Kelebihan Dan Kelemahan Domain..

Hai kawan2! Hah sebenarnya aku dah lama cari info padal domain nih. Apa kelebihan ada domain sendiri ni? Untuk apa sebenarnya? Tengah seacrhing2, al last jumpa jugak info pasal Domain ni dari BudakBotak..


Ok jom kita lihat kelebihan ada domain sendiri...


1) Nama yg lebih mudah diingati
Nama domain sendiri lebih ringkas dan mudah diingati pelawat2. Contohnya adalah nama Bdk Botak sendiri macam kat bawah nie.
dulu -> budakbotak11.blogspot.comskarang -> budakbotak.com


2) Lebih mesra SEO
SEO tu adalah search engine optimization. Jika korang pakai domain sendiri, pihak Google, Yahoo, MSN dikatakan lebih mudah untuk mencari blog korang. Jadi dapat tarik lagi banyak trafik ke blog yg mempunyai domain sendiri.

Cuba korang cari sesuatu kat Google, tgk URL yg dok kat page depan tu slalunya adalah .com / .com.my dan sebagainya.


3) Domain berbayar menunjukkan kita serius dalam dunia blog
Menggunakan domain berbayar menunjukkan kita betul2 serius dalam dunia blogging nie. Pihak pengiklanan pon lebih berminat utk meletakkan iklan2 diorang. kalo korang buat ruangan iklan utk disewa pon msti laku, he3.


4) Pelaburan masa depan
Kalo korang rasa dh xnk berblogging lagi, korang boleh jual nama domain tu kepada orang ramai yg berminat dengan harga tinggi. Sebab tu pastikan nama domain korang unik dan juga popular, lagi tinggi tahap kepopularan nama tu, lagi tinggi harga pasaran dia.
**sebab tu  nama domain facebook.com pon dh cecah juta2...


HAH NANTI DULU kawan2!! Jangan senyum dulu! :/ jangan ingat ada kelebihan saja, kelemahan pun ada juga., Ala Domain ni pun macam MANUSIA juga!

1) Tidak lagi PERCUMA
Kalo korang guna blogspot mmg x kena bayar apa2, tapi bila korang guna domain sendiri korang kena la kluarkan duit sikit. Mcm blog nie kena bayar Rm31/tahun utk sewa domain. Tapi Bdk Botak x la rasa sgt sb boleh bayar dgn duit iklan2 Nuffnang ja.

2) Kena merangkak balik
Rating Pagerank dan Alexa mmg akan mula dr awal balik sb korang bertukar nama domain. Maknanya korang kena mula dr awal balik utk mempopularkan blog korang.


Saya pun teringin nak ada domain sendiri.. Tapi dia punya step dia macam leceh and lambat lah. Kan senang free saja semua? Hahahaha! Almaklumlah, dunia dah maju.. ? Ye dak??



No comments:

Post a Comment

➡Terima Kasih Kerana Membaca..
➡Kalau nak tinggalkan sebarang komen,
letak link blog sekali..
➡komen positif je tau..
➡keep blogging
➡Terima Kasih Blogwalking..
➡Datang lagi..