.. Nuna tak suka, Nuna tak suka ikut orang. Nuna suka jadi diri sendiri. So, cikgu pun kenalah faham. Walaupun kiteorang akui yang kiteorang selalu hantar kerja lewat, hantar lewat, tapi... okey kiteorang salah! Now, otak naik fening pikir pasal presentations pulak! Hishh macam2 pulak..

Nuna tahu kat Universiti memang lagi teruk daripada ni. Kalau yang ini pun Nuna and kawan2 Nuna tak boleh tempuh, macam mana kat Universiti Nanti.. Itu pun kalau dapat masuk Universiti.. -_-

Errr malasnya...! Nanti Nuna nak update entry pasal pakaian Pra-Universiti pulakk.. Dengar cerita, pelajar Pra Universiti akan pakai pakaian casual and akan disatukan sebuah tempat berpusat?? Betulke??





3 comments:

  1. Haduhai.. Kesian pula dengar cerita kak nuna ni.. Sabar2. Saya pun biasa juga stress sebab belajar ni. Memang rasa tak senang ja, tapi apa ja yang kita boleh buat? Kita as a student kenalah juga buat apa sahaja untuk masa depan kita juga.. Oh, di tempat saya pra-U memang dah dipindahkan ke sebuah tempat berpusat.

    ReplyDelete
  2. good luck tau.... sbb pilih frm 6...
    MP, lpsn stpm 2013 so kena bnyk strong dr segi mental dn fizikal... but, pngalmn yg sngt brguna... kat sinilah kita mula diterapkan utk team work dan pling pnting mnjd seorg yg mampu buat krja dibwh pressure.... good luck tau

    ReplyDelete
  3. Slm..dr GA Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor. Slm knl..Done follow..=)
    Jom support GA ida http://kisahkita-story.blogspot.com/2014/04/simple-1st-giveaway-blog-kisah-kita.html

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..