Khas untuk LELAKI dan WANITA.. :)

Best pula dengar lagu Aiman Hakim Ridza-Buatmu Cinta.. Alaa drama ‘Projek Memikat Suami’ tuh… Tapi Nuna tak minat drama tuh. Haishh Nuna pelik lah.. Hari tu Nuna pergi kedai buku.. Alaa yang time Nuna nak guna voucher tapi tak guna tuh.. Hah part tu lah kan.. Nuna kalau pergi beli buku, walaupun nak beli buku sekolah, tempat yang Nuna akan pergi ialah tempat novel! That my first place! Wahhh banyaknya. But semuanya Nuna tak berkenan! Tajuk novel zaman sekarang makin MEREPEK! Semuanya nak kene ada perkataan ‘SUAMI’ la.. Nak kene ada perkataan ‘ISTERI’ lahh… Errrr tak sukanya! Okeyy letak balik.. 




Then, Nuna tercapai satu novel yang really berkenan.. Huhuhu Tajuk dia ‘Miss XL’.. Okay, baca sinopsis pun dah jatuh cinta. So, Nuna beli and hadiahkan kat akak Nuna sebab birthday dia.. Sampai sekarang novel tu still berbalut lagi… L Errrr akak Nuna cakap, selagi novel tu tak berbalut, sorang pun tak  boleh baca! Errrr sungguh sadisss!

Okay itu baru mukadimah! Mukadimah memang lari dari tajuk entry kay. Huhuhu forget it! Hah yang ini baru nak masuk cerita.. Huhuhu.. Nuna mengaku sejak akhir-akhir ni Nuna makin pelik.. Pelik sebab penyakit berangan ni makin lama makin parah pula.. Hahahaha tak nak cakaplah aku berangan pasal apakann… Shhhh tak nak bagi tahu.. Nanti kantoi! :p Sibuk jek nak tahu.. Tangan kat bahu, mata jelling atas..
Nuna pernah bagi tahu korang kalau nak pasangan yang baik, kena jaga hubungan kita dengan Allah kan.. Hah! Nuna lupa nak cakap.. Kalau kita nak yang terbaik untuk diri kita, first thing! Kita kena jadi yang terbaik juga! Buruknya perangai! Yela, nak yang bagus-bagus! Nak yang pandai-pandai, nak yang alim-alim, tapi diri kita ni.. Hah cuba tengok…? Baiki diri dulu pelase.. Nuna pun tengah baiki ni. Kita sama2 berubah k?



Entry ni sebenarnya khas untuk lelaki-lelaki yang still remaja dan yang on the way nak jadi suami orang.. Abang, dik, suami ni tanggungjawab dia berat tau. Dah ready nak tanggung anak dara orang? Cukup ilmu agama dan dunia? Cukup ilmu nak didik anak-anak nanti? Cukup ilmu nak ajar isteri nanti? Cukup nak belajar tentang ekonomi rumah tangga? Cukup bijak dalam mengaturkan kewangan keluarga? Dah mampu berdikari tanpa tinggal dengan ibu bapa kita? Mampu jalankan tanggungjawab terhadap isteri dan ibu bapa nanti? Hah jawablah!

Sebelum kahwin dik, abang, kalau rasa tak yakin dengan kebolehan, still ragu-ragu lagi, buat solat sunat istikharah. Kalau tak sure juga, timba ilmu. Penuhkan ilmu di dada dulu. Kalau rasa-rasa dah mampu menjawab soalan-soalan cepu cemas Nuna tuh, go on! Tapi kena ingat, suami mesti bijak menyelesaikan masalah! Yang penting agama kena jaga dan tanggungjawab sebagai seorang suami! Isteri kalau degil, pukul jek! Janganlah pukul yang manja2 lepas tu tak jalan. Janganlah pukul sampai jadi kes dera. Kang Nuna juga yang kena. Pukullah si isteri tu kalau dia tak nak dengar cakap suami. Dengan syarat jangan sampai memudaratkan.. Contoh nasihat, jentik sikit ke, etc. Huhuhuhu Aku ni bercerita macam dah ada pengalaman pula… keh3 tiba-tiba tersenyum sorang-sorang.. :D



Nuna kan suka berangan. So, Nuna tertanya-tanya tau.. Betapa susahnya menjadi seorang lelaki yang bergelar ‘SUAMI’ ni. Setiap manusia, mesti pasang niat untuk BERKAHWIN. Kena ada! Kalau tak, Nabi tak mengaku umat.. J Nuna pun nak kahwin.. Tapi mengenangkan masa depan, mengenangkan ilmu belum cukup, Nuna kena study dulu. Nuna tak nak time Nuna study, Nuna terikat dengan mana-mana hubungan! Oh mennn.. Pleaseelah..!

Nuna tak suka mesej dengan lelaki.. Yang tiap-tiap hari kena layan, kena menghadap dia jek sepanjang masa. Nuna tak suka lah. Nuna rimas! Ada pakwe ni macam susahlahh.. Buang masa, buang kredit! Hah dan TAK BEST!!!



Tak best sebab apa? Sebab ada lelaki or wanita lain yang dah rasa kasih sayang kita. Ada lelaki or wanita yang dah tahu rahsia diri kita, tingkah laku kita, err tak nak lah macam tu. Tak best kan.. Ada yang belum ada apa2 ikatan pun dah sibuk kenaa bagi tahu macam2.. Dah macam reporter pulakk. Belum confirm jadi suami or isteri lagi dah nak tanya macam-macam. Cinta tu kadang-kadang boleh menjerat diri sendiri tau. LOVE IS DANGEROUS! Boleh buat hati kita buta tau!

“b, kat mana…?”

“dah sampai t bagi tahu tau..”

“sayang, b dah sampai umah..?”

Eeuuuww? Tak geli ke? Hahahahahaha sorry ek, Nuna ni jujur orangnya.. Siapa yang tak pernah couple, ada niat nak BERCINTA SELEPAS NIKAH, kita geng! Itu maknanya cinta kita ‘LIMITED EDITION’! Itu baru best! Sebab just suami kita sahaja yang akan rasa kasih sayang kita.. Wahh sweetnya.. Huhuhuhu :D
My sis tanya.. “Jia kau nak kahwin umur berapa…” Nuna jawab lama lagi.. dalam 26 or 27 ke.. Lepas tu dia cakap lamanya! Nuna jawablah banyak lagi ilmu yang Nuna kena pelajari. Lagi pun sekarang Nuna lebih fikirkan soal masa depan… J Alaaa jodoh! Nuna tak risau sangat pun. Sebab Jodoh Nuna memang ada pun. Kena tunggu masa jek! :D Ahhhh sweetnya.. :D Jodoh kita semua ada… kat luar sana…


#nasihat Nuna! Wahai lelaki, wanita, jangan bagi apa2, duit ke, maruah ke, harta benda ke, kepada kekasih yang belum tentu menjadi MILIK kita.. Trust me.. Jangan menyesal ya.. Jangan cakap perempuan or lelaki tu pengkikis. Tapi yang sebenarnya kamu yang bodoh!

#kadang2 lebih baik bercinta dengan orang jahat sebab kita sendiri dah tahu yang dia memang jahat. Daripada bercinta dengan orang baik. Baik ada makna. Mungkin kejahatan terselindung sebalik kebaikannya. Bahayanya!

5 comments:

  1. betul2... akak ada 4anak semua lelaki... alhamdulillah, skrg tgh 'ajar' supaya dpt tanggungjwb pd isteri mereka nnti :D

    http://atykamy.blogspot.com/2014/03/anak-sulung-lelaki-tak-best.html

    ReplyDelete
  2. bercinta lepas nikah tu lebih indah :)

    ReplyDelete
  3. jodoh itu rahsia Allah. jangan risau. setiap orang dah ditetapkan ajal, jodoh, rezeki. kita hanya mampu berdoa supaya mendapat yg terbaik :)

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..