The Last Entry For 2013... Maybe?

First of all, Nuna nak ucapkan congrates kepada Kak Yuyu yang telah pun menjadi seorang isteri.. Macam menakutkan saja bila cerita pasal kahwin nih kan? Jadi isteri pulak tuh? Hurm... :) Semoga jadi isteri yang solehah..

Tadi online kejab.. Sebab tension packing barang untuk lari rumah! Lari rumah? Hahahahahaha mana ada orang nak lari rumah bagi tahu orang? Orang gila je buat macam tuh.. Hari ni last duduk rumah.. Hari ni last online.. Hari ni last update entry.. Hari ni last buat itu, buat ini... :(

Sebenarnya sedih sebab nanti dah tak dapat nak update blog macam selalu lagi.. :( Hahahahahahaha btw, adik nuna dia malas sangat nak masuk asrama.. Tapi Nuna ni lain pula! Tak sabar-sabar nak masuk asrama.. Nak tahu kenapa? Sebab Nuna tak sabar lah! Hahahahahahhaha gila aku nih.. :)


Nuna tak sabar-sabar sebab Nuna nak cepatkan masa, exam sana, exam sini, usahaa lebih, habiskan masa dengan kawan-kawan sebab tahun ni last.. :( Lepas tu, dapat result yang bagus, terus ambil degree.. :') Ye, itulah yang lama Nuna idam-idamkan.. Entahlah.. Semangat tahun akan datang ni rasa lain macam, tak sama macam tahun2 yang lain.. Rasa semangat untuk berjaya tu berkobar2 dalam diri. Ce wah! :)

Sambil update blog, dengar lagu D'bagindas-C I N T A .. :) Dah lama tak dengar lagu tuh.. Malam tadi tiba-tiba ibu tanya Nuna..

"Jia dah ada calon ke?"

Erghh kenapa ibu tanya macam tuh? Lepas ingat-ingatkan balik, rasa nak menangis pun ada.. Nuna memang teringin nak ada calon or kekasih or buah hati or matahir Mata air.. Tapi Nuna terpaksa korbankan semua tu demi cita-cita Nuna.. :')



Kalau dah jodoh tak kemana.. Manusia sekarang sibuk mencari jodoh.. Takut kalau jodoh tak ada.. Sepatutnya sekarang sibukanlah mencari hidayah. Takutkanlah kalau hidayah tu tak ada.. Bukan jodoh. Jodoh tu memang lah ada.. Allah dah lama tentukan dah.. Ape nak risau.. :') Hehehehehe nau Nuna nak focus untuk study dulu.. Dah berjaya, dah kerja barulah Nuna fikir pasal semua tuh...

Baju semua dah settle.. Buku-buku semua dah beli.. Tinggal nak beli barang mandi saja lagi.. Hurm..
Apalah yang dikeluhkannya cek Nuna oii...! Bukannya apa, mengenangkan nasib hidup.. Kikikiki... :)

Nama dia Mas Ayu Nirna.. Congrates juga! Haiii apsal semua dah kahwin ni? Hahahahaahha Nuna tak datang pun hari wedding dia.. Just tengok gambar kat facebook jek.. :)  Nuna baru tahu suami dia ustaz rupanya...

Dah lah malas nak cakap banyak.. Nanti ada orang jeles.. Hahahahahahahahaahaa :p buweeek! Siapa tak jeles oii.. Kah3... Maybe ini entry yang terakhir untuk 2013.. Siapa tahu?



Review Pemenang Leeluvie Giveaway!! Tahniah! :)

First of all, nuna nak minta maaf sangat-sangat. Nuna ingat nak review blog asing-asing entry. Tapi memandangkan dah nak hampir buka sekolah, nuna terpaksa gabungkan semua.. :') sorry sesangat.. :)
Esok pun nak keluar nak beli buku.. Settlekan barang2 asrama lagi.. Hehehehehe seriusly busy..

AimiFiqa

Blog Aimi Fiqa! :) Kenapalah semua blog nuna review semuanya cantik2? Jeles :p.. Keh3 Nuna blogwalking semua blog ni, and terus follow tau.. ;) Aimi, 23 tahun.. Uuuuu baya akak saya.. keh3.. Nuna tengok header dia pun dah teruja dah.. :)

Fasihah :)
 Blog kedua iaitu Aishiteru!! Tadaaaa... :D Ehh warna biru lahh... :) i like.... ;) She's still young. 15 years old..  Fasihah suka makan nasi ayam ya? :) Samalah kita! Hahahahahahaha nuna semuanya telan.. batu kayu tak adalah kan... kah3.. About kat blog Fasihah macam tak puas je baca.. Cuba terangkan panjang lebar2 sikit... heheehheheheehhehhehehe




AnaBiha..pengguna skin.. Pun biru juga.. Hai pecinta biru jugak ke nih..? Wahh ada geng! :) Tapi Nuna suka colour yang lembut2.. :) Nuna tak boleh nak buka blog Nabihah sebab 'permission denied' .. :) Sorry sesangat.. Ni pun nuna ambil gambar print screen blog Nabihah dari seorang blogger kat google.. :) Sanggup tau cari kat google semata-mata nak review Nabihah.. :) Janji Nuna tunaikan amanah kan kan kan.. :)


Blog seterusnya ialah Miaae Dorra !! Amboi comelnya blog dia, juga pengguna blogskin juga.. Muda lagi iaitu 12 tahun.. Miaae sangat gemar dengan korea.. :) Macam-macamlah dia suka.. Lagu kat blog pun lagi dari SNSD-Been Been..

"i love EXO, BTOB, SNSD, F(x), APink. My bias are Luhan, Yoona, Tiffany, Jessica and Eunji"

kan kan kan.. sudah terang lagi bersuluh.. Jom follow blog comel tuh.. :)


And the last blog is Syuhada Salleh :) !!!! Cantiknya header dia... Pandai ek Syu buat.. Nuna tak pandai nak buat yang cun melecun punya.. Nuna tahu yang simple-simple jek.. Heehehee Ramainya folllower Syu.. :) Background pula lip lap lip lap.. ce wahh! Pandai pilih ek? :) susunan widget yang Simple but nice! :)


Okaylah! Harap semuanya berpuas hati dengan review yang telah dibuat secara ikhlas oleh Nuna.. :) Semua blogger boleh salig blogwalking, membalas kunjungan, dan follow blog.. :)

Esok nak keluar.. Bye..... Assalammualaikum... :)


Edited Entry...

Patutlah Blog Nabihah tak boleh buka.. Baru lepas edit blog rupanya... Ya Allah betul-cantik cantik!


klik sini : Nabihah




Jom Shopping Online di Jelitawani's ! Memang best!

Hari ini seharian keluar! Jalan sana, jalan sini.. Tadi makan stemboat kan Klebang.. Huhuhuhu Semalam hari jadi my mom! Hehehehehe sempat lagi buat suprise! hah amekaw terkejut! huhuhuhu Cake Secret Recipe lahh!


Okay, itu cerita lain! Nanti nuna ceritakan kenapa Secret Recipe menjadi pilihan kami adik-beradik kay? :)

Now, Nuna nak review satu website blog iaitu Jelitawani's! Tadaa! Okay, apa yang bestnya Jelitawani's nih? Okay, Idayuwani Abd Rahim owner kepada Jelitawani's sebuah jenama baru yang menjalankan perniagaan secara onlinedengan menjual busana, aksesori, tudung wanita bagi semua kaum hawa.. :)

Walaupun Nuna still student kan, Nuna jadi rambang mata tengok tudung nih! Hahahahahaha pertama sekali shawl.. :) Btw, dah lama pulakk Nuna tak beli shawl baru.. kikikiki

murah jek.. :)

Kalau perasan, shawl jenis yang gambar macam kat atas ni, jadi trend sekarang kan.. Dapat sambutan! Yang Nuna exited bila ternampak yang Jelitawani's ada jual Halfmoon juga!! Hahh geram pulak rase nak gigit je laptop ni.. kui3

contoh halfmoon dari Jelitawani's..
Mata nuna jeling2 jek.. kah3



Shawl satin pun apa kurangnya? Memang tak ada kurang pun.. Sebenarnya Nuna dah lama nak Shawl Satin ni. Tapi tunggu kerja! Hahahahahha dah kerja, nuna kerjakan Jelitawani's ni sampai habis! :D

Nuna suka juga Shawl yang jenis Lycra.. Nuna tahu and sememangnya tahu yang ramai pengguna yang gemar  dengan kain jenis Lycra nih.. Pilihan terbaik? Di Jelitawani's!



Kalau Nuna tunjuk, memang tak puas lah korang! Korang kena jengah sendiri.. Kalau nak tawar menawar rasanya baik helo2 dengan owner.. :) in sha Allah dia bagi.. :) Sebenarnya banyak lagi yang Nuna nak tunjukkan. Tapi kang meleret2 pulak scroll bar ni.. huhuhu naik jemuh korang pulak.. :) Selamat bershopping.. :)

Contact Jelitawani's
Facebook : Jelitawani's
Email : jelitawanis2012@gmail.com

Jenjalan :
Blog : Jelitawani's


Super Special Giveaway by Alya Yaya


Klik banner untuk join

TOP REFERRAL DAPAT PILIH 10 HADIAH !
SEMUA PESERTA DAPAT HADIAH !

Antara hadiah yang ada : [ Kesemua hadiah berjumlah 112 ]

Wang pos RM50, RM30 x2, Fishtail dress, Polka dot peplum, Topi style Siti Nurhaliza, Dress, Couple Pillow, SNSD & Infinite T-shirt, Magic Cream, Shawl, Tudung, Keychain, Seluar Paloza dan banyak lagi !

Link share fanpage : https://www.facebook.com/nunapringia/posts/563771507040789
Link review Jelitawani's : http://nunapringiacyunq.blogspot.com/2013/12/jom-shopping-online-di-jelitawanis.html
Nama penuh kat WhoHAA! : Nurrul Najiha
Senaraikan 10 hadiah yang diingini : [ Tak boleh pilih Cathy Doll Compact Powder + Cathy Doll Petit Tint Orangi Orange , Poster Kpop dan tudung jari hantu ] 


Hadiah Yang Nuna nak ialah!!!! 
Wideshawl printed + Wideshawl plain
Pashmina
Dress
Headband
Topup RM10
Special design T-shirt dewasa anysize
Jam RM80
RM50 (Wang pos)
Long plain cotton shawl
Teddy Bear 






New Giveaway By Sh.Amarina dan Amila !!



JOM TERJAH : BEST SEO CONTEST FOR THIS YEAR! ==► CONTEST SEO ERIDY

GA ini bermula pada 27 Dec 2013 - 27 Jan 2014 dan tamat tepat jam 12 malam pada 27 Jan 2014. Pemenang akan diumumkan pada 30 Jan 2014. GA akan terbatal apabila tidak melebihi 50 peserta. Hadiah menarik menanti anda semua !! Jom join semua :)
Mencari 33 pemenang bertuah

Bahayanya Lelaki di Alam Maya.....

Nuna tak tahu berapa mesej yang Nuna sememangnya tak terjawab kat dalam Tagged. Sungguh tak menang tangan dibuatnya.. Kang tak balas dikatanya sombong pula.. Bila balas, ajak jumpa, minta nombor.. Cakap pasal nombor telefon ni kan, Kat tagged ada jek lelaki yang rela hatinya bagi nombor telefon kat Nuna..

"Kalau senang, kalau awak bosan ke, mesej lah saya ya?"


Bukan sorang tau! Lebih dari tuh.. Ada chat benda tak senonoh lah.. Nuna tak baca, nuna terus delete.. Yang menyakitkan hatinya bila tengok senarai yang add friend Nuna, hampir semuanya lelaki yang 30-an.. Apsal semua yang add aku ni tua-tua belaka? Memang taklah Nuna nak confirm! Ada juga yang Nuna jadi bini muda.. Oh menn Pleasee lah... -_-

Lelaki yang duda pun ada weh! Siap bagi tahu....

"Saya duda.. Nak kenal dengan awak boleh tak?"

One more thing that you should know about me is Nuna tak akan mudah cair and memang susah nak cair dengan lelaki.. Cakaplah banyak manis kau nak cakap, memang Nuna tak cair.. Nuna ni hati batu.. Hahhahaahahahahahahahaaha Taklah.. Cuma Nuna memang macam tuh.. Nuna cair bila.... tut! Rahsia...

Tu lelaki! Ada perempuan hantar pesanan kat Tagged Nuna, dia cakap lebih kurang macam nih..

"you, i boleh bayar you.. you nak tak, jangan risau lelaki tu bukan suami orang...?"

Ya Allah! Gambar profile Nuna gambar tak pakai tudung ke? Gambar seksi ke? Gambar berahi ke sampai dia nak hantar mesej macam tu kat Nuna? What the hell hah! Amekaw! kene sebijik dengan aku! Sorry okay, Nuna perempuan yang bertudung tak akan mempermain2kan Islam.. dan hampir semua friendl list Nuna di tagged adalah lelaki.. -_- perempuan? Boleh kira dengan jari jer lah.. Setakat kawan Nuna tak kisah.. Kalau melebih, tak akan!



Please beware dengan mana-mana lelaki kat alam maya ni, luar pun sama.. Jangan mudah terpedaya..

Itu tagged! Kisah LIKERS di Facebook pulak! Nuna tak tahu sejak bila Nuna daftar facebook.. Tingkatan berapa entah tak ingat! Nuna nak cerita pasal seorang lelaki kawan Nuna, sama baya dengan Nuna, jujur Nuna cakap! Dia tak hensem, dia tinggi, badan di gempal2.. Tapii.....!

Gambar dia yang tak hensem tu, mampu cecah 100 likes tahu takk! Ya Allah zaman sekarang LIKERS dah tak kenal rupa dah.. :) Ada je kawan Nuna perempuan yang lebih muda dari Nuna, tak cantik, comel2 orangnya, mampu cari likers yang banyak.. Masalahnya diorang tak suruh orang LIKE pun.. Pelik kan Facebook nih?

Ada lelaki yang hanya update status "Hai semua.." mampu dapat likers dalam 1000.. Tak percaya? Nuna percaya.. Dia tak suruh pun orang like... Hurm?

Nuna ada account facebook sebab Nuna just tambah ramai kenalan, saja-saja, for fun.. Dulu masa mula-mula Nuna ada account facebook, Nuna tak tahu apa bendanya 'Facebook' . Nak guna pun tak tahu.. Waktu tu, akak Nuna yang buatkan untuk Nuna. Bila dah ada facebook, sekarang Nuna rasa facebook ni penting pula bagi Nuna.. Tak Tahu kenapa..




Lelaki kat facebook? Okay, friends Nuna stable.. Ada lelaki ada perempuan.. Kawan-kawan sekolah ramai.. Tapi, Nuna tak suka bila mana-mana kenalan yang Nuna tak kenal, ajak Nuna keluar.. Tak kisahlah lelaki ke perempuan ke, Nuna memang tak suka. Tak kisahlah lelaki tu hensem ke, tak hensem ke, sedar diri ke, tak sedar diri ke, kaya ke, tak kaya ke.. Semua Nuna tak ambil kira.. Nuna tetap tak suka.. Nuna akan jumpa kawan yang Nuna kenal saja.. Kawan yang Nuna kenal bila satu kelas, satu kem, jumpa face to face, then barulah bagi acc facebook! Okay itu Nuna.. that' me!

Nuna cakap, Nuna buat entry ni sebab Nuna ada pengalaman.. Bahayanya lelaki kat tagged and kat facebook ni.. Twitter? Twitter Nuna bagi tumbs up! Nuna memang suka Twitter.. Nuna tak tahu kenapa.. Jangan tanya.. Hahahahahahahaha :)

So, bila di facebook, bila di tagged, please just kawan-kawan kat facebook saja.. Nuna memang tak berminat nak berjumpa dengan kawan-kawan facebook. Lainlah kalau ada event besar-besaran macam blogger ke, tak apalah jugak kan...

Tolong ya, dengan Nuna kat facebook ke or tagged ke, be profesional.. Nuna sangat menjaga hal itu... Nuna nak macam mana korang kenal Nuna kat facebook, macam tuh lah Nuna.. Tak perlulah nak exchange nombor ke, nak jumpa bebagai ke, pleasee don't be like that.. Please respect my decision.. :)

terasa comel pula gambar kat atas tuh..
prempuan tu macam iras2 kak yuyu lah!
:D


Hati-hati guys! Jangan mudah terpedaya dengan lelaki-lelaki yang kita kenal.. Kadang-kadang perasaan 'syak wasangka' kita adalah 'penyelamat' bagi kita... Jangan mudah cair dengan 'ayat-ayat bunga' dengan 'muka-muka jambu' lelaki kat luar sana..  Jaga diri tu baik-baik kay... :) Assalammualaikum..

Thanks A Lot To Ainie Zulaikha... :)

Nuna tak tahu and tak pakar dalam blog-blog template ni.. Nuna cuba cari seacrh google kalau-kalau ada EDIT FULL TEMPLATE kan... Memang jarang kita nak jumpa blogger yang sanggup edit free untuk kita nih.. Dari facebooklah Nuna kenal Ainie Zulaikha ni atau lebih mesra dengan panggilan Eyka.. Ce wah! Huhuhuhu



Nuna hanya minta yang simple-simple saja.. Senang bila bekerjasama dengan Eyka.. Just bagi je tahu atau Eyka akan tolong suggestkan blog yang simple-simple kat kita.. Cubalah tengok header blog dia! Cantikkan.. :) Coklat.. Agaknya Eyka suka coklat kowt? Huhuhu

Kalau nak minta Eyka edit yang templates cengcanggih, hah Nuna tak tahu. Huhuhu nak lebih tahu, tanyalah tuan empunya badan..

And more thing!


Eyka ada sediakn tempahan tau.. untuk Mini Pillow, keychain and Pencil Case.. Kalau berminat, bolehlah membuat pesanan di Ainie Zulaikha_Blogspot.

Btw, thanks a lot to Eyka sekali lagi sebab tolong Nuna 'oter' blog nuna.. Memang ini yang Nuna nak.. Simple saja.. Tak nak serabut kepala.. Huhuhuhu terima kasih sangat-sangat Eyka.. Kalau Minat hasil kerja Eyka, bolehlah pm dia di fanpage dia k? :) Assalammualaikum..



Sahabat Melibatkan Lelaki dan Perempuan..


Korang ada sahabat? Tak silap Nuna, Nuna pernah update entry tentang sahabat...? Entah Nuna pun tak ingat.. :/ But now, Nuna nak cakap tentang Sahabat yang melibatkan antara Lelaki dan Perempuan yang telah berkenalan sejak bertahun-tahun!

Sebelum tu Nuna nak cakap sikit.. Korang pernah dengarkan 'Cinta Platonik' .. Serius merepek saja siapa yang guna prinsip tuh! Biasanya 'cinta paltonik' ni melibatkan persahabatan antara lelaki dan perempuan..

'Cinta Paltonik' maksud sebuah istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-unsur rasa tarikan secara seksual tidak wujud. 

Amende tu? seksual seksual segala..? Tak faham lah aku! Hahahahahaha Merepeklah 'Cinta Platonik' nih.. Pleasee jangan ada prinsip macam ni.. Nanti prinsip ni kemungkinan akan 'termakan' diri sendiri! 
Sebaik-baiknya lah, tak payah lah nak platonik-paltonik bebagai.. Hahahahahaha kita ni kan manusia biasa.. Apa guna Allah adakan manusia semuanya berperasaan....?

baik dia mati dengan mendermakan hati daripada
hatinya terus sakit melihat kebahagian
orang yang dia cinta..


Nuna buka topic macam ni sebab petang tadi Nuna tertengok tanpa sengaja Filem 'My Heart' yang pernah meletup beberapa tahun dulu.. Kalaulah ada lima bintang, nuna bagi lima bintang.. Nuna suka filem macam tu yang lebih menceritakan tentang pengorbanan seseorang demi kebahagian orang yang dia cinta.. Dik, akak, abang! Pengorbanan ni susah tau! Sakit gila-gila! Sangat! :P

Sahabat yang melibatkan dua orang iaitu lelaki dan perempuan memang susah.. Lagi-lagi kalau dua sahabat tu berjanji sesama sendiri...

Lelaki : "Kita kena janji! Kau tak boleh suka aku, aku tak boleh suka kau.. Kau tak boleh simpan perasaan kat aku, aku tak boleh simpan perasaan kat kau.. Janji?"

Perempuan : "No hal! Aku tak kisah.. Okey deal! Set!"

Nuna rasa sangat difficult untuk masalah tuh.. Siap berjanji lagi! Dik, akak, abang, perasaan tu kalau dah datang, tak boleh nak tolak tau! Makin ditolak makin dekat perasaan tu.. Lagi-lagi kalau dah tolak jodoh.. Tolak jodoh tu apa hukumnya ya? Cuba tanya ustazah or ustaz.. Dalam al-Quran kan ada bagi tahu yang perasaan tu fitrah.. Mana boleh tahan-tahan..? Kalau dah suka, tetap suka.. Janji macam mana pun, kita sendiri yang akan mungkiri..

Dik, akak, abang, ada janji yang perlu kita mungkiri.. Ada janji yang kita tak boleh mungkiri.. Demi kebaikan dan keburukan..

Nuna nak cakap sikit ni.. Sahabat yang melibatkan dua orang iaitu lelaki dan perempuan banyak kemungkinan yang akan berlaku.. Biasanya berlaku kepada PEREMPUAN.. Okey! Ini berdasarkan pengalaman Nuna.. Seorang perempuan tu sanggup menyimpan perasaan semata-mata takut kehilangan seorang sahabat yang sangat dia sayang.. Opsss sayang? Sayang yang sahabat ke atau sayang yang kekasih...? Tepuk dada tanya selera iman!



Dik, akak, abang, susah wohh kalau sampai macam tuh.. Sanggup korbankan perasaan semata-mata demi seorang sahabat.. Yang atas tu Filem 'My Heart' .. Satu lagi ni hindustan iaitu 'mujhse dosti karoge' yang melibatkan persahabatan juga! Maksudnya ialah "Will you be my friend?" .. So Syuwiiitttt... :D
Heii tu feveret cita nuna tau! Dengan 'Kuch kuch Hota Hai' .. Itu pun cerita yang melibatkan persabahatan juga.. 



Kalau korang suka kat sahabat korang, kalau korang berani, korang terus terang sajalah.. Lupakanlah 'cinta platonik' dengan janji yang bebagai tu..

Tapi kalau Nuna, Nuna akan pendam.. Sebab Nuna takut kehilangan seorang sahabat. Nuna tak berani.. Lagi pun, Nuna tahu.. Kalau benarlah dia ditakdirkan untuk kita, mesti jalan dia mudah sajakann...? :*

"Kenapa hidup ini tidak adil....??'

Mata dah pedih.. Ngantuk? Macam tak.. But macam ya? Tahan pedih kejab semata-mata nak update entry and nak share something that you should know. Aik? Should ke? Entah lah.. But i think yes.. Just for the WEAK human.. :) Straight je Nuna cakap k?

"Kenapa hidup ini tidak adil...??"

I'm sure, kita semua pernah cakap ayat kat atas tu. Kita akan cakap bila ada masalah, bila hati sedang sakit. Am I right? And memang tidak dinafikan yang Nuna pun pernah kata begitu. Kawan Nuna yang lepak-lepak dengan Nuna, sembang-sembang Nuna, tiba-tiba dia tanya Nuna....

"Jia, Kenapa hidup ni tak adil...??"

'Sorry friend! I don't have any answer for that question'.. Nuna diam and just cakap dalam hati saja.. Nuna tahu kita semua ada masalah. Ya Nuna pun ada masalah.. Kamu pun ada masalah. Yang tengah baca entry ni pun ada masalah.. Tapi kenapa kita perlu kata sampai macam tu sekali?

Pergilah seacrh google.. Taip 'Kenapa hidup ini tidak adil' .. Berlambak-lambak entry tentang adil ke tak adil.. Seolah-olah mempertikaikan ujian Allah.. Rasa-rasanya patutkah kita cakap begitu...? Nuna faham kita ada masalah.. Tapi apa kata kita ganti dengan kata-kata lain..

Mesti pelikkan sebab tiba-tiba je Nuna update pasal ni.. Actually, Nuna sebenarnya pun ada masalah.. Dari semalam Nuna pendam sahaja.. Sampai naik sakit dada Nuna.. Memang Nuna rasa hidup ni macam rasa tak adil. Tapi bila Nuna dah cakap macam tu, i think Nuna tak patut cakap macam tuh..

Lagi pun Nuna cakap macam tuh sebab perkara yang berlaku adalah perkara yang sama kena pada Nuna.. Dulu pernah kena juga. Dan sekarang pun kena juga.. Peliklah juga.. Bila kenang kan semula, memang sedih perjalanan hidup Nuna.. Tapi Nuna cuba untuk bangun. Nuna cuba untuk jadi seorang wanita yang tabah, yang tak mudah melatah.. and that we must to do is think positive! Nuna fikir yang perkara baik sahaja.. Mungkin ada betulnya, ada hikmahnya kenapa Nuna patut terima semua nih... :')

Kawan-kawan yang tengah baca ni, perkara-perkara peribadi memang tak elok and tak sweet kalau cerita di blog.. Memang! Habis tu pada siapa kita nak share selain Allah yang utama...?  So, Nuna ambil alternatif untuk share secara kiasan tentang masalah Nuna.. Itu pun mampu membuatkan Nuna lega.. Mampu meringankan beban di dada.. Nuna redha.. :')

Nuna selalu ingatkan diri Nuna.. Disebalik setiap masalah, ada terselit beribu hikmah! Dan disebalik beribu hikmah, terdapat sesuatu kekuatan dan kelebihan yang kita perlu ada untuk mengharungi segala masalah.. Okay! Entry ni memang bosan kan bagi korang? But Nuna tak kisah.. Nuna buat blog ni pun sebab DUA PERKARA iaitu berkongsi sesuatu tentang hidup Nuna dan meluaskan bakat Nuna sebagai seorang penulis.. Itu sahaja..

Nuna tak kisah pun ada orang baca ke tak ada orang baca ke.. Kalau ada orang baca pun, Alhamdulillah.. Kalau ada orang comment, share pendapat ke, share masalah, perbetulkan silap Nuna pun lagi bagus.. Kadang-kadang ada sesuatu perkara yang kita patut kongsi dengan semua orang.. Ada sesuatu perkara yang kita tak patut kongsi dengan orang.. Melainkan kalau kita share dengan orang yang betul2 kita percaya....

Dari Nuna, Selamat Malam dan Assalammualaikum.....


WhoHaa : Nak Free Ipad Mini Tak? Nuna serius ni? :)

klik dan JOIN!
Sambungan Entry = Samsung Galaxy Entry Hanya Tinggal 20 unit sahaja lagi. Free! Tak percaya?


Ramai yang dah join sejak dua menjak ni.. :) Alhamdulillah.. Nuna dah pun capai seribu point..Seribu berapa tu tak nak bagi tahu lah kan..

Anyway, Nuna yakin ada di antara peserta WhoHaa dan non peserta.. Heheheheehhe Yang belum tahu tentang FREE Ipad Mini dan FREE 5,000 Bonus Points! Okay, Mana yang terpengaruh nak sangat Ipad Mini tuh, klik SINI untuk join dulu!

Okay macam mana nak dapatkan Bonus Point dan FREE Ipad Mini dari pihak penganjur?

klik untuk JOIN..

Ingat Whohaa ni tak ada TOP REFERRAL ke? Ada tau! Nampak tak, Top Referral dapat Free Mini Ipad! 2rd Place dapat Fujiflm mini yang cute gila tu! Huhuhuhu dan 3rd Voucher AEON beb! Boleh shopping bagi perempuan! Hahahahahaha dan yang lelaki belilah barang2 dapar untuk bini or keluarga kan...

Macam mana nak jadi TOP REFERRAL? Macam mana nak dapatkan FREE IPAD MINI?



Hah nampak kan? Tak jelas? Klik gambar tuh.. Hanya promote Whohaa dengan menggunakan Facebook, Twitter dan bagi blogger? Blog lah! :) Setiap peserta WhoHaa ada LINK ID sendiri..

Contoh Nuna punya!


Klik gambar untuk pembesaran. Bagi yang baru join Whohaa nak lagi faham, klik gambar and faham kan betul2.. Ikut yang Nuna dah kotakkan tu.. :)


Tadaaaaa yang itulah link id Nuna.. Kalau nak suruh orang join whohaa guna link id daftar kita tuh.. :) Nanti kita akan dapat bonus point setiap pendaftaran kawan2 kita! Cukup 25 members yang daftar, lagi banyaklah korang dapat bonus point! (jangan salah link, kalau tak, tak dapat bonus point..)

Ingat tak, Nuna ada cakap yang stalker betul-betul si whohaa ni? Sebab nilah..! Nuna tak nak jadi KAWAN or BLOGGER yang akan dilabel sebagai PENTINGKAN DIRI.. Sebab tu Nuna share dengan korang! :) Yang belum join, boleh join.. Selamat Berjaya..



Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Giveaway : VirtualMalaysia.com Promotes VMY2014 [ Banyak Hadiah Percumaaaa ]!!

KLIK BANNER UNTUK JOIN!

Kali ni Nuna nak tunjukkan senarai serta GAMBAR hadiah.. Kasi mata korang terbeliak kejab! Hahahahaha Syaratnya ya Allah.. simple banget! Hahahahaha Tak caya ke? Hadiah sikit main banyak n best lagi?

1. VM merchandise (T-shirt/Payung/Mug) + RM10 mobile top up = 3x
2. Payung Virtual Malaysia = 3x
3. T-Shirt Virtual Malaysia = 3x
4. Mug Virtual Malaysia = 3x
5. Long Chiffon Skirt (Yellow) = 1x
6. Long Chiffon Skirt (Blue) = 1x
7. Long Chiffon Skirt (Red) = 1x
8. 5 keping Voucher 10% Cupcake Lily Cafe = 10x
9.  Shawl (Handmade by Salju) = 1x






Article pilihan Nuna untuk Voluntourim ini ialah Voluntourism : How You Can Help Promote Tourism in Malaysia



Jep dan Mamat.. Nuna baca pun dah sebak! Tak tahu lah korang macam mana...

saat mereka gembira
Nuna syok je gelak2 tengok balik Maharaja Lawak Mega 2013 Minggu 5 hari tu.. Kelakar tengok WALA dengan BOCEY.. Ya Allah.. Pecah perut ketawa... Hahahahahaha tiba-tiba tangan rasa gatal nak klik SEPAHTU yang kononnya dah meleTOP dah sekarang.. Memang tak dinafikan lah kan....

Nuna pun kliklah SEPAHTU di GuaTv Dot Com.. Tiba-tiba Nuna ternampak satu comment yang betul2 membuatkan Nuna sebak... Serius Nuna tak tipu! Comment tu cecah 2,018 Likes! Nuna macam tertarik lah.. Apa yang ada pada comment yang sampai dua ribu likes tuh? Last2, nuna klik 'see more'.... Peghhh memang sadis... Dari nak tengok video, terus tutup...


sejujurnya ini pandangan ikhlas aku

aku kenal siapa sepah, dan jep dan mamat ni adalah rakan sekolahku.....( jep sila ingat aku andai ko terbaca ni


sememangnya sepah dulu tiada lagi......lawak sepah kini tiada lagi

ye...aku mengaku, perginya mamat pada mulanya ramai mengatakan sepah tak terkesan kerana ramai menganggap mamat seolah-olah macam penumpang dalam maharaja lawak sebelum ini

AKAN TETAPI....

mamat kaya dengan idea lawak.....sepah dulu banyak bergantung kepada idea mamat, sebagai rakan sekolah...aku kenal mamat pandai mengolah cerita untuk dijadikan bahan lawak.........maklumlah mamat ni loyar buruk sikit orangnya, orang loyar buruk ni banyak idea.....malangnya dari segi persembahan, mamat tak pandai menggayakan ideanya kepada lawak berdasarkan lenggok badan dan mimik muka dan suara.....tapi kat sini bukanlah aku nak kata jep dan shuib tak menyumbangkan idea sebelum ini......

maka punch line disini kelebihan ada pada jep......dan mamat sebagai back up

kini mamat takde, maka jep dan shuib terpaksa mengolah idea sendiri.....meskipun mamat banyak dilanda kontroversi, tapi idea idea mamat tu PENTING bagi sepah sayangnya ia tiada lagi.....

kalau benar idea mamat takde pengaruh dalam persembahan sepah sebelum ni....kenapa sekarang sepah gagal menampilkan konsistensi persembahan walalupun dah masuk minggu kelima??? hinggakan pada satu tahap, aku dah boleh bajet apa punnchline sebelum mereka keluarkan punch line...

bagi jep dan mamat, tak salah untuk kalian bersatu semula...sejujurnya kalian memerlukan antara satu sama lain.....buang yang keruh ambil yang jernih, ingat sikit persahabatan masa sekolah.....di mana ada jep disitu ada mamat......

-jangan lupa warung pak khalid belakang sekolah tempat melepak lepas abis sekolah

-jangan lupa bangsal tepi padang...tempat duduk waktu rehat

- jangan lupa asal usul macam mana susahnya menghadiri ujibakat di plaza angsana, mamat mengaku dia malu berpakaian perempuan di atas pentas ujibakat, tapi demi mencuba nasib digagahkan jua ( luahan ni )

aku juga tahu punca di sebalik perpecahan ini, namun bagiku ia hanya perkara yang rasanya bukannya takde jalan penyelesaian...sebaliknya hanya satu perkara.....buang ego masing2

dalam situasi ini....nak sebelah jep tak boleh...nak sebelah mamat tak boleh....masing2 takde salah...tapi ingat sikit korang dulu sama sama naik

P/S: kadang2 bila tengok gambar kamu berdua zaman sekolah yang ada dalam simpananku...pelik jugak kenapa sekarang kamu berdua tak boleh kekalkan

tulisan ini hanya dari seorang kawan lama sentiasa menyokong dari belakang....aku tak suka orang sekeliling mencemuh kerjaya baru kalian berdua.....menggelarkan kalian berlagak, over atau sebagainya kerana aku kenal kamu berdua....semasa menang raja lawak, mamat ada berkata semasa siaran langsung lepas penyampaian hadiah

MAK...ORANG TAK DAPAT BAGI IJAZAH, TAPI DAPAT BAGI INI

aku mengaku aku menangis dengar ayat tu....bila mengenangkan kembali cerita cerita zaman sekolah sehingga kamu berjaya, pada aku kkorang berdua adalah contoh pada rakan kita lain bahawa, tanpa kelulusan kita juga mampu ubah nasib....walaupun aku belajar tinggi, tapi aku percaya pendapatan kalian 10 kali ganda lebih hebat......macam jep menang super spontan 100 ribu....aku nak dapatkan 100 ribu tu kena kerja aku rasa 4/5 tahun tanpa makan dan minum....dan sejujurnya aku pernah datang ke dewan maharaja lawak dan tengok kalian dari jauh.....nak masuk dalam takde pass.....nak pergi dekat tuk berbual takut tumpang glamor pulak kerana masa tu kamu ngah sibuk wat persiapan persembahan....takpelah cukupla tengok dari jauh

maafkan andai ada tersingung dengan tulisan ini....kerana ia tak lain dan tak bukan merindui lawak bermesej sepah yang dulu...

iklas dari sahabat sekolahmu
SMKSI KULAI 2002


'Widget Follwer' Bermasalah, Please Pasang 'Button Follow'.

Ada orang curi widget follower Nuna lah.. Ini siapa punya kerja ni...? Tadi Nuna sibuk follow blog sponsor untuk giveaway.. Bila Nuna cari widget follower, hilang! Dah tak ada dah? Pergi mano?


Nuna punya pun hilang. Korang perasankan widget follower nuna memang ada kat bawah header? Tetiba je hilang! What the...... Okay! Widget ni Nak bergurau. Dia nak main cak-cak dengan kita. Kita tunggu malam karang! Tengok ada ke tidak. Manalah tahu, blogger dashboard ni nak tukar pembaharuan ke? Kalau ya pun, bagi lah tahu...

Jangan marah kepada para sponsor ya? Widget Follower masalah.. So, kalau nak Nuna follow dengan cepat, pleaseeeeeee sediakan button follow sebagai penyelamat!


Itu sajalah penyelamat. Tak boleh nak harapkan widget jek! Bagi yang tak ada button follow macam dalam gambar tu, pleaseee pasang.. pasang widget follower ke, tak pasang widget follower ke, pasang saja!

Okay, Nuna sakit hati... Huhuhuhu ! Nyampahh... K Tata!