"Kenapa hidup ini tidak adil....??'

Mata dah pedih.. Ngantuk? Macam tak.. But macam ya? Tahan pedih kejab semata-mata nak update entry and nak share something that you should know. Aik? Should ke? Entah lah.. But i think yes.. Just for the WEAK human.. :) Straight je Nuna cakap k?

"Kenapa hidup ini tidak adil...??"

I'm sure, kita semua pernah cakap ayat kat atas tu. Kita akan cakap bila ada masalah, bila hati sedang sakit. Am I right? And memang tidak dinafikan yang Nuna pun pernah kata begitu. Kawan Nuna yang lepak-lepak dengan Nuna, sembang-sembang Nuna, tiba-tiba dia tanya Nuna....

"Jia, Kenapa hidup ni tak adil...??"

'Sorry friend! I don't have any answer for that question'.. Nuna diam and just cakap dalam hati saja.. Nuna tahu kita semua ada masalah. Ya Nuna pun ada masalah.. Kamu pun ada masalah. Yang tengah baca entry ni pun ada masalah.. Tapi kenapa kita perlu kata sampai macam tu sekali?

Pergilah seacrh google.. Taip 'Kenapa hidup ini tidak adil' .. Berlambak-lambak entry tentang adil ke tak adil.. Seolah-olah mempertikaikan ujian Allah.. Rasa-rasanya patutkah kita cakap begitu...? Nuna faham kita ada masalah.. Tapi apa kata kita ganti dengan kata-kata lain..

Mesti pelikkan sebab tiba-tiba je Nuna update pasal ni.. Actually, Nuna sebenarnya pun ada masalah.. Dari semalam Nuna pendam sahaja.. Sampai naik sakit dada Nuna.. Memang Nuna rasa hidup ni macam rasa tak adil. Tapi bila Nuna dah cakap macam tu, i think Nuna tak patut cakap macam tuh..

Lagi pun Nuna cakap macam tuh sebab perkara yang berlaku adalah perkara yang sama kena pada Nuna.. Dulu pernah kena juga. Dan sekarang pun kena juga.. Peliklah juga.. Bila kenang kan semula, memang sedih perjalanan hidup Nuna.. Tapi Nuna cuba untuk bangun. Nuna cuba untuk jadi seorang wanita yang tabah, yang tak mudah melatah.. and that we must to do is think positive! Nuna fikir yang perkara baik sahaja.. Mungkin ada betulnya, ada hikmahnya kenapa Nuna patut terima semua nih... :')

Kawan-kawan yang tengah baca ni, perkara-perkara peribadi memang tak elok and tak sweet kalau cerita di blog.. Memang! Habis tu pada siapa kita nak share selain Allah yang utama...?  So, Nuna ambil alternatif untuk share secara kiasan tentang masalah Nuna.. Itu pun mampu membuatkan Nuna lega.. Mampu meringankan beban di dada.. Nuna redha.. :')

Nuna selalu ingatkan diri Nuna.. Disebalik setiap masalah, ada terselit beribu hikmah! Dan disebalik beribu hikmah, terdapat sesuatu kekuatan dan kelebihan yang kita perlu ada untuk mengharungi segala masalah.. Okay! Entry ni memang bosan kan bagi korang? But Nuna tak kisah.. Nuna buat blog ni pun sebab DUA PERKARA iaitu berkongsi sesuatu tentang hidup Nuna dan meluaskan bakat Nuna sebagai seorang penulis.. Itu sahaja..

Nuna tak kisah pun ada orang baca ke tak ada orang baca ke.. Kalau ada orang baca pun, Alhamdulillah.. Kalau ada orang comment, share pendapat ke, share masalah, perbetulkan silap Nuna pun lagi bagus.. Kadang-kadang ada sesuatu perkara yang kita patut kongsi dengan semua orang.. Ada sesuatu perkara yang kita tak patut kongsi dengan orang.. Melainkan kalau kita share dengan orang yang betul2 kita percaya....

Dari Nuna, Selamat Malam dan Assalammualaikum.....


2 comments:

  1. bukan tak adil tapi kita je tak terima nasib hidup yg telah ditentukan .
    walhal kita tahu semuanya telah tertulis.
    belajarlah mnerima dgn redha
    pasti ad janji tuhan di sini atau hereafter :)
    insyaAllah

    ReplyDelete
  2. agree...act...kta tak sepatutnya ckp knpe hdp ni xadil...yess...sye sndiri sllu b'tnye bgtu kat husband..ye la, tmbhn lg pd yg dah b'rumah tga..kdg mcm dah mls nk fkir sume bnda tu..so..biarkn jela..hdp perlu di teruskan..

    ReplyDelete

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..