Susah sangat nak bersabar... kan?



Assalammualaikum.. Nuna sebenarnya tak ada topic nak update! Tapi kena juga update. Huhuhu seharian tak buka blogger, tengok2 dah lima ratus lebih follower.. Err? Kenapa Nuna tak reply comment blogger yang lain? Sebab nanti bukan korang yang akan jadi TOP COMMENTAR.. Nama nuna pulak yang jadi top commentar.. Huhuhu sebab tu tak reply.. Sambil baca comment, kadang2 Nuna ketawa or senyum sengsorang. :) Btw, yang pasal entry 'retis2' tu, hahahahaha Mula-mula nuna tak faham apa maksud retis tu, bila baca ulang2 kali, ohh baru tahu.. Akak, dik, tak ada apa nak dibanggakannya.. Diorang pun manusia macam kita juga.. :) Ala buat biasa aje.. :)



Topic yang Nuna nak share ialah SABAR.. Bukan sabariah, bukan sabarina.. Tapi SABAR.. Sifat Nabi Muhammad SAWyang sangat mulia.. Memang Nuna tak boleh nafikan memang SUSAH untuk SABAR. Kenapa Nuna nak cakap macam tu? Cuba korang perhatikan perjalanan hidup korang. Pernah tak korang marah, melenting tak tentu fasal? Nuna pun sama juga.. Tak boleh lari dari semua tu. And Nuna akui untuk menjadi manusia yang SABAR, memang susah!!


Tapi kalau kita mampu menjadi insan yang berSABAR, kita sangat hebat! Kerana mampu melawan segala gejolak yang melanda dalam hati kita.. :) Allah pernah uji Nuna. Nuna gaduh dengan kawan Nuna. Nuna memang kena sindir, perli, kutuk kaw2 dalam kelas.. Kawan nuna cakap kuat-kuat tau! Hati Nuna sakit sangat waktu tu.. Hati Nuna kata 'balas je jia. belasah je pompuan tak guna tuh!' Tapi nasihat ibu Nuna lebih kuat dari bisikan syaitan tu.. Ibu nuna pesan "Biar orang buat kita, jangan sesekali kita balas!" .. Then, Nuna diam jek! Diam, diam dan diam! Mengucap banyak.. Fuhh! Ingatkan balik memang sakit hati.. Hahahahaha

Guys, trust me! Memang sakit bila nak tahan marah. Tapi ingat! Sakit tu sekejab saja bila kita bersabar.. Dan bila kita mampu tangani masalah dengan SABAR, jiwa kita akan rasa tenang. Lama-lama Nuna dah biasa dah dengan dugaan yang Allah bagi kat Nuna.. :) Nuna dah mampu bersabar dah.. :) Alhamdulillah.. Ingat! Tak ada sesiapa yang akan mengingatkan kita kecuali diri kita sendiri.. Jangan terlalu bergantung dengan orang lain... Sedih macam mana pun kita, sesakit macam mana pun kita, ingatkan diri supaya selalu bersabar.. Bila kita selalu bersabar, insya Allah.. Kita tak akan mudah jatuh bila diuji oleh Allah..  :)


Nuna jumpa macam2 masalah.. Kawan Nuna memang selalu share masalah dengan Nuna.. Insya Allah Nuna akan cuba berikan nasihat atau pandangan secara tidak langsung menasihatkan diri sendiri dan mengambil pengajaran.. Sekiranya kawan2 nuna, blogger2 yang lain, followers2 Nuna ada masalah, boleh share dengan Nuna. Nuna open. Sent kat facebook k? :) Esok nak gerak pergi Batu Pahat.. Doakan perjalanan Nuna ya? Assalammualaikum.. :D

1 comment:

  1. Setuju tu akak... Sabar separuh daripada iman.. Memang perlu sabar dalam bersabar.. Payah tu memang payah, tapi kena bersabar juga. :)

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..