Transparentkan gambar dengan mudah tanpa perlu download mana2 software!

Assalammualaikum semua! Hari ni Nuna nak share something dengan semua orang. Maybe ada sesetengah blogger yang dah tahu. Tapi Nuna nak share juga. Okey Nuna nak share macam mana nak transparent kan header secara online sahaja! Tak perlu nak download mana software and beratkan lappy u alls tu!

Mula-mula korang design dulu header korang. Paling biasa kita guna ialah photoscape!


contoh macam yang Nuna buat tu. Warna pink! Hahahahahaha bukan untuk Nuna tau.. simple jek.. sorry yer? Tapi untuk u alls! Huahuahuahua..  Okey macam mana nak transparent kan background? Now pergi ke web LunaPic.
Srcoll ke bawah sikit and 'choose file' header yang korang design then 'upload now'!


Tadaaaaa... Jadi macam ni.. Jumpa kan? Huhuhuhu Now. Jom Nuna tunjukkan step seterusnya! Cara nak transparent kn pulak!


Dah ikut step 2? Oke klik saja kat background header tu! Macam Nuna punya background warna putih kan? Nuna klik pada background warna putih! ATAU heretkan cursor korang dari hujung atas bucu kiri ke hujung bawah bucu kanan.. tak faham? try dulu k?

klik untuk lebih jelas!
Dah? Bahagian atas sekali ada 'cutout' .. Nampak tak? Ada. cari betul2.. sederet sahaja! Header u alls akan jadi macam yang kat bawah ni. Lepas tu 'save' ! Siap!! Senang jerkk!




Dan inlah hasilnya yang tak seberapa! Nak? Silakan.. 
Sorry ek, simple saja..



WhoHAA.com Malaysia Free Points Free Gifts! Cepat Join!


Korang klik gambar atas ni dulu untuk Daftar WhoHAA!com tuh! Daftar macam biasa, isi apa-apa yang patut, dan LOG IN! Lepas dah log in korang terus EARN POINT. Senang! Sangat senang! Betul tak tipu. Nuna tunjuk cara-caranya ia?

GAMBAR 1

Bila korang dah sign in, korang terus earn point macam gambar yang kat atas tu! Kumpul mata hanya sekali klik saja. Lepas tu korang jangan lupa tau! Satu perkara!

GAMBAR 2

Nampak tak gamabr yang kat atas ni, Lepas korang dah klik gambar yang nombor 1 tu, korang scroll ke bawah then jumpa gambar 2.. Bulat pertama yang warna merah korang kena jawab soalan dulu! Senang saja! Yang bulat warna merah last sekali tu dia ada cakap VISIT NOW kan? Korang klik dan tunggu habis loading sebab sponsor tu pun bagi FREE POINT macam tu jek! Senang sangat senang cari point.

Nak tahu tak apa ganjarannya ? Nuna tunjukkan okey! Kalau korang dah capai POINT yang beribu-ribu, korang boleh tebus hadiah yang korang nak! Tak percaya??


Ini adalah salah satu REDEEM yang sponsor tawarkan! Yang warna-warni tu bukan torch light tau! Itu Power Charge Bank! Cantik giler! Dan! Hadiah yang paling Nuna tertarik ialahhhhhh....

Jeng jeng jeng!!! Camera Samsung! Yang 190000 tu maksud dia, point yang kita kena kumpul untuk dapatkan kamera! Now Nuna ada 290 point! Nuna masih cari point lagi.. Senangkan? Nak free tak? Hahahaha Kali ni tak perlu FOLLOW blog, tak perlu LIKE fanpage.. Huhuhuhu k gurau2.. Join dan kumpul mata saja! Apa lagi? Join lah! Selamat Berjaya! http://www.whohaa.com


Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

Siapa Dr. Zakir Naik?

Assalammualaikum semua.. Hari ni Nuna share cerita tentang seorang hamba Allah yang sangat bijaksana. Nuna tahu yang beliau seorang dakwah sedunia, pidato yang hebat dan mampu berdebat dengan berkesan melalui dalil-dalil al-Quran! Korang nak tahu tak, Dr Zakir Naik ni telah mengkaji semua  kitab-kitab agama yang berlainan. Kemudian, beliau mengadakan perjumpaan secara besar-besaran.. Dengan perjumpaan itu, terutamanya non-muslim yang kebanyakkannya golongan kristian dibenarkan untuk menyoal apa sahaja tentang agama yang memusykilkan mereka kepada Dr tersebut.

Kalau nak lebih jelas, kalau korang nak lebih jelas, korang boleh buka youtube and tengok sendiri. Nuna buka youtube Dr. Zakil, tak bergerak! Hahahaha banyak juga video yang Nuna tengok.


Dr. Zakil Naik di lahirkan di Mumbai, India pada tarikh 18 oktober 1965. Macam-macam negara dia dah jelajah! Kalau korang buka youtube, korang jangan lupa baca comment before it! Ada yang kritik Dr tau! Kata apa yang Dr. kata tu salah! Haishh Kenapa tak datang forum PeaceTv and tanya sendiri saja? Pergilah lawan dengan Dr. Zakil tuh.. Dr. Zakil bukan membaca kitab agama lain tau.. Beliau PENGKAJI kitab!

Dr. Zakil ni pandai! Belajar kat High School gitu! :) Dah nama pun Dr. Zakil, mestilah DOKTOR kan? Tapi now, Dr. Zakil tinggalkan bidang tersebut dan menceburi aktiviti dakwah ilimiah. Nuna tengok youtube Dr. tu kan.. Ya Allah! Ramainya orang! Beribu-ribu! Dah macam semut dah Nuna tengok. Tak silap Nuna, dia pernah datang ke Malaysia. Tahun lepas kowt? Entah tak sure lahh.. :D Dr. Zakil ni pula dia ada keistimewaan yang sangat luar biasa iaitu daya ingatan yang kuat! Satu kitab bible dia boleh hafal!




Nuna kasi satu video untuk paparan semua okey? ..

Followers Yang ke-400! Tahniah Anis Yuhana!


Baru tinggalkan sehari blog Nuna, dah capai 400.. Sekejabnya.. Hahahahaha Alhamdulillah.. Tak apa. Bak kata pepatah melayu, sikit-sikit lama jadi bukit. Kan? Betul tak? Yang penting biar orang tu follow kita dengan ikhlas. Apa-apa pun kepada follower yang nak Nuna follow back, tinggalkan pesanan di cbox k? Nuna tak kisah pun. ;) Hehehehehehe


Tadaaaaaaa ! Mempersembahkan Followers Yang Ke-400 Nuna iaitu Anis Yuhana yang lahir pada 27 March! :D Buka blog dia jek, Nuna tengok wah cantiknya blog dia.. Comel sangat.. :) Macam tuannya kann kann kann... nak tengok tak blog dia?


Kalau korang nak lawat or blogwalking, klik sajaa gambar tu semua. Nuna dah link kan dah! Lepas tu jangan lupa follow tau.. Anis Yuhana suka warna purple ya? Samalah kita! Favourite colour.. Nuna suka warna ungu gelap and ungu susu.. Huhuhu :) Anis Yuhana suka warna kuning ek? Nuna pun suka warna kuning but kuning cair or kuning susu.. ;) Kita sama lah dik! Huhuhu



Anis Yuhana mula berblogger sejak 4 April 2013. Amboi! Baru 4 April 2013 followers dah seratus lebih dah.. Cayalah adik... :) Adik happu berblogging ya? Teruskan usaha.. Nuna sokong adik Anis! Jangan berhenti separuh jalan tauu.. :) Cayok cayok! Yeah! :)

Menunggu.. Siapakah gerangan followers yang ke 400!


Tadi exam Pengajian Am. Ada yang siap menangis sebab tak dapat siapkan esei! Menangis? Of course lah! Kalau Nuna pun, Nuna akan menangis. Err tak nak repeat beb! Hurm tawakkal sajalah. Start exam 8.00 pagi.. Tamat jam 10.00.. Nuna 9.50 still menulis lagi tahu tak! Tangan ni menulis sampai menggigil-gigil tau.. Tak senang duduk jadinya. Haishh... Alhamdulillah Apa yang Nuna baca malam tadi, banyak keluar kat bahagian objektif. Kalau tak past jugak, Nuna tak tahulah nak jawab apa.. Hurm


Adaa.. Happy Birthday. Selamat Hari Ulang tahun yang ke 18! Huhuhuhu tepat jam 12.00 malam, terus Nuna wish.. Hahahaha Tak ada hadiah nak bagi. Kesian Adaa. Yela.. Birthday dia waktu Nuna nak exam. Busy jep.. Hahahaha busy lah sangat kan.. Sempat online lagi adalahh.. :p Biau ler.. sibuk jekk.. :p

kenal tak gambar siapa kat atas tu? 
Sejak akhir-akhir ni, followers Nuna meningkat.. Nuna pun terkejut. Now, Nuna tertunggu siapakah Followers yang ke 400 tu.. Okey Nuna Tunggu! Ada suprise nak bagi!! :D

*nntikan post yg seterusny!

Ingat Senang Ke Jadi Blogger ?

Ni hah.. Apa yang Nuna rasa berdasarkan pengalaman Nuna sendiri.. Sebelum tu Nuna nak bagi tahu yang Nuna sedang mencari sponsor.. Tarikh Mula GA Pada 26 November 2013..

Pencarian Sponsor Giveaway Topup!!! http://nunapringiacyunq.blogspot.com/2013/11/pencarian-sponsor-topup-giveaway-by-nuna.html

Nuna selalu ikut perkembangan Kak Lyssa Faizureen.. Kenal? Alaa blogger followers yang paling banyak tuh..? Kalau blogger tak kenal Lyssa Faizureen bukan blogger namanya tuh? Hehehehehe Gurau2.. Jangan marahh ahh.? Sampai sekarang Nuna tertunggu-tunggu entry dia yang terbaru.. Mana kak Lyssa pergi nih?

Kadang-kadang terasa penat dari balik sekolah, kemas rumah, balik dari kerja.. Then buka lappy terus update blog. Ada yang remaja saja suka-suka buat blog tanpa mereka tahu baik buruk blogger ni. Mereka tak tahu betapa payahnya seorang blogger untuk menaikkan diri mereka. Betapa payahnya blog mereka untuk dikenali ramai. Betapa payahnya nak cari followers.

Nak jadi blogger ni adik-adik, kakak-kakak, abang-abang dan kawan-kawan sekalian bukannya senang.. Kita kena usaha tau.. Nak buat GIVEAWAY dan SEGMEN pun kena usaha juga. Supaya orang join segmen kita. Follow blog kita.. Yang dah beribu-ribu followers rasanya tak perlu risau kowt? Huhuhu yang baru nak meningkat naik ni saja.. :)

Nak cari sponsor untuk GIVEAWAY and SEGMEN pun susah tau! Kena bagi tahu kat group-group blogger kat facebook.. Rajin-rajinkan sent kat cbox or shoutbox orang.. Penat kan?
Dah tu kena isi iklan lah.. Yela sebagai tabung kita.. Bila tengok orang lain ada iklan, kita pun mestilah nak buat kan? Kena menghadap lappy 24 jam.. Okay Nuna tak tipu, dari Nuna balik dari asrama, Nuna memang menghadap blog nak settle kan benda yang belum disettlekan.. Edit itu, edit ini.. Sedangkan kita tak terfikir ada yang lebih penting dari blog bukan??

Tapi hasilnya BERBALOI kan?? 

Tak ada apa yang senangnya dalam dunia ni. Orang kalau nak sesuatu mesti berusaha kan? Macam tulah kita sebagai seorang blogger.. Kenalah selalu rajin-rajinkan diri kita ye dak?? Yang penting berusaha untuk mendapatkan sesuatu..


Apa Pendapat Readers Tentang Highland Tower?

Dah dua kali dah Nuna tengok Highland Tower. Mula-mula sebelum Filem tu ditayangkan, kawan-kawan yang ajak tengok wayang cerita Highland Tower tu. Tiba-tiba Nuna tanya. "Highland Tower? Amende tuh? Cerita apa tuh?" Saya macam bayi yang baru lahir tak tahu apa-apa langsung. Bila-bila Nuna tengok cerita tu, tanya ibu, barulah Nuna tahu apa bendanya Highland Tower tu.. :)

Kemalangan tu berlaku tahun 1993. Nuna tak lahir lagi waktu tu. Patutlah saya tak tahu apa benda ye dak? Hahahahaha Tadi Nuna tengok kat laptop Yang full movie punya. Siap ada The Making lagi part last tuh. Nuna pun dengarlah bebel-bebelnya..

Tiba-tiba Nuna rasa macam nak searching-searching kat Google. Barulah Nuna tahu tentang Highland Tower yang pernah menggemparkan seluruh rakyat Malaysia. Highland Tower yang berlaku pada bulan Disember 1993 di Taman Hillview, Ulu Klang, Selangor. Macam-macam info Nuna baca! Tu yang Nuna nak share dengan korang nih.. :)

Apa yang Nuna baca, faktor utama keruntuhan 'kondomaniam' tu ialah air. Waktu tu hujan 10 hari berturut-turut tak berhenti, musim tengkujuh. Tanah mendap dan lagi pun 'kondomaniam' tu berada dikawasan tanah tinggi.. Keruntuhan 'kondomaniam' blok 1 telah meragut hampir 48 nyawa.. Nuna percaya, tak akanlah 'kondomaniam' yang sebesar tu hanya ada 48 mayat saja. Mesti banyak lagi mayat yang tak dapat diselamatkan sebab tertimbus. Bahayanya rumah yang macam tu.. Kalaulah korang nak beli rumah yang macam tu, pastikan jangan beli rumah yang bahagian bawah k? Dan sekarang telah terbukti bahawa kedua-dua 'kondomaniam' yang tinggal telah bertahun lama dikosongkan itu telah pun berhantu.

Aku : "Ayah, tempat Highland Tower tu keras tau!"
Ayah : "Memanglah keras! Kan bangunan tu daripada batu?"
Aku : *&%#$@ Apalah ayah ni.. Ish!
Korang ingat tak babak yang kononnya Mikail bawa Shima balik tu? Sebenarnya itu bukan Shima. Ingat tak? Kalau korang nak tahu, Nuna tak rasa babak tu berlaku betul-betul sebab Nuna rasa babak tu hanya menceritakan semula apa yang berlaku kepada seorang lelaki yang bernama Afiq dan kawan-kawannya.. Ishh panjang tau Nuna nak cerita!

Nuna buka blog Shinichipedia ni tau! Hahahaha Korang tahu tak apa yang dia kata? Jab eh!

SERAM 1!
Aku termasuk kawan aku semua adalah dalam enam orang. Yang bawatorchlight hanya dua orang, maka dengan itu pergerakan agak terbatas. Terbatas disebabkan kawasan sekitar terlampau gelap. Takut kalau-kalau terpijak sepihan kaca atau objek-objek tajam yang ada kat atas lantai. Dan ini adalah salah satu faktor yang menyumbang terhadap keseraman.

SERAM 2!
Selain gelap, kawasan sekitar juga begitu menyeramkan dengan tumbuhan liar seperti semak samun, lalang dan sebagainya. Apabila kegelapan bergabung bersama kesemakan, maka terhasillah satu unsur baru iaitu nyamuk. Nyamuk kat Highland Tower sangat celaka, berani-berani saja dia hisap darah aku. Mentang-mentanglah aku pakai baju pagoda je time tu.

SERAM 3!
Ketiga ni paling seram, setan, syaiton, jin, iblis dah takde beza dengan manusia. Ianya adalah kerana mat gian, mat ganja dan segala jenis mak nenek mat semua ada kat dalam tu. Menjadikan kesemua syaitan yang digeruni bertempiaran lari meninggalkan Highland Tower. Mana taknya, gaya diorang mengalahkan setan pulak.


Nuna nak ketawa part Seram No 3 tu.. Hahahahahahaha

ReviewHotBlog , Mencari lebih 5o Blog untuk direview Oleh AdindaNiL

KLIK GAMBAR UNTUK MAKLUMAT LANJUT


Untuk Personal
Tajuk Entry : Tentang Si Blogger Muslimah

Sebuah blogger yang telah hampir dua tahun lebih berjinak-jinak dalam ruang blogger. Pada asalnya Nuna buat blog untuk kembangkan lagi minat Nuna dalam bidang penulisan. Tapi lain jadinya. Hahaha mula-mula tak pandai nak guna itu, nak guna ini. Lama-lama barulah Nuna boleh belajar perlahan-lahan dan menguasai sepenuhnya. Sekarang Blog Nuna dalam meningkat naik. Followers yang bertambah alhamdulillah.. Nuna selalu menceritakan perkembangan hidup Nuna, masalah sekeliling Nuna, dan macam-macam lagilahh! Kadang-kadang Nuna ada juga selitkan beberapa artikel2 yang menarik minat Nuna untuk blogger yang lain.. Blogger Muslimah dari Nuna ni biasa-biasa sahaja. Tiada apa yang special.. Cukuplah sekadar Nuna dapat meng'update' sesuatu untuk berkongsi dengan blogger yang lain.. :)

Followers Nak! Janji Haprak!

Assalammualaikum kawan-kawan! Adik-adik yang darjah enam dapat 5A tu tahniah ek? Yang tak dapat 5A tu tak apalah.. Bersyukur saja apa yang ada. Yang tak ada A tu jangan putus asa. PMR dan SPM ada! Nanti adik-adik buatlah yang terbaik k? Bagi student form 5 yang masih menempuh ujian SPM and sedang baca post Nuna yang ni, good luck and buat yang terbaik k? Doa dan usaha jangan lupa! Alright?

Next week is my turn to face the real exam! Of Course la STPM .. Huhuhu 21, 21 and 25! Just three days only.. Why? Because i just have four subject only.. Hahahaha ada sekolah yang ambil lebih daripada empat..



That's not my topic guys! Nuna nak share cerita yang terbaru ni! Kali ni bagi sesiapa yang kaki segmen and para sponsor, WAJIB baca post ni tau! Nuna kena temberang dengan sponsor TIGA kali dah! Mungkin ada sesetengah blogger yang dah kena banyak kali but mendiamkan diri? Tapi Nuna tak! Janji Tetap Janji tau..! Kita ni kan blogger, kalau tak bersuara siapa lagi kan.. Mungkin ada sesetengah blogger akan cakap 'Alaaa benda kecil macam ni pun si Nuna ni bangkitkan! Macam tak matang jek? ' atau 'Setakat hadiah murah aku pun boleh bagi lah.. Nak cari publisiti murahan lah tu?'

Ish Ish Ish! I don't care about that! Tak kisahlah apa orang nak cakap kan! Buat derk aje lah yerk? Nuna pernah menang voucher tau! Yang ni memang kelakar. Kelakar apanya? Kelakar sinis! Nuna nk tergelak lah. Menang voucher tapi kena bayar. Tak naklah bagi tahu siapa sponsor wanita tu. Likers Fanpage nak saja, nak lariskan jualan mahu aje.. Tapi... Hurm!

Kes yang kedua Nuna menang button badge.. Ni sponsor lelaki dari langit mana entah Nuna pun tak tahu. Nuna tuntut kat facebook. Hujung mesej dia siap 'hahahaha' lagi.. Sedangkan Nuna serius waktu tuh. Ada orang 'setakat button badge je pun.. small matter lahh..' Memang lah 'small matter'. Tapi ini bukan kecik besar kecik besar punya hal. Ini tentang amanah, janji.. Understand guys?

Kes ketiga pulak sponsor wanita.. Nuna dapat topup rm5.. Yelakan korang rm5 senanglah nak dapatkan.. Hello? Orang susah nak cari RM5 pun susah tahu tak! RM5 tu pun duit juga tau.. Siapa yang tak nak benda yang free ni? Ada? Orang gila pun nak lah kan.. Sponsor perempuan tu dua kali kata 'Maaf saya terlupa lah.. Malam nanti saya topupkan..'Maaf saya terlupa lagilahh.. Esok saya topupkan..' Sampai esok Nuna tunggu topup tak masuk-masuk pun.. Tahu Nuna buat apa? Nuna diamkan saja and Nuna tak PM dia pun.. Biaulah.. Biar dia jawab dalam kubur nanti.. Ye dakk???

So, pengajarannya ialah kepada para sponsor.. Rasa-rasa kalau 'desperittt' sangat nak followers tu, jangan sampai janji and amanah pun lupa nak tunaikan! Apa-apa dunia kita tak jumpa.. Akhirat t kita jumpa k? Peace yow! Assalammualaikum..


Salahkah Kahwin Muda??

Assalammualaikum kawan2! Apa khabar ? Dah makan tengah hari ke belum? Alhamdulillah.. Nuna sihat2 saja.. Harap korang pun sama okey? Entah kenapa hari ini tiba-tiba datang idea pula nak blogging. Cuaca pun cantik, mendung.. Wahh lagi selesalah aku



Tajuk aku kali ini adalah Kahwin Muda... Mungkin sesetengah bagi kita yang berpendapat bahawa kahwin muda ni adalah salah satu cara untuk mengelakkan diri daripada melakukan maksiat kan.. Tapi sesetengah pihak kata orang yang kahwin muda ni gatal lah itulah inilahh.. ye dakk?

Okaylah! Bayangkanlah pada usia yang muda, paling kuman 17 tahun lepas SPM, kamu semua ambil keputusan untuk bertunang, then bernikah pada usia 18 tahun. Kadang-kadang kan, sebelum kamu semua buat keputusan untuk kahwin muda, pernah tak kamu semua berfikir sejenak macam mana study? macam mana kerja? macam mana family? Lagi-lagi kalau kita dari keluarga yang susah and anak sulung.. Mesti kita banyak tanggungjawab kan? Tapi nak kahwin muda jugak? Aik? Macam mana tuh?

Bagi yang jenis orang 'poket penuh' ni atau dari keluarga yang berada, anak manja atau anak yang last ni, mesti tak ada tak kisah pun kalau kahwin muda ni kan.. Tambah-tambah pula kalau orangtu seorang yang pandai. Betul tak? Agak-agaknya ciri-ciri yang nuna ketengahkan ni ada tak serba sidikit kena dengan diri seseorang yang kahwin muda..?

Eh kadang-kadang Nuna buat kaji selidik juga tau! Baiklah.. Andai katalah kan.. Andai kata pada usia Nuna yang terlalu muda, baru setahun jagung nak meningkat dewasa ni kan, umur 18 tahun Nuna rancang nak bernikah...? Okay!

Biar Nuna kongsi dengan kamu semua okay? Nuna bukan dari golongan kaya atau berada. Nuna bukan orang yang tiap-tiap hari duit masuk saja. Nuna bukan anak last. Nuna bukan anak manja. Nuna bukan pandai. Keluarga Nuna bukan kaya. Pendek kata Nuna seorang yang sederhana.. Bohonglah kalau kita tak pernah terfikir nak kahwin muda ni kan.



Nuna fikir, punya fikir, punya fikir, punya fikir.... Kahwin muda dalam keadaan yang serba kekurangan ini? Adakah akan bertambah beban suatu hari nanti? Nuna fikir dua tiga kali.
Eh aku ni tak pandai, tak kaya, habis tu nak kahwin muda.. Menjamin ke masa depan aku nanti? Aku bukannya ada harta pun. Kahwin muda guna duit ibu dan ayah? Mana nak cekup? Lagi pun impian aku nak kahwin dalam dewan.. Boleh ke ibu and ayah aku tunaikan nanti??

Hah nampak tak permainan dia..? Nampak tak?? Tak salah nak kahwin muda.. Kawan Nuna umur 17 tahun dah mendirikan rumah tangga. Selebihnya ramai mula bertunang pada usia 18 tahun. Kau tak nak ke Nuna? Jawapan Nuna ialah Perjalanan Nuna masih jauh lagi untuk memikirkan perkara tu. Nuna ada cita-cita. Nuna nak tolong keluarga Nuna dulu. Nuna nak kumpul duit banyak-banyak dan guna hasil titik peluh Nuna untuk Wedding Nuna suatu hari nanti...

Lagi pun, impian Nuna terlalu besar...



BLOGGER GEMPAK 2013 AWARD

Berita baik untuk semua blogger Malaysia!



Award "BLOGGER GEMPAK 2013" Bermula..!




Pelbagai Hadiah Menarik Bakal Dimenangi!

Hadiah-hadiah :

Tempat Pertama : 1 Pemenang - RM100 + Piala "BLOGGER GEMPAK 2013" + 1 Tudung + 1 Bantal Kraftangan Saiz A4 + 1 Minyak Angin Fresh Care.

Tempat Kedua : 1 Pemenang X RM50 + 1 Tudung + 1 Tasbih Digital + 1 Minyak Angin Fresh Care.

Tempat Ketiga : 1 Pemenang X 1 Tasbih Digital + 1 Tudung + 1 Minyak Angin Fresh Care.

Saguhati : 20 Pemenang X Setiap Pemenang Berpeluang Memenangi Satu Hadiah (Tudung, Shawl, Lotion, Mineral Coffee, Tasbih Digital, Fridge Magnet, Keychain, Masker Savee, Topup HP, Minyak Angin Fresh Care, dan macam-macam lagi)


Menarik bukan?

Syarat-syarat Contest :

1. Follow Blog Semua Sponsor;

[Follow[Follow[Follow[Follow[Follow[Follow

2. Like Page FB :



3. Klik Banner Sponsor ;

[KLIK]


4. Buat satu entry di blog anda yang bertajuk "BLOGGER GEMPAK 2013 AWARD".
5. Dalam entry WAJIB letak BANNER CONTEST dan hyperlink ke link contest ini.
6. Letak link entry anda pada ruangan kotak komen di bawah.
7. Jika Disahkan Syarat-syarat cukup, Ejulz akan Print Screen entry contest dan akan diletakkan ke dalam Album "BLOGGER GEMPAK 2013" AWARD.
8. Gambar Print Screen Entry yang mendapat LIK TERBANYAK akan dikira pemenang. Kira adil bukan? ^_^



JOIN SEKARANG!

TARIKH TUTUP CONTEST ADALAH 4 JANUARI 2014.






"Saya Nak Topap Free by AzizSafian.com"

Segmen ini bermula pada 2hb November 2013 sehingga 17hb November 2013

Nuna nak topup free dari AzizSafian.com kerana nuna nak kumpulkan ganjaran bila selalu topup masuk ;) Lagi-lagi free kan .. Siapa yang tak nak? :D

First Giveaway By Atiqah Jaidin & Arrien Amani.

CLICK BANNER UNTUK JOIN

First giveaway yang diajurkan oleh Atiqah Jaidin dan Arrien Amani yang menawarkan hadiah-hadiah menarik menanti anda. Kami mencari seramai 68 orang pemenang. Pemilihan pemenang berdasarkan Top referral dan Random.org. Jadi, mari meriahkan GA pertama kami ini. { senarai hadiah }

Happy Giveaway By Ain Rahman

Assalamualaikum.


Klik untuk lihat senarai hadiah gempak --> SENARAI HADIAH

Nickname :  
Alamat : 
Emel :
Tarikh Lahir : 
Jenis rangkaian prabayar yang digunakan : 
Link share fanpage : 
Bukti download timeline : 
Tag : 

HAPPY BLOGGING ! :)


November Giveaway by Cik Yaya.


Nak Join? Meh Klik Banner.

Nuna rasa rajin pulak nak join segmen.. hehehe wish me luck k? jom join!

Pencarian BlogList! Siapa cepat, dia dapat!

-TAMAT DAAAAAAHH-

Nampak tak template dah berubah?? Aku ni jenis yang cepat bosan.. Huhuhu macam manalah kalau aku dah ada kekasih nanti ya? Ish3! Kesitu pulak aku ni tau! Study first jia! Yeah! ;D

Okey tak nak cakap banyak k? Tahulah tak cun macam u alls kan.. Hahahaha.. Now, aku nak bagi korang yang aku akan buat BlogList nanti. Korang nak tak? Ini yang terbaru tau! Atau kata omputih, latest punya! Hahahaha Nak tak? Hurm Kalau nak commentkan link blog anda dikotak komen pada entry ini sahaja! Dalam 10 blogger, nanti saya pilih k?

But sebelum tu, korang kena LIKE FANPAGE dan aku dulu. Nanti ada apa-apa, aku akan informkan kat situ. Wajib tau.. Kalau aku rajin, aku akan check sorang-sorang. Sama aa LIKE atau tidak! Grr tak nak cakap banyak! Comment link blog korang k? LIKE FANPAGE jangan lupa.. ;) BUTTON FOLLOW tu tak wajib pun.. :)

wajib**
diharuskan**
akan difollow back**